Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:57 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală Începe judecata faţă de Eugenia Doina Mănăilescu şi Mihaela Dumitraş

ro

28 Jan, 2016 00:00 622 Marime text


Magistraţii Tribunalului Constanţa au constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA - Serviciul Teritorial Constanţa şi au dispus trimiterea dosarului Eugeniei Doina Mănăilescu şi Mihaelei Dumitraş, pentru începerea judecăţii.
 
Decizia este definitivă.
 
Eugenia Doina Mănăilescu şi Mihaela Dumitraş au fost deferite Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Cele două femei sunt suspectate de evaziune fiscală în formă continuată (trei infracţiuni), de transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, dar şi de spălare a banilor în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada iunie 2009 - iunie 2010, inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina şi Dumitraș Mihaela, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, nu au evidenţiat în totalitate în actele contabile ori în alte documente legale operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate“.
 
„De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceeaşi calitate, cele două inculpate au înregistrat în contabilitatea şi în evidenţa fiscală a firmei pe care o administrau cheltuieli nereale şi operaţiuni fictive prin majorarea artificială a achiziţiilor şi a deducerii fără drept a taxei pe valoarea adăugată aferentă, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale aferente a veniturilor încasate prin diminuarea bazei impozabile la calculul impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată pentru veniturile încasate.
 
Mai mult, inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina şi Dumitraș Mihaela s-au sustras de la efectuarea verificărilor fiscale, prin declararea fictivă a sediului social, cu ocazia depunerii cererii de înmatriculare a firmei la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în condiţiile în care societatea respectivă a derulat operaţiuni comerciale cu cereale, însă: nu a funcţionat la sediul declarat, nu a condus evidenţele fiscale şi contabile conform legii, nu a depus declaraţii fiscale, deconturi de TVA şi situaţiile financiare anuale şi raportările contabile obligatorii la termenele prevăzute de lege pentru întreaga perioadă în care a desfăşurat tranzacţii economice cu acele produse“, potrivit DNA.
 
Prejudiciul total produs bugetului consolidat al statului de către firma respectivă, prin acţiunile sau inacţiunile expuse anterior, este în sumă totală de 5.587.040,00 de lei, echivalentul a 1.314.079 de euro, constituit din următoarele surse: TVA de plată - 3.032.965 de lei (echivalent a 713.357 de euro) şi impozit pe profit - 2.554.075 de lei (echivalent a 600.722 de euro).
 
Procurorii mai spun că, „în perioada iunie 2009 - iunie 2010, cele două inculpate au retras în mai multe rânduri din contul firmei pe care o administrau suma totală de 18.901.942,93 de lei, justificând retragerile în baza unor borderouri de achiziţii fictive, cunoscând că această sumă reprezintă o parte din produsul infracţiunilor de evaziune fiscală descrise anterior, evaluat la suma de 5.587.040,00 de lei“.
 
În cauză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă, cu suma de 5.587.040 de lei, reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat.

Eugenia Doina Mănăilescu, condamnată în alt dosar

Într-un alt dosar, Eugenia Doina Mănăilescu, asociat şi administrator al SC Bastion Grup SRL, a fost condamnată la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru evaziune fiscală.
 
Potrivit Registrului Comerţului, numele Eugeniei Doina Mănăilescu figurează în SC Toprak Com SRL, radiată, din Călăraşi, în SC Marketing SRL - radiată, din Constanţa, în SC Jorden Agro - radiată, din Călăraşi, dar şi în SC Inter Maret - în funcţiune, din Călăraşi. În ultima firmă, la „asociaţi persoane fizice“ apar Doru Victor Mănăilescu, din Călăraşi, şi Eugenia Doina Mănăilescu. Firma are ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat“.
 
Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii firmei Inter Maret, însă numărul de telefon pus la dispoziţie de Registrul Comerţului nu era disponibil.

Ti-a placut articolul?

Comentarii