Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Să fie ortodox, căsătorit, mai bătrân şi cu viaţă morală exemplară" Cum a năşit Mazăre, cu dispensă, familia Iorov

ro

08 Jun, 2011 01:37 4780 Marime text
nas_-_Radu_Mazare_IPS_Teodosie_149.jpg„Cât priveşte viaţa morală exemplară a naşilor, aceasta trebuie să fie condiţia esenţială a vieţii lor. Finii trebuie să vadă în tot ceea ce fac naşii un exemplu de urmat", spun normele bisericeşti

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Radu Mazăre a fost naşul de cununie al şefei sale de cabinet, Andreea Scorei, care l-a luat în căsătorie, de bună voie şi nesilită de nimeni, pe Alexandru Iorov. Aşa, cum de altfel, a făcut şi Alexandru cu Andreea, când a spus acel hotărât DA. Dat fiind că Biserica Ortodoxă prevede clar faptul că „cei necununaţi nu pot folosi nicio sfinţenie, decât după ce se spovedesc şi se cunună", dar şi că „naşii trebuie să fie cununaţi şi cu viaţă morală exemplară", am încercat să vedem care au fost criteriile avute la bază de Biserica Ortodoxă la momentul acordării dispensei edilului Constanţei pentru a putea îndeplini calitatea de naş. Nu de alta, dar Radu Mazăre este renumit pentru statutul de burlac convins, pe care cu mândrie îl poartă, dar şi pentru traiul său monden, trăindu-şi viaţa din plin. În aceste condiţii, în timp ce purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica ne-a explicat clar „Arhiepiscopul locului este cel care cunoaşte situaţia şi dă dispensa. Nu avem arhiepiscop acolo?!", Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ne-a declarat scurt că este plecat din ţară, încheind subiectul şi închizând telefonul.

Aşa cum menţionam anterior, sâmbăta trecută, primarul Radu Mazăre s-a aflat într-o situaţie cu totul nouă: a fost chemat să vegheze, în calitate de naş, unirea destinelor şefei sale de cabinet, Andreea Scorei, cu alesul inimii sale. Rar perceput ca un om religios, edilul Constanţei a şocat prin decizia de a-i cununa pe cei doi. În condiţiile în care edilul din capul locului nu s-ar fi calificat în mod normal pentru funcţia de naş, dat fiind că aceştia trebuie, potrivit normelor Bisericii Ortodoxe Române, să fie căsătoriţi, edilul a primit dispensă de la Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie pentru a-i cununa pe cei doi. Vă prezentăm în continuare condiţiile pe care ar trebui să le respecte cei care vor să devină naşii unor tineri căsătoriţi, potrivit Bisericii Ortodoxe Române. „Ca şi la Taina Sfântului Botez, tinerii sau mirii care urmează a se cununa sunt însoţiţi de naşi sau de nuni", se arată pe un site privind sfaturile ortodoxe. „Naşii asistă pe finii lor atât la logodnă, cât şi la cununie şi se implică sau participă activ la săvârşirea acestor două slujbe îndeplinind împreună cu preotul anumite gesturi sau acte liturgice, între care punerea inelelor în degetele mirilor, la logodnă, şi punerea şi luarea cununiilor de pe capetele mirilor, la cununie", spune metodologia unor astfel de situaţii. Practica bisericească mai prevede faptul că naşii trebuie să ţină lumânările de o parte şi de alta a mirilor, acestea fiind un simbol al luminii sau căii celei adevărate pe care trebuie să meargă viitorii soţi, naşii angajându-se să le fie garanţi sau chezaşi ai seriozităţii şi trăiniciei vieţii de familie pe care cei doi tineri o încep.

Condiţii îndeplinite cu succes

Totuşi, se mai arată că „având în vedere această calitate deosebită a naşilor şi răspunderea lor pentru buna călăuzire a viitorilor soţi, tradiţia bisericească cere ca naşii să îndeplinească anumite calităţi sau condiţii". Condiţia de bază, fără de care nicio persoană nu poate cununa pe cineva în religia creştin-ortodoxă, este ca viitorul naş să fie ortodox. „Rânduielile canonice mai vechi şi mai noi cer cu insistenţă ca naşii să nu fie de altă confesiune şi aceasta pentru faptul că buna călăuzire a finilor trebuie făcută în spiritul tradiţiei şi credinţei ortodoxe". Este de precizat că primarul îndeplineşte fără probleme această condiţie. Totodată, şi cel de-al doilea aspect, legat de faptul că este recomandabil ca naşii să fie mai în vârstă decât finii, este îndeplinit cu succes de primarul Constanţei.

Viaţa morală exemplară, condiţie esenţială

Problemele par a apărea însă mai departe, dat fiind că Biserica Ortodoxă prevede că „în al treilea rând, naşii trebuie să fie cununaţi şi cu viaţă morală exemplară". Ba, chiar mai mult decât atât, feţele bisericeşti atrag atenţia că „nu este recomandat ca naşii să fie tineri necăsătoriţi, pentru că nu se poate angaja şi garanta seriozitatea noului cuplu, neputând fi un exemplu de urmat". Ei bine, poate că primarul într-adevăr nu se mai află la prima tinereţe, dar asta nu înseamnă că nu ar putea fi descris ca un tânăr burlac. Aşa cum precizam anterior, edilul nu a făcut un secret din faptul că-i place să-şi trăiască viaţa. Aşa cum nu o dată a arătat, o viaţă de noapte, trăită prin cluburi, sau una periculoasă, pe plajă, în locuri exotice, cu dansatoare de samba şi nu numai. Iar aici pare să fie problema, dat fiind că Biserica spune „cât priveşte viaţa morală exemplară a naşilor, aceasta trebuie să fie condiţia esenţială a vieţii lor". „Finii trebuie să vadă în tot ceea ce fac naşii un exemplu de urmat. În privinţa aceasta, Sfântul Simeon al Tesalonicului precizează că nunii care asistă la unirea celor doi tineri ţin locul de părinţi şi învăţători. De aceea trebuie să fie ortodocşi şi iubitori de Dumnezeu", se arată în prevederile bisericeşti. Dincolo de faptul că exemplul pe care primarul Mazăre l-a făcut public în repetate rânduri, legat de modul în care edilul înţelege a-şi trăi viaţa din plin, este de menţionat că nici faptul că este burlac nu l-ar „recomanda" în mod normal pentru calitatea de naş. Primarul a năşit cu mama sa, ceea ce se poate, ne informează mai-marii bisericii. Totuşi, în aceleaşi precepte bisericeşti se arată că „nu este de dorit ca naşii să fie mamă şi fiu sau tată şi fiică, ci cuplu căsătorit".

„Nu avem episcop acolo?!"

Însă, aşa cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, toate aceste aspecte legate de statutul de naş al primarului de la Constanţa au fost analizate în concret de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, cel care i-a dat acestuia dispensa pentru cununie. „Se întâmplă astfel de situaţii", ne-a precizat părintele Stoica. „Din câte am înţeles, primarul a cununat cu mama lui, ceea ce este permis, prin dispensă. Dar dispensa a fost dată de arhiepiscopul locului, care cunoaşte şi analizează situaţia. Nu avem episcop acolo?!", s-a întrebat retoric părintele. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a mai explicat că „episcopul locului este cel care analizează situaţia de la caz la caz şi decide pentru astfel de situaţii excepţionale. Decizia finală este a lui". Nu în ultimul rând, părintele Stoica a mai spus că „nu este ceva ieşit din comun. Ce s-a întâmplat este în regulă". Fiind curioşi cum s-a împăcat norma bisericească privind viaţa morală exemplară pe care ar trebui să o ducă naşul în devenire cu viaţa exotică dusă de primarul - naş, am încercat să-l contactăm pe Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie. De cum ne-a răspuns la telefon, arhiereul ne-a spus că nu se află în ţară, iar când i-am spus care este subiectul în legătură cu care am fi dorit lămuriri, sfântul părinte ne-a mai spus scurt „Nu-s!" şi ne-a închis telefonul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Trefla 03 Apr, 2013 19:00 Deci in acest caz parintii lui Radu Mazare au fost nasii, iar Radu Mazare a fost un soi de nas mic insa bagat mai in fata.