Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:22 03 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri România Percheziții la doi notari publici într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudicul este de peste 7 milioane de lei

ro

03 Jul, 2025 12:20 340 Marime text
Foto: Facebook/ Imagine cu rol ilustrativ







Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, în baza delegării procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pun în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și județul Ilfov, în cadrul unei cauze penale în care sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunii de reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
 
Conform IGPR, perchezițiile vizează locuințele a doi notari publici, precum și sediul unui cabinet notarial din București, în cadrul căruia aceștia și-ar desfășura activitatea ca asociați.
 
Din cercetări a reieșit că, în perioada 25 iulie 2022 – 26 mai 2025, cei doi notari publici, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, ar fi încasat și nu ar fi plătit, în termenul legal de 60 de zile de la scadență, impozitele datorate pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, respectiv ar fi reținut și nu ar fi plătit, în termenul legal de 60 de zile de la scadență, obligații fiscale compuse din impozitul pe venituri din salarii, contribuția de asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), cauzând un prejudiciu total de 7.131.257 de lei.
 
Dosarul penal a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice.

 

„În ceea ce privește impozitul datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, potrivit dispozițiilor legale, notarii publici au obligația de a încasa aceste sume de la clienți, cu ocazia autentificării actelor de transfer și de a asigura, ulterior, virarea integrală a acestora la bugetul de stat, în termenul prevăzut de lege. Aceste sume nu fac parte din circuitul financiar intern al cabinetului notarial și nu pot fi utilizate în scopuri proprii sau operaționale.
 
 
Prin neachitarea, în termenul legal, a obligațiilor fiscale colectate cu titlu de impozite și contribuții sociale, se conturează elementele constitutive, ale infracțiunii de reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, fapta prezentând un pericol social ridicat, prin afectarea directă a intereselor fiscale ale statului și compromiterea încrederii în integritatea unei funcții de autoritate cu caracter public, precum este cea a notarului public”, precizează reprezentanții IGPR.
 
 
 

 
 
 

Citește și
Știri România Ofițer de poliție din Pitești, reținut de DNA pentru șantaj în formă continuată
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii