Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 03 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătoria Constanța reduce amenda dată unei brutării cu tradiție din Constanța, controlată de TOMS SRL

ro

02 Jul, 2025 17:00 495 Marime text
  • În urma monitorizării traficului rutier de mărfuri efectuate la data de 18 iulie 2024, inspectorii antifraudă au constatat că TOMS SRL a efectuat un transport internațional de făină în valoare de 852 euro (echivalentul a 4.260 lei), fără a declara corespunzător codul UIT (unitatea de identificare a transportului) în sistemul electronic RO e-Transport
 
Judecătoria Constanța a pronunțat o soluție importantă în dosarul contravențional nr. 22660/212/2024, în care societatea comercială TOMS SRL a contestat procesul-verbal emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 41/2022 privind declararea în sistemul RO e-Transport.
 
În urma monitorizării traficului rutier de mărfuri efectuate la data de 18 iulie 2024, inspectorii antifraudă au constatat că TOMS SRL a efectuat un transport internațional de făină în valoare de 852 euro (echivalentul a 4.260 lei), fără a declara corespunzător codul UIT (unitatea de identificare a transportului) în sistemul electronic RO e-Transport. Ca urmare, a fost aplicată firmei o amendă de 20.000 lei și s-a dispus confiscarea sumei reprezentând valoarea mărfii transportate.
 
TOMS SRL a atacat procesul-verbal, susținând că obligația declarării revine destinatarului înscris în declarația vamală și că legislația este neclară și imprevizibilă, în special în privința criteriilor de cantitate și valoare care impun raportarea în sistem. Mai mult, compania a argumentat că sancțiunea complementară a confiscării este ilegală, invocând modificările aduse prin OUG nr. 129/2024 care au eliminat această măsură pentru astfel de contravenții.
 
În motivarea plângerii, petenta a mai adus în discuție perioada de testare a aplicației e-Transport, între 15 iulie și 31 august 2024, perioadă în care nu ar fi trebuit să se aplice sancțiuni, fapt care a generat o stare de incertitudine pentru utilizatori.
 
ANAF a susținut însă legalitatea procesului-verbal și proporționalitatea sancțiunilor, arătând că petenta nu a obținut codul UIT și a încălcat dispozițiile OUG 41/2022, iar amenda a fost aplicată în limitele legale, ținând cont de pericolul social al faptei.


 
Judecătoria Constanța a analizat întregul material probator și a decis să admită în parte plângerea contravențională a TOMS SRL, înlocuind amenda de 20.000 lei cu un avertisment și anulând sancțiunea complementară a confiscării sumei de 4.260 lei.
 

Instanța a motivat că, deși fapta săvârșită prezintă un pericol social, în speță nu s-a produs un prejudiciu efectiv bugetului de stat, iar evidențele contabile au fost întocmite corect, lipsind elementele unei evaziuni fiscale. De asemenea, instanța a considerat că perioada de testare a aplicației și comunicările oficiale au creat o stare de incertitudine pentru operatorii economici.
 
Totodată, instanța a obligat ANAF să plătească TOMS SRL suma de 760 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, iar decizia a fost atacată prin apel, fiind înregistrat la data de 1 iulie 2025.
 
Contextul cazului și relevanța deciziei:
 
Ordonanța de Urgență nr. 41/2022 instituie obligația firmelor de a declara transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat prin sistemul RO e-Transport, utilizând un cod UIT pentru fiecare transport. În cazul în care această obligație nu este respectată, legislația prevede amenzi substanțiale și, până recent, chiar confiscarea valorii mărfii transportate.
 
Decizia instanței evidențiază nevoia de echilibru între rigorile fiscale și protecția operatorilor economici, mai ales în situații în care reglementările sunt noi și în faza de implementare. Soluția Judecătoriei Constanța marchează un pas important în direcția unei aplicări proporționale și previzibile a sancțiunilor contravenționale.

 
TOMS SRL este o societate comercială cu sediul social în Aleea Panselei, Nr. 2A (brutăria din vecinătatea Spitalului Județean), Constanța, Județ Constanța, având o vechime de 29 de ani, înființată la data de 28 septembrie 1995.
 
În anul 2024, cifra de afaceri a companiei a fost de 3.418.021 RON, înregistrând o scădere de 6%, iar profitul a fost de 13.073 RON, în scădere cu 76%. Numărul mediu de angajați a scăzut cu 100% în același an. TOMS SRL deține un punct de lucru temporar situat pe Strada Tulcei, Nr. 1, Ovidiu, Județ Constanța, în baza unui contract de închiriere valabil între 01.04.2015 și 01.04.2016.
 
Asociatul unic și administratorul societății este doamna Maria Țogui, cu cetățenie română, numită în funcție din 28.12.1994. Datele au fost actualizate la 06.06.2025.
 
PRECIZĂRI:
 


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:


Un șofer de Audi A8 s-a ales cu mașina avariată, în Portul Tomis din Constanța. Firma de asigurări a dat în judecată Confort Urban

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii