Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:26 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două femei de afaceri din Constanţa, condamnate definitiv!

ro

13 Jun, 2018 00:00 4524 Marime text
Eugenia-Doina Mănăilescu şi Mihaela Dumitraş, ambele trimise în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, au fost condamnate definitiv! Ieri, Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca, judecători ai Curţii de Apel Constanţa, au decis condamnarea definitivă a Mihaelei Dumitraş la trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru spălare de bani, pentru transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia şi pentru evaziune fiscală.
 
Tot ieri, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au menţinut decizia Tribunalului Constanţa prin intermediul căreia, după schimbarea încadrărilor juridice, Eugenia-Doina Mănăilescu a fost condamnată la şapte ani de închisoare, cu executare. Totodată, instanţa a dispus obligarea inculpatelor, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Tenace SRL Constanţa, la plata sumei de 5.587.040 de lei,. la care se adaugă accesoriile aferente, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, ce urmează să fie calculate de organele fiscale.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada iunie 2009 - iunie 2010, inculpatele Mănăilescu Eugenia-Doina şi Dumitraş Mihaela, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, nu au evidenţiat, în totalitate, în actele contabile ori în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate“.
 
„De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceeaşi calitate, cele două inculpate au înregistrat în contabilitatea şi în evidenţa fiscală a firmei pe care o administrau cheltuieli nereale şi operaţiuni fictive prin majorarea artificială a achiziţiilor şi a deducerii fără drept a taxei pe valoarea adăugată aferentă, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor încasate prin diminuarea bazei impozabile la calculul impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată pentru veniturile încasate.
 
Mai mult, inculpatele Mănăilescu Eugenia - Doina şi Dumitraş Mihaela s-au sustras de la efectuarea verificărilor fiscale, prin declararea fictivă a sediului social, cu ocazia depunerii cererii de înmatriculare a firmei la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în condiţiile în care societatea respectivă a derulat operaţiuni comerciale cu cereale, însă: nu a funcţionat la sediul declarat, nu a condus evidenţele fiscale şi contabile conform legii, nu a depus declaraţii fiscale, deconturi de TVA şi situaţiile financiare anuale şi raportările contabile obligatorii la termenele prevăzute de lege pentru întreaga perioadă în care a desfăşurat tranzacţii economice cu acele produse. Prejudiciul total produs bugetului consolidat al statului de către firma respectivă, prin acţiunile sau inacţiunile expuse anterior, este în sumă totală de 5.587.040,00 de lei, echivalent a 1.314.079 de euro, constituit din următoarele surse: TVA de plată - 3.032.965 de lei (echivalent a 713.357 de euro) şi impozit pe profit - 2.554.075 de lei (echivalent a 600.722 de euro)“, conform rechizitoriului.
 
Procurorii DNA mai arată că, „la data de 1 iunie 2010, inculpata Dumitraş Mihaela, în calitate de asociat unic al firmei respective, determinată de cealaltă inculpată, a dispus în mod fictiv, printr-o hotărâre, cesionarea părţilor sociale, în cote egale, către două persoane, precum şi numirea acestora în funcţia de administratori. Scopul urmărit prin această acţiune a fost sustragerea de la urmărirea penală şi îngreunarea cercetărilor ce se desfăşurau faţă de acestea pentru infracţiunile de evaziune fiscală.
 
În perioada iunie 2009 - iunie 2010, cele două inculpate au retras în mai multe rânduri din contul firmei pe care o administrau, suma totală de 18.901.942,93 de lei, justificând retragerile în baza unor borderouri de achiziţii fictive, cunoscând că această sumă reprezintă o parte din produsul infracţiunilor de evaziune fiscală descrise anterior, evaluat la suma de 5.587.040,00 de lei“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii