Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petrica Iordache si obligatiile neonorate

ro

21 Sep, 2007 00:00 1917 Marime text
1190312612.jpg

SC Eco Block SRL, fabrica de BCA a lui Petrica Iordache, a fost actionata in instanta de proprietara spatiului unde isi desfasoara activitatea

Dincolo de faptul ca omul de afaceri nu platise chiria pentru spatiul in care functiona fabrica, chiria pentru utilajele folosite si motorina furnizata, Iordache avea si alte datorii la SC Utilaj Greu SA, proprietara intregului spatiu. Omul de afaceri nu platise nici macar chiria pentru camerele de cazare a personalului. Cu o luna inainte de moartea lui Petrica Iordache, datoriile fabricii de BCA se ridicau la 18 miliarde de lei vechi, bani datorati pentru spatiul in care functiona fabrica, utilajele inchiriate si motorina cumparata de la SC Utilaj Greu SA. Din dosarele aflate pe rolul instantelor reiese insa ca firma lui Iordache nu achitase nici macar chiria pentru camerele in care locuia personalul, desi era vorba de sume derizorii. La data de 4 iunie 2007, SC Utilaj Greu SA a actionat din nou in instanta SC Eco Block SRL. Obiectul actiunii l-au constituit, de data aceasta, sumele de bani pe care firma lui Iordache nu le achitase catre creditoare. Prin cererea de chemare in judecata, aceasta din urma a solicitat instantei emiterea unei ordonante care sa contina somatie de plata impotriva debitoarei, astfel incat aceasta din urma sa fie obligata la plata sumei de 11.348 de lei, reprezentand chiria pentru camerele de cazare a personalului, chirie restanta pe perioada 01.06.2006 - 31.05.2007. In plus, reclamanta solicita plata sumei de 3.426 de lei, reprezentand penalitati de intarziere calculate pana la aceeasi data, plata in continuare a penalitatilor pana la achitarea efectiva a sumelor datorate cu titlu de chirie, si, bineinteles, plata cheltuielilor de judecata ocazionate de proces.

Plata chiriei, intrerupta brusc

In motivarea cererii, reclamanta arata ca, prin contractele de inchiriere a spatiilor de cazare pentru personal, contracte incheiate cu nr. 610, 611, 614, 615, 1338/2006 si 1646/20.10.2004, toate prelungite in mod succesiv, debitorul isi asumase obligatia de a achita lunar chiria. Insa, incepand cu data de 01.06.2006, nu si-a mai indeplinit aceasta obligatie. In asemenea conditii, conform contractelor respective, SC Eco Block SRL este datoare sa plateasca chiria neachitata, la care se adauga penalitatile de intarziere, de 15% pe zi. Camerele inchiriate pentru personalul angajat al firmei de BCA erau situate in incinta SC Utilaj Greu SA, mai exact in pavilionul administrativ, erau dotate cu instalatii de energie electrica si aveau acces la grup sanitar. Toate cele cinci contracte au fost incheiate pe data de 28 aprilie 2006, la pretul de 90 de dolari, insa, pe data de 18 decembrie 2006, prin act aditional, chiria a fost modificata la 75 de euro. Totodata, contractele fusesera prelungite pana la data de 1 septembrie 2007, data la care urma sa se decida daca cele doua societati comerciale urmau sa mentina raporturile contractuale. Iordache nu a mai apucat ziua de 1 septembrie, dar este greu de crezut ca SC Utilaj Greu SA ar fi prelungit contractele de inchiriere incheiate cu un partener atat de neserios. Sumele solicitate prin cererea de chemare in judecata sunt, de aceasta data, derizorii comparativ, cu cealalta datorie catre Utilaj Greu, in valoare de aproximativ 18 miliarde de lei vechi. De ce nu le-a platit Iordache, ramane un mister. Fie ca, intr-adevar, era inglodat in datorii, fie ca a apreciat ca aceste sume nu merita sa fie achitate, din moment ce nu are bani pentru a plati datoria mai mare, fie ca, pur si simplu, nu a vrut, un lucru este sigur. Petrica Iordache a lasat in urma multe obligatii neonorate.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii