Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:04 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luare de mită şi spălarea banilor Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, trimis în judecată de DNA

ro

01 Sep, 2016 00:00 3909 Marime text
 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Dănuţ Căpăţînă, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, „pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care trei în formă continuată, spălarea banilor în formă continuată“.
 
De asemenea, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, următorii: Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată, SC Picus Consulting SRL (firmă controlată de Dănuţ Căpăţînă), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), şi SC Performance Profile SRL (fostă SC Rusmap Consulting SRL), avându-l ca acţionar şi administrator pe Dănuţ Căpăţînă, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

„Căpăţînă Dănuţ a primit în total suma de 197.858,59 de euro, 27.900 USD şi 4.768.698,78 de lei“

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de societăţi comerciale, sume de bani în cuantum de 310.826 de euro, 27.900 USD şi 4.768.698,78 de lei, din care a primit în total suma de 197.858,59 de euro, 27.900 USD şi 4.768.698,78 de lei. Banii au fost primiţi atât în mod direct, cât şi prin intermediul inculpatei SC Picus Consulting SRL şi a patru firme off-shore deţinute de inculpat sau de amici ai inculpatului, în schimbul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu acele societăţi comerciale. Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator“.
 
Procurorii mai arată că „sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de către reprezentanţii societăţilor comerciale care au încheiat contracte cu Spitalul Judeţean Constanţa în conturile inculpatei SC Picus Consulting SRL şi ale firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanţă fictive“.

„Suma de 4.768.698,78 de lei a provenit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil“

„Din totalul banilor primiţi cu titlu de mită, suma de 4.768.698,78 de lei a provenit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil, director general al unei societăţi comerciale, fiind remisă în perioada iulie 2009 - mai 2016, în vederea derulării în bune condiţii a două contracte şi a plăţii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate“, potrivit DNA.
 
„Inculpatul Căpăţînă Dănuţ şi-a început activitatea infracţională imediat după numirea sa în funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Atunci, profitând de faptul că, anterior, deţinuse funcţia de manager la o societate comercială cu activitate în domeniul medical, Căpăţînă Dănuţ a negociat cu directorul general al acelei societăţi, Ivan Constantin Virgil, menţinerea unui contract încheiat anterior între societate şi SC Picus Consulting SRL (controlată de Căpăţînă Dănuţ), prin care inculpatul Căpăţînă Dănuţ îşi încasa salariul aferent funcţiei de manager. În schimbul acestor sume de bani, Căpăţînă Dănuţ se angaja că vor fi achitate la timp facturile pe care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa le emitea către această firmă şi că imaginea firmei va fi protejată pe plan local, în contextul în care inculpatul ştia că firma de servicii medicale dorea să-şi extindă activitatea în judeţul Constanţa“, spun procurorii.

„Activitatea infracţională a inculpatului Căpăţînă Dănuţ s-a extins“

Ulterior, „în perioada 2010 - 2011, activitatea infracţională a inculpatului Căpăţînă Dănuţ s-a extins, inculpatul propunând colaboratorilor apropiaţi care deţineau societăţi comerciale încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu anumite firme off-shore, în schimbul facilitării încheierii/menţinerii/reînnoirii contractelor cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, plăţii la timp a facturilor şi derulării fără incidente a acestor contracte“.
 
DNA mai arată că „toate firmele de la care inculpatul a pretins şi a primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai căror reprezentanţi îi cunoscuse anterior, asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunţ este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care şi-a derulat activitatea infracţională“.
 
Iniţial, „inculpatul a încasat sumele reprezentând mita în conturile a două firme de tip off-shore indicate de un prieten al său, iar din anul 2011, inculpatul a încasat sumele reprezentând mita printr-o firmă off-shore la care devenise acţionar. La sfârşitul anului 2013, inculpatul a mai înfiinţat încă o firmă off-shore prin intermediul unei persoane din familie. Ulterior, din banii primiţi drept mită, o parte au fost viraţi către SC Performance Profile SRL, iar altă parte au fost retraşi, fiind folosiţi pentru achiziţionarea de diverse bunuri şi servicii (locuinţe, excursii în străinătate)“.
 
„Contractele de consultanţă încheiate de inculpat cu societăţile care dădeau mita mascată erau similare, iar aceleaşi rapoarte de consultanţă întocmite în vederea justificării sumelor de bani se livrau către mai multe firme“, spun procurorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii şi preventive dispuse în cauză.

Despre firmele trimise în judecată 

Potrivit Monitorului Oficial 234/2006, soţii Căpăţînă au fondat SC Picus Consulting SRL Constanţa, având sediul social, ca şi celelalte firme, în casa Lucicăi Simona Căpăţînă. Firma avea ca obiect de activitate „activităţi juridice, de contabilitate şi revizie contabilă, consultanţă în domeniul fiscal, activităţi de studiu de piaţă şi de sondaj, consultanţă pentru afaceri şi management“.
 
Potrivit informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului în data de 31 august 2016, Picus Consulting SRL a fost înfiinţată în anul 2006, are sediul social în municipiul Constanţa şi se ocupă de „activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice“. Asociat persoană juridică în firmă este Alsecon Limited, cu sediul social în SUA, şi asociat persoană fizică este Alexandru Iorga, cel din urmă fiind şi administratorul societăţii.
 
Performance Profile SRL a fost înfiinţată în anul 2003, are sediul social în municipiul Constanţa şi se ocupă de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“. Conform datelor furnizate de Registrul Comerţului la 31 august 2016, asociaţi în firmă sunt Dănuţ Căpăţână şi Lucica Simona Căpăţînă. Dănuţ Căpăţână deţine şi calitatea de director general unic şi de administrator, iar Lucica Simona Căpăţînă are calitatea de administrator.
 
Dănuţ Căpăţînă mai figurează în Smart Resources SRL (întrerupere temporară de activitate, radiată, lichidare)

Dănuţ Căpăţînă, condamnat la Constanţa 

Mihaela Vlăşceanu, magistrat al Tribunalului Constanţa învestit cu soluţionarea cauzei, a dispus menţinerea încadrării juridice stabilite prin rechizitoriu. Astfel, magistratul i-a condamnat pe Dănuţ Căpăţînă la pedeapsa închisorii de patru ani şi patru luni, pe Mihai Corneliu Stănculescu la pedeapsa închisorii de doi ani, pe Micu Renato Cristea la pedeapsa închisorii de doi ani şi şase luni, pe Violeta Androne la pedeapsa închisorii de doi ani şi şase luni, pe Gheorghe Antohi la pedeapsa închisorii de doi ani şi şase luni, pe Mărioara Furnică la pedeapsa închisorii de un an, patru luni şi 80 de zile şi pe Carmela Endora Gherghina la pedeapsa de trei ani şi şapte luni de închisoare - după contopirea cu alte pedepse mai vechi.
 
Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii