Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:57 24 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Oficial de la DNA. Nicuşor Constantinescu, fostul şef al CJC, adus la DNA Constanţa

ro

03 Aug, 2017 15:39 1882 Marime text
Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul şef al Consiliului Judeţean Constanţa, s-a aflat azi în faţa procurorilor din DNA Constanţa.

Din câte se pare, azi, fostului şef al CJC i s-ar fi prezentat o extindere a urmării penale într-un dosar în care are, deja, calitatea de suspect.

Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat la cinci ani de închisoare în procesul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. În alte două dosare, fostul şef al CJC a fost condamnat la şase şi la 15 ani de închisoare. Pedepsele nu sunt definitive.
 
Nicuşor Constantinescu mai este judecat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, dar şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol.

În prezent, fostul şef al CJC este cercetat de procurorii DNA Constanţa în alte trei dosare distincte, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dintre care două în formă continuată.

UPDATE. Oficial de la DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de  inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL, la data faptelor președinte al Consiliului județean Constanța (în prezent aflat în executarea unei pedepse privative de libertate),  în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de
-           abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul
-           complicitate la evaziune fiscală,
 
De asemenea, în același dosar s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții :
            DARIE GHEORGHE CRISTIAN, la data săvârșirii faptelor vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de  complicitate la abuz în serviciu
            BELU MARIANA, secretar al judeţului Constanţa, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de  complicitate la abuz în serviciu
            GÂMBUŢEANU ADRIAN GEORGE, la data faptelor director al REGIEI AUTONOME JUDEȚENE DE DRUMURI ȘI PODURI (R.A.J.D.P.) Constanţa, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală
            Persoana juridică REGIA AUTONOMĂ JUDEȚEANĂ DE DRUMURI ȘI PODURI (RAJDP) Constanţa, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de  evaziune fiscală
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în anul 2013, inculpatul  Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea Legea nr.15/1990, în legătură cu adoptarea şi punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Judeţean nr.313/2013. Hotărârea respectivă a stat la baza acordării unor subvenții  către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanţa, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta înregistrase profit. În acest fel a fost a fost provocată o pagubă de 21.977.096 lei la bugetul judeţului Constanţa şi s-au obținut foloase necuvenite pentru R.A.J.D.P. Constanţa.
Inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost ajutat de suspecții Darie Gheorghe Cristian care a iniţiat proiectul și Belu Mariana care a avizat pentru legalitate hotărârea de consiliu, deși aceasta contravenea prevederilor Legii nr.15/1990.
Subvenţiile acordate R.A.J.D.P. de către Consiliul Judeţean Constanţa au reprezentat în realitate plăți pentru lucrări pe care regia le făcuse în beneficiul autorităţii locale, dar pentru care nu emisese facturi. Prin înregistrarea acestora drept venituri din subvenţii şi nu ca venituri din activitatea comercială, concomitent cu omisiunea R.A.J.D.P. Constanţa de a emite facturi pentru contravaloarea lucrărilor, de a calcula, evidenţia, colecta şi vira către bugetul taxa pe valoare adăugată, suspecții Gâmbuţeanu Adrian George și Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa au produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferentă lucrărilor nefacturate Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Inculpatului și suspecților i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală.
 

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea urmăririi penale sunt  etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” - au precizat procurorii DNA.

Ti-a placut articolul?

Comentarii