Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:06 27 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Constanței, celebrată printr-un spectacol în aer liber, „Scene din viața lui Constantin cel Mare“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

20 May, 2022 20:57 1595 Marime text
 Imagine de la eveniment, Sursa foto: ZIUA de Constanța Evenimentele de Ziua Constanței sunt în toi.


Unul dintre momentele pregătite de Primăria Constanța pentru a marca Ziua municipiului Constanța este un spectacol se va juca în aer liber, în situl arheologic de lângă Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“.


Ziua de vineri, 20 mai debutează cu „Scene din viața lui Constantin Cel Mare” , un eveniment ce se defășoară la situl arheologic de pe strada Arhiepiscopiei - o valoroasă și emoționantă întoarcere la istorie, dar și la credință, o poveste cu mesaj existențial, un omagiu adus patronilor spirituali și ocrotitorilor orașului Constanța, la ceas aniversar, întru cinstire.


Din distribuție fac parte Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Liliana Hodorogea, Tomi Cristin, Silviu Mircescu și altii. Adaptare după Cristina Tamaș.


Spectacolul„Scene din viața lui Constantin cel Mare‟ este organizat de Primăria Municipiului Constanţa și Asociatia Art Society Center. Pentru a credibiliza acest eveniment, Asociația a luat ca parteneri Universitatea „Ovidius‟ din Constanța – Facultatea de Arte și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.


Scena de spectacol este poziționată în fața Catedralei, și prin ruine, se pot observa lumini , dar și fum, pentru aduce în scenă cât mai credibil evenimentele. Oamenii așteaptă cu nerăbdare evenimentul. În jurul orei 21.00. evenimentul a început. 


Despre Constantin cel Mare

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (n. 27 februarie 274 d.Hr.,  Naissus, Imperiul Roman – d. 22 mai 337 d.Hr., Nicomedia, Provincia Yalova, Turcia), cunoscut sub numele Constantin cel Mare (greacă: Κωνσταντῖνος ὁ Μέγας) sau Constantin I, a fost Împărat Roman între 306 și 337. Din 324, el a condus ca împărat unic.


Numele sale de referință sunt: Imperator, Caesar, Flauius,Valerius, Aurelius, Constantinus, Pius,Felix, Inuictus, Augustus, Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus, Gothicus Maximus, Medicus Maximus, Britannicus Maximus, Arabicus Maximus, Adiabenicus Maximus, Persicus Maximus, Armeniacus Maximus, Carpicus Maximus.


Împăratul Constantin I a dus o politică militară, religioasă și economică profund reformatoare, care i-a permis să reunească sub unica sa autoritate un Imperiu Roman slăbit și divizat. S-a debarasat de împărații Maxentius în 312 (Bătălia de la Podul Milvius) și Licinius în 324 (bătălia de la Adrianopole). Domnia sa a văzut stabilirea libertății religioase individuale, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor (Edictul de la Milano, 313)., scrie wikipedia.org. 


A pus provizoriu capăt disensiunilor dintre Bisericile Răsăritene convocând Primul conciliu de la Niceea (325), și și-a afirmat autoritatea în domeniul religios. A instaurat o monedă stabilă (Solidus, în 312), a dezvoltat administrația centrală, a apărat frontierele Imperiului contra atacurilor francilor, alamanilor, sarmaților, goților și sassanizilor. A fondat, în 330, o nouă capitală cu numele său, Constantinopol (actualul Istanbul).


Reformele sale au favorizat din plin avântul Creștinismului, spre care s-a întors treptat, devenind unul dintre sfinți pentru Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică. Este considerat în ortodoxie ca având statut echivalent apostolilor (în greacă ισαποστολος, „izoapostolic” sau „întocmai cu apostolii”). 


Mai multe imagini din cadrul spectacolului puteți vedea în secțiunea „Galerie foto“ a materialului.   

Sursa foto: ZIUA de Constanța 

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii