Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monseniorul Ieronim Iacob, eruditul „păstor” al bazilicii Sfântul Anton din Constanţa, la ceas aniversar

ro

26 Oct, 2019 00:00 3432 Marime text
Astăzi se împlinesc 58 de ani de la nașterea monseniorului Ieronim Iacob.
 
Venit pe lume la 26 octombrie 1961, într-o familie de țărani cu cinci copii, monseniorul Ieronim Iacob este astăzi un reper al catolicismului în orașul de la malul Mării Negre.
Moldovean de origine, provenit de pe malul Siretului, din oaza catolică a ținutului Roman - unde această religie are o vechime de peste patru secole - monseniorul a devenit dobrogean prin adopție, slujind mai întâi ca paroh la Năvodari, în anii ’90, pentru ca, mai apoi, să devină vicar episcopal de Dobrogea și ulterior să preia bazilica Sfântul Anton din Constanţa, din martie 2011.
 
După absolvirea Seminarului de la Iași, Ieronim Iacob obține o bursă la Universitatea Pontificală Gregoriană, celebru centru  universitar ecleziastic, ce formează studenți eminenți din toată lumea, în spiritul promovării dialogului cu lumea culturii și a științei, cu alte confesiuni și religii.

La Facultatea Gregoriană, studiază Istoria bisericii, își ia licența și își face studiile doctorale, petrecând ore lungi de cercetare în arhivele propagandei FIDE, unul din ministerele Vaticanului. Are acces aici la multitudinea de documente privitoare la biserica românească, la relațiile cu Occidentul, cu nunțiatura din Viena, cu puterile vremii.

Studiază faimoasa colecție Călători străini despre Țările Române, care cuprinde corespondența și rapoartele misionarilor din perioada 1780-1850. În plus, are ocazia de a vizita catacombele și a cerceta arhivele inchiziției romane.

După studii, lucrează timp de patru ani în Italia, capelan într-un spital regional din Siena, în centrul Toscanei.

Înaltul ierarh catolic este o prezență activă în viața Cetății, participând cu responsabilitate la proiectele sociale și culturale ale Constanței și fiind pentru noi toți un exemplu de modestie, implicare, căldură, toleranță și ecumenism.  

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:
 
Interviu online cu monseniorul Ieronim Iacob Tema este - Cum celebrează credincioşii romano-catolici Paştele. Despre Învierea ce luminează credinţa

Interviu cu monseniorul Ieronim Iacob „Biserica trebuie să predice mereu adevărurile veşnice“

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii