Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistratul Hira, cercetat pentru abuz

ro

26 Feb, 2009 03:03 1722 Marime text
Mădălina Camelia Hira, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, este cercetată pentru abuz în serviciu în mai multe dosare aflate la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Amintim că, faţă de Mădălina Hira, Comisia de disciplină pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a formulat acţiunea disciplinară, fiind astfel sesizată Secţia pentru procurori din cadrul CSM. Conform magistratului Luminiţa Poenaru, purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Constanţa, printre dosarele înregistrate la Parchetul Curţii se află şase reclamaţii împotriva Mădălinei Hira. Pe 29 ianuarie, cinci dintre acestea au fost conexate şi declinate către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit dispoziţiilor art. 209, al. 41, din Codul de procedură penală. Potrivit sursei citate, cele cinci plângeri înaintate către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost făcute de „persoane cercetate în dosarul nr. 9466/P/2008, instrumentat de procuror Hira Mădălina, în anul 2008". Poate deloc întâmplător, dosarul penal la care se face referire este cel în care cunoscuţii Stila Sarafu, Florin Sîrbu, Angel Lucian Straton şi Lucian Călimărea au fost trimişi în judecată sub acuzaţiile de ultraj contra bunelor moravuri şi vătămare corporală gravă.

Dosar cu probleme


Mai clar, este vorba despre deja celebrele scandaluri de la Ziua Marinei, din vara 2008, care au avut loc la Delfinariu şi, respectiv, la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud. De menţionat că, o dată cu trimiterea în judecată a celor patru indivizi, procurorul Hira a dispus disjungerea cauzei pentru continuarea cercetărilor, sub acuzaţia de mărturie mincinoasă, pentru patru dintre asistentele de la SOTRM Eforie Sud. În ceea ce priveşte acţiunea disciplinară demarată la CSM împotriva magistratului Mădălina Hira, aceasta este acuzată de încălcarea art. 99, literele a şi h, din Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată. Conform textului de lege invocat, constituie abateri disciplinare „a) încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii" şi, respectiv, „h) exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune". Prima înfăţişare în cadrul acţiunii disciplinare a fost fixată pe 3 martie. La rândul său, contactat într-o ocazie anterioară, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Valentin Ştefan, a confirmat că demararea acţiunii disciplinare are legătură cu respectivul dosar, pe care magistratul Mădălina Hira l-a instrumentat în vara anului trecut. De altfel, acţiunea disciplinară vine ca urmare a inspecţiei judiciare efectuate de CSM în legătură cu procurorul Hira, CSM fiind sesizat prin memorii adresate de mai multe persoane, în care se atrăgea atenţia asupra comportamentului abuziv al magistratului. După încheierea inspecţiei judiciare, s-a stabilit că există indicii temeinice pentru sesizarea comisiei de disciplină iar, ulterior, pentru demararea acţiunii disciplinare. Cercetările privind acuzaţiile de abuz în serviciu care i se aduc procurorului Hira sunt efectuate, în prezent, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii