Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:55 10 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Tulcea Salvatorii s-au luptat cu flăcările. Cinci hectare de vegetație au ars

ro

09 Apr, 2021 21:14 626 Marime text
  • Incendiu de vegetație, în apropierea localității Garvăn, județul Tulcea.
  • Totul a pornit de la un foc deschis.
  • Salvatorii avertizează cu privire la incendiile provocate.

În jurul orei 16:30, militarii Secției de pompieri Măcin au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu de vegetație uscată și stuf din apropierea localității Garvăn (zona de baltă).

11 subofițeri au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Incendiul, care a cuprins o suprafață de aproximativ 5 hectare de vegetație uscată și stuf, a fost lichidat după aproximativ 2 ore.

Cauza probabilă producerii incendiului este foc deschis în spații deschise.

ISU Tulcea reamintește și face același apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii.
Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:
  • este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
  • se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.
  • Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Sursă foto: ISU Tulcea
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii