Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Anticorupţie au trimis în judecată două femei. Ele riscă acum să stea ani grei în puşcărie

ro

27 Jan, 2018 00:00 2070 Marime text
Trimise în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Eugenia-Doina Mănăilescu şi Mihaela Dumitraş au fost condamnate.
 
Eugenia-Doina Mănăilescu a luat şapte ani de închisoare, cu executare, după schimbarea încadrării juridice şi contopiri. Mihaela Dumitraş a fost condamnată la trei ani şi patru luni de închisoare, cu executare.
 
Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă ANAF - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, în contradictoriu cu inculpatele şi partea responsabilă civilmente SC Tenace SRL Constanţa. Inculpatele au fost obligate, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente, la plata sumei de 5.587.040 de lei, la care se adaugă accesoriile aferente, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, ce urmează să fie calculate de organele fiscale, către partea civilă ANAF. Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Eugenia-Doina Mănăilescu şi Mihaela Dumitraş au fost acuzate de evaziune fiscală în formă continuată (trei infracţiuni), transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, spălare a banilor în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
În perioada iunie 2009 - iunie 2010, inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina şi Dumitraş Mihaela, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, nu au evidenţiat în totalitate în actele contabile ori în alte documente legale operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate.
 
De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceeaşi calitate, cele două inculpate au înregistrat în contabilitatea şi în evidenţa fiscală a firmei pe care o administrau cheltuieli nereale şi operaţiuni fictive prin majorarea artificială a achiziţiilor şi a deducerii fără drept a taxei pe valoarea adăugată aferentă, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor încasate prin diminuarea bazei impozabile la calculul impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată pentru veniturile încasate.
 
Mai mult, inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina şi Dumitraş Mihaela s-au sustras de la efectuarea verificărilor fiscale, prin declararea fictivă a sediului social, cu ocazia depunerii cererii de înmatriculare a firmei la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în condiţiile în care societatea respectivă a derulat operaţiuni comerciale cu cereale, însă: nu a funcţionat la sediul declarat, nu a condus evidenţele fiscale şi contabile conform legii, nu a depus declaraţii fiscale, deconturi de TVA şi situaţiile financiare anuale şi raportările contabile obligatorii la termenele prevăzute de lege pentru întreaga perioadă în care a desfăşurat tranzacţii economice cu acele produse.
 
Prejudiciul total produs bugetului consolidat al statului de către firma respectivă, prin acţiunile sau inacţiunile expuse anterior, este în sumă totală de 5. 587.040,00 de lei, echivalentul sumei de 1.314.079 de euro, ce s-a constituit din următoarele surse: TVA de plată - 3.032.965 de lei (echivalent a 713.357 de euro) şi impozit pe profit - 2.554.075 de lei (echivalent a 600.722 de euro).
 
La data de 1 iunie 2010, inculpata Dumitraş Mihaela, în calitate de asociat unic al firmei respective, determinată de cealaltă inculpată, a dispus în mod fictiv, printr-o hotărâre, cesionarea părţilor sociale, în cote egale, către două persoane, precum şi numirea acestora în funcţia de administratori. Scopul urmărit prin această acţiune a fost sustragerea de la urmărirea penală şi îngreunarea cercetărilor ce se desfăşurau faţă de acestea pentru infracţiunile de evaziune fiscală.
 
În perioada iunie 2009 - iunie 2010, cele două inculpate au retras în mai multe rânduri din contul firmei pe care o administrau suma totală de 18.901.942,93 de lei, justificând retragerile în baza unor borderouri de achiziţii fictive, cunoscând că această sumă reprezintă o parte din produsul infracţiunilor de evaziune fiscală descrise anterior, evaluat la suma de 5.587.040,00 de lei.
 
În cauză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 5.587.040 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii