Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Juramant pentru spaga

ro

20 Aug, 2004 00:00 1657 Marime text

Chirurgii sparg tacerea din casta medicilor

Cazul Ciomu a aprins spiritele in randul unor medici chirurgi de renume * Reputatul chirurg constantean Aurel Coja desfiinteaza mitul incompetentei din randul asa-zisilor "medici de salon" * La baza incompetentei anumitor medici sta de fapt frauda * Doctorul Ciomu este, de fapt, medic anatomo-patolog, si nu chirurg * Deosebit de grav este faptul ca, fara a se trece prin filiera normala de instructie si concursuri (secundariat, specialitate, primariat), se obtine o patalama lipsita de orice acoperire profesionala * Dezastrul actual din medicina romaneasca deriva mai ales din conditionarea accesului tinerilor la specialitatile de varf de plata unei spagi consistente, de cel putin 10.000 de euro

Vizavi de povestea care a zguduit lumea medicala romaneasca, cea a medicului Naum Ciomu, au inceput, ce-i drept cam tarziu, reactii extrem de violente in lumea medicilor chirurgi. Se stie ca, pentru a deveni un bun chirurg, trebuie intai si intai sa-ti placa ceea ce faci, sa ai daruire pentru aceasta meserie si, mai ales, sa respecti intocmai juramantul lui Hipocrate, pe care, din pacate, multi il uita de cum l-au si rostit. Multa lume este de parere ca viata medicala din Constanta este catastrofala pentru pacienti si pentru oamenii de rand. Deja, la nivelul populatiei, viata din spitale este comparata cu cea din lagare, unde pacientul odata intrat isi pierde complet personalitatea, fiind supus umilintelor de tot felul. De aceea, omul de rand cand aude de spitale mai intai isi face semnul crucii si apoi lasa sa se auda printre buze acel binecunoscut "Doamne fereste daca pici pe mana lor". Supus oprobriului public este mai ales obiceiul impamantenit prin spitale, spaga consistenta care trebuie data, incepand de la paznicii de la intrarea in spitale, la femeile de serviciu, surori si asistente si pana la medici. Mai apoi vine si randul anumitor medici care, in afara de aerele de superioritate, nu-si pot arata sau demonstra nimic altceva, lasand in urma lor vieti mutilate si distruse. Din fericire, aceasta atmosfera din lumea medicala romaneasca este constientizata de cativa profesionisti de exceptie care, nemaiindurand sa fie nejustificat asimilati cu diletantii, au luat pozitie vizavi de aceasta situatie. Scanteia care a aprins butoiul cu pulbere a fost cazul de notorietate al doctorului Naum Ciomu.

Toleranta mutileaza

In contextul de mai sus, supunem atentiei opiniei publice si, totodata, specialistilor si oficialitatilor declaratia pe care ne-a dat-o reputatul chirurg constantean Aurel Coja, medic cu indelunga practica, in legatura cu nefericita interventie a dr. Naum Ciomu, soldata cu mutilarea unui om. Interlocutorul nostru s-a aratat nu surprins, ci stupefiat la aflarea faptului ca dr. Ciomu era angajat "cu jumatate de norma". Reproducem opinia domnului dr. Coja: "O jumatate de norma in chirurgie inseamna o inadvertenta logica si profesionala. Nu-ti ajunge o viata pentru profesia de chirurg". Statutul "jumatatii de norma" ascunde o dubla frauda: a celui care cauta o asemenea angajare, de regula provenit din specialitati neclinice (dr. Ciomu este medic anatomo-patolog), care nu te pun in legatura directa cu bolnavul - se stie ca din lucrul la microscop nu se scot bani - si, in al doilea rand, a celui care ingaduie o asemenea situatie. Pentru a obtine ravnitul contact cu pacientul, sursa nemijlocita de venituri, se mituieste o persoana importanta din Ministerul Sanatatii, ajungandu-se chiar foarte sus. Deosebit de grav este faptul ca, fara a se trece prin filiera normala de instructie si concursuri (secundariat, specialitate, primariat), se obtine o patalama lipsita de orice acoperire profesionala. Ministerul Sanatatii tolereaza aceasta situatie, total anormala si extrem de periculoasa pentru bolnav, pentru ca diferite persoane obtin foloase materiale. Dezastrul actual din medicina romaneasca deriva si din conditionarea accesului tinerilor la specialitatile de varf de plata unei spagi consistente, de cel putin 10.000 de euro. Zece mii de euro! Este o circumstanta care cantareste greu in decizia multor absolventi merituosi de a parasi tara si, totodata, una dintre cauzele pentru care la portile facultatii de medicina bat absolventi de liceu putin mediocri - fireste, cu exceptiile de rigoare. Mita de zece-cincisprezece mii de euro trebuie data si pentru doctorat; de aici bataia pentru titlurile academice care dau dreptul de a fi conducator de teza de doctorat. "Triste si dureros de adevarate constatari!" Opinia transanta a reputatului chirurg Aurel Coja da lumii medicale o mica speranta de schimbare a mentalitatii actuale. Departe de noi gandul ca sistemul medical romanesc poate fi schimbat doar daca lasam ca timpul sa rezolve acest lucru. Doar o solidarizare puternica a celor mai renumiti medici si specialisti ar putea aduce aceasta mult dorita si necesara schimbare. Izolarea celor care aduc deservicii prin incompetenta castei medicilor ar fi una din cele mai la indemana solutii, macar pe moment.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii