Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parca a intrat in pamant Viceprimarul Dore, de la Cogealac, propus spre arestare in lipsa

ro

07 Aug, 2010 00:00 1893 Marime text
10-viceprimar_dore.jpgCu exemplul primarului arestat pentru scandalul eolienelor, viceprimarul din Cogealac, Mihai Dore, nu a mai stat pe gânduri şi s-a făcut nevăzut, astfel că procurorii cer acum emiterea pe numele lui a unui mandat de arestare preventivă în lipsă. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Constanţa, procesul urmând să se judece astăzi, de la ora 12.00.

Convocat în repetate rânduri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru a fi audiat în legătură cu episodul Cogealac, Dore parcă a intrat în pământ, dispărând imediat după ce a fost externat din spital. Deşi trebuia să dea declaraţii cu privire la acuzaţiile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, apologia infracţiunilor şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, viceprimarul s-a gândit să nu mai piardă timpul cu audierile.

Asociere cu scopul de a comite infracţiuni

Procurorii spun că viceprimarul, la iniţiativa edilului Hristu Cati „începând cu săptămâna 19 - 25 iulie 2010, împreună cu alţi participanţi au constituit sau aderat la o asociere cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale, să îi determine pe angajaţii firmei CEZ Romania SRL şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac“. Potrivit anchetatorilor, suspecţii ar fi procedat în acest mod pentru ca o altă firmă, respectiv SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, despre care spun că era agreată de Consiliul local şi de primar, să instaleze parcul eolian energetic. „În vederea realizării scopului asocierii, la iniţiativa primarului, viceprimarului şi a apropiaţilor sau rudelor acestora, în dimineaţa zilei de 26 iulie 2010, în faţa Primăriei Cogealac a fost organizat un aşa-zis miting de protest, fără autorizarea sau înştiinţarea organelor de poliţie, la care au participat peste 100 de persoane“, au arătat reprezentanţii Parchetului în propunerea de arestare, menţionând că edilul ar fi adus persoane şi din alte localităţi, oferindu-le bani pentru a-l sprijini. „În faţa mulţimii adunate, primarul a informat în mod tendenţios opinia publică despre împrejurarea că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât în opinia sa autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa, în temeiul dispoziţiilor Legii nr.50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al primăriei sau Consiliului local Cogealac“.

Răscoală în direct, la OTV

Mai mult, se arată în propunerea de arestare formulată pe numele viceprimarului că primarul le-ar fi incitat pe persoanele din mulţime să se deplaseze împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ, „după ce a discutat cu cetăţenii, în prezenţa unor reporteri OTV chemaţi de primar în scopul mediatizării conflictului cu firma investitoare şi Consiliul Judeţean Constanţa“. De menţionat că numele lui Mihai Dore apărea şi în propunerea de arestare preventivă care îl privea pe primarul Hristu Cati şi pe ceilalţi localnici. După cum au consemnat procurorii la momentul arestării lui Cati, „(...) după o primă reuşită, grupul în care se evidenţiau numiţii Barbu Florian, Lenu Mitică, Coman Ilie, Cornea Daniel, Ruscu Laurenţiu, Dore Mihai - viceprimarul comunei - şi Dore Nicolae, fratele său, şi care executau dispoziţiile primarului, în sensul că agitau lumea, s-a deplasat la al doilea dintre aceste puncte de lucru (n.r. ale SC CEZ Romania SRL), iar urmare a atacului astfel iniţiat, a fost necesară executarea de focuri de armă pentru a opri pătrunderea pe spaţiul privat“. „Urmare a actelor de sprijin şi de participare a membrilor acestei grupări la manifestările de scandal public, au fost răniţi atacatorii principali, respectiv numiţii Dore Mihai, Dore Nicolae, Ruscu Laurenţiu, Coman Ilie şi Cornea Daniel“, au mai arătat anchetatorii. Nu în ultimul rând, aceştia au precizat că „în condiţiile în care aceştia din urmă au fost împuşcaţi cu bile de cauciuc, este limpede că s-au aflat în interiorul perimetrului de pază al SC Rom Naţional SRL, ceea ce justifică presupunerea rezonabilă că au sprijinit asocierea infracţională generată de primarul Cati Hristu, cu atât mai mult cu cât Dore Mihai este şi viceprimarul comunei“.

Împuşcat în torace

După conflict, viceprimarul şi fratele său au fost spitalizaţi, primul având o plagă împuşcată toracică, iar cel de-al doilea suferind o plagă împuşcată abdominală, care i-a pus viaţa în primejdie. Deşi normal ar fi fost ca viceprimarul din Cogealac să se prezinte la Parchet şi să răspundă întrebărilor anchetatorilor cu privire la implicarea sa în scandalul eolienelor, se pare că Mihai Dore n-a vrut să rişte să calce pragul Procuraturii. Procurorii au mai spus că, deşi viceprimarul a fost externat din spital pe 3 august şi a fost citat în mai multe rânduri, acesta nu a venit la Parchet, astfel că s-a constatat că se sustrage urmăririi penale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii