Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:44 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectorii ISU „Dobrogea“ au descins în mall-urile şi cinematografele din Constanța

ro

17 Nov, 2015 00:00 960 Marime text


În perioada 9-15 noiembrie, au avut loc 28 de verificări inopinate la unităţile de alimentaţie publică, săli de cinematograf şi mall-uri care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Constanţa, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”. Precizăm că 20 au fost efectuate pe timpul nopţii şi doar opt pe timpul zilei.
 
Situaţia efectuării verificărilor este următoarea: la 18 unităţi de alimentaţie publică s-a finalizat acţiunea de control, la cinci unităţi de alimentaţie publică acţiunea de control este în curs de finalizare întrucât la momentul controlului administratorii nu au putut prezenta toate documentele solicitate, iar la cinci unităţi de alimentaţie publică acţiunea de control nu s-a putut desfăşura întrucât obiectivul era închis pentru public.
 
În urma verificărilor, au fost constatate 134 de deficienţe, pentru care s-au aplicat tot atâtea sancţiuni, constând în avertismente şi amenzi ce însumează aproximativ 443.000 lei.
 
Cele mai frecvente deficienţe constatate în timpul acţiunilor de control sunt lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, deficienţe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.
 
Activităţile de verificare şi reverificare vor continua în perioada următoare.
 
Ce spun reprezentanţii mall-urilor şi unităţilor de alimentaţie publică
 
Am contactat telefonic reprezentanţii City Park Mall Constanţa, Tomis Mall Constanţa, Maritimo Shopping Center Constanţa, Real Constanţa, Centrul comercial Tom Constanţa, Centrul Comercial Cora Brătianu Constanţa, Doraly Mall şi Auchan City Constanţa Sud.


 
Investitorul care se ocupă de extinderea City Park Mall Constanţa, New Europe Property Investments (NEPI), prin PR-ul Raluca Vasilescu, ne-a declarat:
 
„La jumătatea acestui an, centrul comercial a inaugurat cinematograful multiplex, pentru care este în plin proces de obținere a autorizațiilor. Centrul comercial City Park respectă toate normele legislative în vigoare, siguranța și confortul clienților fiind prioritare pentru noi. Pentru a ne asigura de control deplin, cât și de viteză de reacție în eventuale pericole, mall-ul beneficiază de sisteme de siguranță suplimentare, pe lângă cele necesare îndeplinirii cerințelor legale. Pentru a răspunde oricăror situații neașteptate, există echipe specializate, prezente în mall 24/7, formate din dispeceri instruiți pentru situațiile de urgență și managementul centralelor de detecție și stingere incendiu, care comunică în timp real cu pompierii servanți. Aceștia din urmă verifică în mod continuu siguranța și buna funcționare pe galerii, în depozite și în zonele tehnice. Pe lângă personalul specializat, City Park beneficiază de un sistem special de detectare și stingere a eventualelor incendii, în cazul în care acestea ar apărea. Sistemul ce beneficiază de rezerve de apă stinge automat incendiile, evacuând fumul și gazele toxice, declanșând aspersoarele imediat ce este necesar. În plus, acest sistem integrat, extrem de performant, activează mesajele speciale de avertizare. O altă masură de siguranță suplimentară adoptată de managementul centrului comercial constă în rezervarea unei autospeciale de pompieri, staționată permanent în perimetrul său, care poate interveni oricând“.
 
Reprezentanţii Tomis Mall Constanţa nu erau siguri: „Da, bănuiesc că au fost. Doamna de la Informaţii este plecată“.
 
Cei de la Maritimo Shopping Center Constanţa au spus: „Nu ştiu! Nu sunt în măsură să vă răspund. Vă dau un număr de telefon de la secretariat“. La acel număr nu a răspuns însă nimeni.
 
Reprezentanţii de la Real Constanţa au răspuns: „Din câte ştiu eu, nu“.
 
Cei de la Centrul comercial Tom Constanţa şi de la Doraly Mall nu au răspuns, iar cei de la Centrul Comercial Cora Brătianu ne-au precizat: „Pentru orice informaţie, accesaţi serviciile centrale Cora pe site“.
 
Reprezentanţii Auchan City Constanţa Sud au declarat: „Momentan, nu am avut controale. Urmează să avem. Astăzi trebuia, dar probabil vor veni mâine. Nu ştim exact când. Aşteptăm. Nu se ştie ziua sau ora“
 
Ce spune legea cu privire la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu
 
În conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţii noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora.
 
Totodată, proprietarul ori beneficiarul are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri care intră sub incidenţa HGR nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Astfel, potrivit normelor actuale, spaţiul trebuie autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, în măsura în care:
 
- are destinaţia de alimentaţie publică şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp;
- are funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp;
- este sală aglomerată (mai mult de 200 persoane la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).
 
Totodată, potrivit prevederile art. 105 din Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007, statuează următoarele:
 
„Art.105
(1) Folosirea flăcării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisă.
 
(2) Pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flăcării în situaţiile menţionate la alin. (1), cu condiţia asigurării condiţiilor de împiedicare a iniţierii şi propagării incendiului, după cum urmează:
a) evitarea amplasării în apropierea sau contactul cu materiale combustibile: decoruri, costume, haine, perdele etc.;
b) folosirea unor suporturi incombustibile;
c) prevenirea producerii unor incendii prin răsturnare, manevrare greşită etc.;
d) stingerea obligatorie a flăcărilor la terminarea evenimentului;
e) nominalizarea personalului propriu ce asigură supravegherea şi intervenţia în caz de incendiu;
f) asigurarea mijloacelor tehnice adecvate de apărare împotriva incendiilor;
g) anunţarea, după caz, a serviciului profesionist, voluntar sau privat, pentru situaţii de urgenţă, a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii