Știri Constanța Pompierii au intervenit la 270 de incendii de la începutul anului. Recomandările salvatorilor
Știri Constanța: Pompierii au intervenit la 270 de incendii de la începutul anului. Recomandările salvatorilor
03 Jul, 2025 11:00
ZIUA de Constanta
192
Marime text

.jpg)
.jpg)
Multiplele incendii, temperaturile ridicate și alte fenomene asociate au solicitat la maxim pompierii din județul Constanța. Creșterea alarmantă a numărului de incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate nu de puține ori pun în pericol comunitățile din zonele afectate.
În fața acestui val de urgențe, de la începutul anului și până în prezent, pompierii de la ISU Dobrogea au intervenit la 270 de incendii, care au mistuit peste 1.500 de hectare de vegetație uscată, pășuni, miriști și culturi agricole. Munca acestora nu a însemnat doar stingerea flăcărilor, ci și protejarea vieții și a bunurilor cetățenilor, și, nu în ultimul rând, a mediului.
„În special, lunile iunie și prima decadă din iulie reprezintă cea mai grea perioadă din acest an. În acest scurt interval de timp, s-au înregistrat 200 de incendii, cu peste 1.000 de hectare afectate – ceea ce reprezintă două treimi din întreaga suprafață distrusă. Efortul depus a fost pe măsură: 380 de autospeciale și peste 1.300 de pompieri au fost mobilizați pentru a ține piept zidului de foc”, spun salvatorii.
Intervenții cu grad ridicat de dificultate
Dintre cele mai dramatice intervenții au fost la:
● Adamclisi – 25 iunie: Un incendiu devastator a cuprins peste 400 de hectare de vegetație și culturi de viță-de-vie și cereale, amenințând gospodării și vieți omenești. Intervenția promptă și susținută a pompierilor a prevenit o tragedie.
● Topraisar – 26 iunie: Alte 60 de hectare au fost cuprinse de flăcări. Vântul puternic a dus focul periculos de aproape de zonele locuite, dar salvatorii au reușit să-l oprească la timp.
● Mircea Vodă – 1 iulie: Și aici, 30 de hectare de miriște, 1.000 de baloți de paie și un adăpost pentru animale au fost cuprinse de flăcări. Riscul pentru viața animalelor și a pompierilor a fost extrem de ridicat. Din fericire, intervenția rapidă a echipajelor a prevenit pierderi de vieți.
Recomandări de prevenire ale pompierilor din cadrul ISU Dobrogea
Pentru a reduce riscul producerii incendiilor de vegetație și miriște, pompierii constănțeni recomandă tuturor cetățenilor:
✓ Nu aprindeți focul în locuri deschise pe timp de caniculă sau vânt puternic.
✓ Nu aruncați mucuri de țigară sau sticle pe terenuri uscate – pot declanșa incendii.
✓ Evitați arderea resturilor vegetale, a miriștilor sau a gunoaielor. Este interzisă și se sancționează legal.
✓ Supravegheați orice sursă de foc, chiar și pentru grătare sau focuri de tabără, și aveți la îndemână apă sau un stingător.
✓ Apelați 112 imediat ce observați un incendiu, chiar dacă pare de mici dimensiuni.
✓ Nu utilizați focul deschis pentru igienizarea terenurilor – chiar și în condiții aparent sigure, o briză ușoară poate transforma un foc mic într-un incendiu de proporții.
✓ Curățați vegetația uscată din jurul locuințelor, anexelor și spațiilor agricole – buruienile uscate sunt un combustibil ideal pentru foc.
✓ Depozitați paiele, fânul și alte materiale combustibile la distanță sigură de locuințe și surse de foc.
✓ Asigurați un acces facil pentru autospecialele de intervenție – nu blocați drumurile de acces la câmpuri, pășuni sau ferme.
✓ Nu lăsați copiii nesupravegheați în apropierea focului sau a zonelor de vegetație uscată.
✓ Verificați ca un foc de tabără să fie complet stins înainte de plecare – folosiți apă din abundență pentru a răci cenușa.
✓ Evitați activitățile mecanice ce pot produce scântei în apropierea vegetației uscate (ex: sudură, discuire, cosit cu motoutilaje).
Comportament recomandat în caz de incendiu
- Anunțați imediat autoritățile la 112, oferind cât mai multe detalii: locație, extindere, ce tip de vegetație arde, dacă sunt oameni sau animale în pericol.
- Nu încercați să stingeți singuri incendiile mari sau rapide – vă puneți viața în pericol.
- Dacă vă aflați în apropierea unui incendiu, părăsiți zona pe direcția opusă vântului.
- Închideți geamurile și ușile locuinței pentru a preveni pătrunderea fumului.
- Ajutați persoanele vulnerabile (vârstnici, copii, persoane cu dizabilități) să se adăpostească.
- Nu blocați drumurile de acces pentru autospecialele pompierilor.
„Începutul acestei veri arată, încă o dată, că efortul colectiv – al pompierilor, al autorităților locale și al cetățenilor responsabili – poate face diferența dintre dezastru și siguranță. Salvatorii rămân la datorie, dar nevoia de prevenție și responsabilitate comunitară este mai importantă ca oricând”, punctează pompierii.
Citește și
UPDATE. Explozie urmată de incendiu pe strada Nucilor din Constanța!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii