Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poarta catre Infern

ro

11 Mar, 2003 00:00 1205 Marime text

Razboiul din Irak va porni din Constanta?

Reporterii cotidianului nostru au continuat si ieri monitorizarea intregii activitati a trupelor americane dislocate pe teritoriul judetului * La Aeroportul Mihail Kogalniceanu, zilnic, decoleaza si aterizeaza avioane cu oameni si materiale militare * Ieri, pe pista de parcare erau 12 avioane Hercules C 130, dupa ce duminica se aflau doar zece, numarul acestora variind zilnic * Avionul Galaxy C5A a sosit si ieri, in jurul orei 12.15, pe aeroport si a decolat in jurul orei 14.30, dupa un program aproximativ asemanator cu cel din zilele anterioare * In gara Nicolae Balcescu nu mai era nici un container, disparusera si militarii inarmati, dar si indicatoarele care atrageau atentia ca te afli intr-o zona militara * Satenii din localitate spun ca toate cele 40 de containere din gara s-au terminat de descarcat din vagoane duminica, in jurul orei 18.00 * O parte a specialistilor militari cu care am stat de vorba ne-au declarat ca, la semnalele date de ONU, primele avioane cu materiale si armament vor porni catre iadul din Irak din Constanta * Duminica seara, la Baza 57 de la Kogalniceanu a fost primita o amenintare telefonica cu bomba

Fobia iminentului razboi care sta sa izbucneasca in Irak, declansata in randul populatiei judetului Constantei, nu face altceva decat sa intarate mai mult dorinta ziaristilor constanteni de a informa locuitorii judetului cat se poate de amanuntit despre ceea ce se intampla in spatele barierei informationale instituite de autoritatile militare romane. Probabil ca oficialii au uitat ca una dintre cele mai cunoscute insusiri ale romanilor este curiozitatea, fapt care, in cazul de fata, nu face altceva decat sa amplifice aceasta chestiune. Panica de care se teme tagma oficiala este indusa in randul oamenilor tocmai prin manipularea proasta a informatiilor, fapt care ne demonstreaza ca nu avem deloc specialisti militari in relatii cu publicul, specialisti care ar fi trebuit sa cunoasca elemente de psihologie a maselor pe care acum ar fi fost nevoie sa le foloseasca. Secretomania fatisa afisata de oficiali are si o parte nociva deoarece oamenii de rand inteleg altceva din tot ceea ce se intampla in jurul lor, iar singura "gura de oxigen" a cetatenilor fiind, ca de obicei, informatiile culese cu multa sudoare de ziaristi. Si asta in pofida faptului ca a fost promisa infiintarea unui birou de presa, care a ramas doar la nivel de "bla-bla-bla", ca ziaristilor li s-a dat posibilitatea de a lasa adrese de e-mail sau numere de telefon unde pot fi contactati, dar de pomana, pentru ca relatiile au ramas ca si cele dinainte, adica nule. Este si normal ca oamenii sa fie curiosi, deoarece Constanta a devenit deja un cap de pod al armatei americane catre Irak. Invadarea statiunii Mamaia ar fi fost trecuta cu vederea de cetatenii Constantei daca nu s-ar fi impus restrictiile acelea stupide de interzicere a plimbarii pe plajele din dreptul hotelurilor ocupate de americani. Tocmai pentru a mai satura din punct de vedere informational si pentru a mai da o alta fata, mai joviala, a sosirii americanilor in Constanta, am decis ca ar fi benefica o monitorizare a evenimentelor ce se petrec la lumina si in vazul populatiei din localitatile din preajma zonelor unde au loc activitati militare, fara a putea fi acuzati de divulgare de informatii secrete, deoarece adevaratele actiuni secrete se desfasoara in zone izolate, unde nu are acces absolut nici o persoana neautorizata.

Vanzoleala mare pe aeroport

In urma cu doua zile, pe pista de parcare a Aeroportului Mihail Kogalniceanu se aflau 9 avioane de transport Hercules C 130 si un avion de mare tonaj de tipul Galaxy C5A care a stationat doar doua ore, dupa care si-a luat zborul spre Europa de Vest. Ieri insa, de pe soseaua care trece prin fata aeroportului am observat ca numarul avioanelor Hercules a crescut la 12. Un alt Air Cargo de tipul Galaxy C5A tocmai sosise pe pista la ora 12.15 si incepuse sa descarce colete uriase prinse in plase de marfa. Nici acest avion nu a zabovit prea mult pe aeroport, dupa ce si-a realimentat rezervoarele cu combustibil decoland spre directia Vest. In schimb, in locul unde altadata erau cele sase elicoptere MH 53 Black Howk acum era pustiu, fapt ce ne face sa ne gandim ca ori elicopterele au fost ascunse in hangare, ori ca au plecat spre Aviano, in Italia.

La Tudor Vladimirescu este liniste

Sfarsitul saptamanii trecute a insemnat pentru locuitorii din comuna Tudor Vladimirescu un week-end agitat din cauza declararii zonei garii "Zona militara". Zecile de containere cu elemente de logistica si armament sosite pe cale maritima in Portul Constanta Sud-Agigea au fost ferite de ochii constantenilor si de tranzitarea lor prin orasul Constanta, fiind aduse pe cale ferata la numai 8 kilometri distanta de Mihail Kogalniceanu, si anume in gara de la Tudor Vladimirescu. De aici containerele au fost incarcate in autotrenuri si duse in baza aeriana sub escorta armata. Ieri insa, acolo unde intreaga arie a garii CFR Tudor Vladimirescu era, pana acum doua zile, pazita de militari inarmati, nu mai era picior de soldat. Cele doua sau trei garnituri CFR care mai erau de descarcat ieri au fost terminate rapid, astfel ca, pana la ora 18,30 a zilei de duminica, peste 40 de containere au luat drumul spre destinatia Mihail Kogalniceanu sau in unitatea militara aflata vizavi de gara CFR Tudor Vladimirescu. Aceasta unitate a fost pana nu de mult dezafectata, iar prin anii `80, inceputul anilor `90, unitatea a adapostit un mare depozit de munitie. Ieri, in zona garii de la Tudor Vladimirescu se mai miscau doar autobasculante de mare tonaj care cara piatra pentru un drum nou ce este construit, se pare, la comanda americanilor, pentru scurtarea distantei intre triajul CFR Tudor Vladimirescu si Mihail Kogalniceanu.

Gluma se ingroasa

Stand de vorba cu unii strategi militari din Constanta, am aflat ca cea mai buna optiune pentru americani este, intr-adevar, un atac coordonat din judetul Constanta. Distantele ideale intre mai multe puncte posibile fierbinti, accesul la mare, cooperarea cu autoritatile si populatia, posibilitatea de acces pe calea aerului, a apei, pe ruta Dunarii si Canal, si traseul feroviar contribuie decisiv la alegerea acestei optiuni de catre americani. Pe de alta parte, agitatia din ultimele zile, sutele de tone de echipament aduse in Baza 57, precum si anuntarea sosirii si a altor mari transporturi de echipament si munitie tradeaza faptul ca prima salva de tun va trasa de la Constanta. Discutia avuta ieri cu acesti oameni specialisti in strategii militare ne-a adus aminte de faptul ca, in urma cu doi ani, tot ziarul nostru, ZIUA de Constanta, a prevestit sosirea unor importante forte militare americane care urmau sa atace din aceleasi coordonate Irakul. Premonitia noastra a fost sesizata de catre interlocutorii nostri. Pe de alta parte, se pare ca activitatile din Constanta sunt bine monitorizate si de catre adversarii Statelor Unite. Astfel, in conformitate cu o informatie parvenita de la agentia de presa Romnet, am aflat ca anumiti jurnalisti din statul Qatar au difuzat stiri inregistrate de acestia la Constanta. Conform stirilor acestora, intr-un sondaj de opinie efectuat de acesti jurnalisti in randul constantenilor a rezultat faptul ca romanii nu au nimic impotriva transformarilor aeroportului Mihail Kogalniceanu in baza militara americana. Si totusi se pare ca aceasta stire a jurnalistilor din Qatar nu este altceva decat o simpla "facatura" putin tendentioasa la adresa romanilor. Televiziunea din statul Qatar este cea care a dat cel mai des publicitatii casete cu inregistrari ale renumitului "Inamic public nr. 1", Osama Ben Laden.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii