Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:10 27 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată cine sunt cei şapte arestaţi pentru presupuse fraude informatice

ro

27 Mar, 2013 00:00 2742 Marime text
Tribunalul Constanţa a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în dosarul unor presupuse fraude informatice. Pe cale de consecinţă, magistraţii au dispus arestarea, pentru o perioadă de 29 de zile, a lui Sorin Mîrza, Alexandru Ionuţ Iatan, Valentin Vizireanu, Şerban Valerică Stan, Cristian Dobre, Daniel Florin Mache şi Bogdan Alexandru Radu. Cercetările în cauză se efectuează sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic şi fraude informatice. 

Toţi cei mai sus precizaţi au atacat cu recurs decizia Tribunalului la Curtea de Apel Constanţa. Amintim că, în urmă cu două zile, au avut loc 26 de percheziţii, dintre care 23 la Constanţa, la locuinţele mai multor persoane suspectate că au obţinut fără drept datele unor conturi pe care le-au folosit pentru cumpărături on-line din străinătate. Bunurile erau trimise în România, unde erau valorificate, iar banii erau însuşiţi de membrii grupării. Oamenii legii au mai descins în Tulcea, Ilfov şi Olt. De asemenea, în cauză s-a cooperat cu autorităţile judiciare din Germania, patru dintre membrii grupării fiind arestaţi acolo pentru fapte similare. Suportul informativ a fost asigurat de SRI. Cei în cauză sunt suspectaţi că, prin activităţi de tip phishing, au obţinut datele mai multor conturi, pe care le-au folosit ulterior pentru a efectua cumpărături pe site-uri din străinătate. Bunurile astfel procurate erau trimise în România, unde erau valorificate, banii obţinuţi fiind însuşiţi de membrii grupării. Prejudiciul estimat până în prezent este de aproximativ 300.000 de euro.
În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate mai multe computere, parfumuri, un autoturism de lux, sute de articole sportive despre care existau indicii că au fost comandate din străinătate prin intermediul conturilor compromise, urmând a fi valorificate. Valoarea totală a bunurilor ridicate este de aproximativ 150.000 de euro.

Ti-a placut articolul?

Comentarii