Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:55 03 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO Miniștrii Finanțelor, Sănătății, Educației și Muncii explică măsurile de redresare bugetară!

ro

03 Jul, 2025 14:47 268 Marime text

După anunțul făcut ieri, 02 iulie de prim-ministrul Ilie Bolojan, cu referire la noul pachet de măsuri menit să redreseze deficitul bugetar,  astăzi, 3 iulie, viceprim-ministrul Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, ministrul Sănătății, Alexandru-Florin Rogobete, ministrul Educației, Daniel-Ovidiu David și ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Petre-Florin Manole, vor susține o conferință de presă la Palatul Victoria.

Aceștia vor oferi, fiecare din partea ministerului de resort, detalii cu privire la măsurile conținute în pachetul amplu de reformă și creșteri de taxe.

Conferința de presă va fi transmisă LIVE de la ora 16:30. 

Conferința este deschisă de Barna. Acesta a subliniat că, în ultimele decenii, România a înregistrat o redresare economică semnificativă. Cu toate acestea, a atras atenția asupra necesității stringente de a corecta creșterea accelerată a datoriei publice și deficitul bugetar într-un viitor imediat.


viceprim-ministrul Tanczos Barna 

În ultimele decenii, România a cunoscut o redresare economică semnificativă. Creșterea accelerată a datoriei publice și deficitul bugetar trebuie corectate în viitorul imediat. În aprilie a început disputa SUA – UE privind taxele vamale, am avut situația scăderii economice în principalele economii europene. Deficitul bugetar e nesustenabil fără măsuri de redresare

Suntem presați de timp, am avut o perioadă cu foarte multe alegeri, în care România și-a asumat prin documente aceste corecții fiscal-bugetar.

UE și agențiile de rating au spus că primele variante prezentate nu sunt suficiente astfel încât am elaborat acest pachet- a precizat viceprim-ministrul Tanczos Barna. 



Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor, explică situația actuală și măsurile luate

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor a prezentat date relevante pentru a explica situația economică actuală a României.

El a evidențiat o creștere semnificativă a cheltuielilor din bugetul general consolidat, care au crescut de la 459 de miliarde de lei în 2021 la 831 de miliarde de lei în prezent.

Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor

Prezint câteva date relevante pentru a răspunde la întrebarea de ce am ajuns aici. Evoluția cheltuielilor din bugetul general consolidat în 2021 era de 459 miliarde iar azi sunt 831 de miliarde. Deficitul pe cash, în 2021 era 79 miliarde, în 2025 a ajuns 176 miliarde. Cheltuieli cu pensiile  pe anul 2021 sunt 110miliarde azi sunt 190 demiliarde.- a punctat Alexandru Nazare.   

Ministrul a subliniat că noul pachet fiscal are ca scop evitarea a trei riscuri extrem de importante.

Primul risc major este cel de suspendare a fondurilor europene, atât cele de coeziune, cât și cele din PNRR. Această situație este cauzată de procedura lansată de Comisia Europeană, deoarece România nu a luat măsuri corective din luna ianuarie.

Atât timp cât suntem în deficit excesiv capacitatea noastră de negociere la Bruxelles e mult redusă. Ștampila de deficit excesiv înseamnă neseriozitate



Prin acest pachet fiscal, evităm trei riscuri extrem de importante. Primul risc este acest risc de suspendare a fondurilor europene, de coeziune și din PNRR, dată fiind procedura lansată de Comisie pentru că nu am luat acțiuni corective din ianuarie. 

Ar însemna la finalul ei penalizări pe fonduri europene, de coeziune și PNRR. Salvăm aceste fonduri europene care sunt suspendate transmițând un pachet fiscal care să aibă anvergura pe care Comisia o cere.  Al doilea lucru – prezervăm calificativul de investiții, iar în al treilea rând, strategic, deschidem drumul negocierii împrumuturilor din PNRR. Dacă am fi pierdut calificativul de investiții, ne-am fi diminuat libertatea de decizie economică și capacitatea de a ne împrumuta pe piețe a mai precizat ministrul Finanțelor. 

Referitor la compoziția pachetului fiscal, ministrul a declarat că acesta va avea un impact semnificativ asupra veniturilor, estimat la circa 9,5 miliarde de lei în anul 2025. 

O să discut de compoziția pachetului. Are un impact pe venituri de circa 9,5 miliarde în 2025.  Am introdus două chestiuni care țin de responsabilitate fiscală: Premierul va prezenta un raport asupra stării economiei în parlament. Același lucru îl va face ministrul de Finanțe.

Nu mai trebuie să propunem bugete în Parlament fără analiza situației economice. 


Măsuri dure împotriva jocurilor de noroc

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, a declarat că guvernul ia măsuri ferme împotriva industriei jocurilor de noroc. 

Creștem taxele de autorizare și taxele conexe pe jocuri de noroc. La autorizare cu 30%, un cuantum foarte important.  Pentru jucătorii care au câștiguri până în 10.000 de lei li se va reține 10%.

Vrem să dăm un semnal foarte important pe jocurile de noroc, care știm cât de nocive sunt.


Taxa bancară de 4% și strategia de atragere a investițiilor

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a clarificat că termenul "temporar" pentru taxa de 4% aplicată băncilor înseamnă că aceasta se va încheia la finalul anului 2026.

Pe lângă această măsură fiscală, Nazare a subliniat necesitatea unei regândiri a modului în care România atrage investițiile.




Daniel David, ministrul Educației, a subliniat necesitatea implementării noilor măsuri economice

Daniel David, ministrul Educației, a subliniat necesitatea implementării noilor măsuri economice, afirmând că "țara se află într-o situație de criză".

Daniel David, ministrul Educației

Vom implementa aceste măsuri pentru că țara se află într-o situație de criză. Așteptăm atâtea resurse câte își permite țara și pe măsură ce eficientizăm educația și cercetarea banii pe care îi obținem îi vom aduce înapoi. Nu modificăm salariile.

Pe termen mediu, punctul de raportare pentru debutant trebuie să fie salariul mediu pe economie. - a punctat ministrul Educației. 

Referitor la situația actuală a sistemului de învățământ, ministrul a recunoscut complexitatea acestuia, afirmând: "De ce este azi Educația aici? Este un sistem complicat, complex, cu peste 4 milioane de oameni."

Peste 5 ani, să nu mai amânăm angajamentele pe care le-am acut – 1% din PIB pentru cercetare, 15% pentru Educație. De ce este azi Educația aici? Este un sistem complicat, complex, cu peste 4 milioane de oameni. Bugetul nostru este printre cele mai mari- a mai punctat ministrul. 

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că actualul context reprezintă "un moment zero pentru educație și cercetare" și a spus că este o necesitate de reformă. Acesta a adus în discuție mai multe anomalii identificate în sistemul educațional.

Eu văd un moment zero pentru educație și cercetare. În ultimii ani, deși numărul de copii a scăzut, numărul de norme didactice a crescut

De ce? Am luat niște măsuri prin care stabilind număr minim și maxim de copii, am fragmentat clasele. Am acceptat foarte multe degrevări de norme: reducem din normele de interacțiune cu copilul dar păstrezi salariul. Degrevările de normă au fost însoțite de plata cu ora.

Avem un sistem în care plata cu ora are o valoare mai mare decât ora din timpul de lucru pentru care ești plătit ca profesor.

La burse, bugetul a crescut extrem de mult în ultimii ani.  Am generat un fond pentru burse care depășește susținerea ministerului pentru întregul sistem de cercetare inovare. Am creat un sistem de burse care nu se exprimă în performanța educațională--a spus Ministrul Educației, Daniel David. 


Florin Manole, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, a prezentat principalele modificări aduse de noul act normativ, cu un accent deosebit pe salarizare și pensii.
 

Modificările din actul normativ sunt în principal pe salarizare – veniturile salariale rămân la nivelul lui decembrie 2024 până la finalul anului următor. Se reduce majorarea salariilor de bază de ma maxim 50% la maxim 35% când e vorba de cei care lucrează în proiecte finanțate din fonduri europene. E adăugat un criteriu de performanță, majorarea se dă doar pe perioada contractată în proiect și nu pe prelungirea perioadei

Se prelungește suspendarea ocupării posturilor prin concurs. Nu se vor actualiza cu rata inflației pensiile speciale de serviciu, nici valoarea punctului de referință. Voucherele de vacanță – se va acorda acest beneficiu pentru cei care câștigă sub 6.000 de lei net. Multe prevederi sunt prelungite din ordonanța trenuleț- a precizat Florin Manole, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. 



Citește și:
 

LIVE VIDEOIlie Bolojan prezintă măsurile fiscale. Cota generală de TVA crește la 21%, accizele la alcool, combustibil și tutun cresc cu 10%
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii