Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:10 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eugenia Doina Mănăilescu şi Mihaela Dumitraș, deferite Justiţiei pentru spălare de bani şi evaziune fiscală

ro

09 Dec, 2015 00:00 622 Marime text


Eugenia Doina Mănăilescu şi Mihaela Dumitraș au fost deferite Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța.
 
Cele două femei sunt suspectate de evaziune fiscală în formă continuată (trei infracțiuni), de transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, dar şi de spălare a banilor în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada iunie 2009 - iunie 2010, inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina şi Dumitraș Mihaela, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, nu au evidențiat în totalitate, în actele contabile ori în alte documente legale, operațiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate“.
 
„De asemenea, în aceeași perioadă și în aceeași calitate, cele două inculpate au înregistrat în contabilitatea și în evidenţa fiscală a firmei pe care o administrau cheltuieli nereale și operațiuni fictive prin majorarea artificială a achizițiilor și a deducerii fără drept a taxei pe valoarea adăugată aferentă, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor încasate prin diminuarea bazei impozabile la calculul impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată pentru veniturile încasate.
 
Mai mult, inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina şi Dumitraș Mihaela s-au sustras de la efectuarea verificărilor fiscale, prin declararea fictivă a sediului social, cu ocazia depunerii cererii de înmatriculare a firmei la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, în condițiile în care societatea respectivă a derulat operațiuni comerciale cu cereale, însă: nu a funcționat la sediul declarat, nu a condus evidențele fiscale și contabile conform legii, nu a depus declarații fiscale, deconturi de TVA și situațiile financiare anuale și raportările contabile obligatorii la termenele prevăzute de lege pentru întreaga perioadă în care a desfășurat tranzacții economice cu acele produse“, potrivit DNA.
 
Prejudiciul total produs bugetului consolidat al statului de către firma respectivă, prin acțiunile sau inacțiunile expuse anterior, este în sumă totală de 5.587.040,00 de lei, echivalent a 1.314.079 de euro, constituit din următoarele surse: TVA de plată - 3.032.965 de lei (echivalent a 713.357 de euro) şi impozit pe profit - 2.554.075 de lei (echivalent a 600.722 de euro).
 
Procurorii mai spun că, „în perioada iunie 2009 - iunie 2010, cele două inculpate au retras în mai multe rânduri din contul firmei pe care o administrau suma totală de 18.901.942,93 de lei, justificând retragerile în baza unor borderouri de achiziții fictive, cunoscând că această sumă reprezintă o parte din produsul infracțiunilor de evaziune fiscală descrise anterior, evaluat la suma de 5.587.040,00 de lei“.
 
În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă, cu suma de 5.587.040 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
Într-un alt dosar, Eugenia Doina Mănăilescu, asociat și administrator al SC Bastion Grup SRL, a fost condamnată la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru evaziune fiscală.
 
Potrivit Registrului Comerţului, numele Eugeniei Doina Mănăilescu figurează în SC Toprak Com SRL, radiată, din Călăraşi, în SC Marketing SRL - radiată, din Constanţa, în SC Jorden Agro - radiată, din  Călăraşi, dar şi în SC Inter Maret - în funcţiune, din Călăraşi. În ultima firmă, la „asociaţi persoane fizice“ apar Doru Victor Mănăilescu, din Călăraşi, şi Eugenia  Doina Mănăilescu. Firma are ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat“.
 
Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii firmei Inter Maret, însă numărul de telefon pus la dispoziţie de Registrul Comerţului nu era disponibil.

Ti-a placut articolul?

Comentarii