Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudorel Calapod, fostul edil din Năvodari, şi Stere Sponte, fostul şef de la Cadastru, condamnaţi la câte patru ani de temniţă

ro

17 Sep, 2016 00:00 4291 Marime text
Tudorel Calapod, fostul primar al oraşului Năvodari, Stere Sponte, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, şi Marian Surdu, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Tot în prezenta cauză, Violeta Gulelis, evaluator autorizat, a primit trei ani cu suspendare sub supraveghere.
 
Ieri, Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, a dispus condamnarea lui Tudorel Calapod (aflat în executarea unei alte pedepse) la patru ani de închisoare cu executare. Stere Sponte, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari şi fostul şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, a primit tot patru ani de închisoare cu executare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Marian Surdu, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari.
 
Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „în calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 12.01.2006 - 25.10.2006, inculpatul Calapod Tudorel, cu sprijinul inculpatei Gulelis Violeta, evaluator autorizat, şi al inculpatului Surdu Marian, consilier local, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 11,45 euro/mp fără TVA, în cadrul contractului de vânzare-cumpărare din data de 25.10.2006 a suprafeţei de 29.962,17 mp aparţinând domeniului privat al Oraşului Năvodari încheiat cu SC Hars SRL Constanţa (teren situat pe malul mării, în zona Mamaia Nord - Camping Pescăresc)”. Şi asta „în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 17,21 euro/mp fără TVA la data de 3.07.2006 (data întocmirii procesului-verbal de negociere de către comisia de licitaţie pentru vânzarea terenului către SC HARS SRL)“, conform rechizitoriului.
 
„În acest fel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 5,76 euro/mp fără TVA şi total de 172.582,1 euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC HARS SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite. Inculpatul Surdu Marian, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, la data de 29.05.2006, a inițiat proiectul HCL Năvodari nr. 99/29.05.2006 prin care s-a hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 29.926,17 mp, ajutându-l astfel pe primarul oraşului Năvodari să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus. Vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.962,17 mp, identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menţionat, s-a făcut, prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor Surdu Marian şi Calapod Tudorel, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 11.302,09 euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC HARS SRL Constanţa“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
Consiliul Local Năvodari s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu suma totală de 96.592 de euro.
 
Comunicatul integral al DNA poate fi citit accesând următorul link:
 
Oficial despre trimiterea în judecată a lui Tudorel Calapod și Stere Sponte
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii