Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:12 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deferite Justiţiei de DNA Constanţa Eugenia Doina Mănăilescu şi Mihaela Dumitraş, condamnate

ro

28 Apr, 2016 00:00 2764 Marime text
Magistraţii Tribunalului Constanţa au dispus condamnarea a două persoane ce au fost deferite Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța, fiind suspectate de evaziune fiscală în formă continuată (trei infracțiuni), de transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, dar şi de spălare a banilor în formă continuată.
 
Este vorba despre Eugenia Doina Mănăilescu, care a primit pedeapsa de 7 ani de închisoare, şi Mihaela Dumitraş, condamnată la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare.
 
În ceea ce o priveşte pe Eugenia Doina Mănăilescu, magistraţii au constatat că „infracţiunile reţinute prin prezenta sunt concurente cu infracţiunile reţinute prin sentinţa penală a Tribunalului Constanţa, rămasă definitivă la data de 3.02.2015 prin decizia penală a Curţii de Apel Constanţa şi prin sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Constanţa“. Astfel, judecătorii au contopit pedepsele aplicate cu pedepsele descontopite, şi, potrivit minutei, Eugenia Doina Mănăilescu „în final execută pedeapsa cea mai grea, de 6 ani de închisoare, sporită la 7 ani de închisoare“.
 
„Constată că inculpata Mănăilescu Eugenia Doina este arestată în altă cauză. Dispune emiterea unui nou mandat de executare, la data rămânerii definitive a prezentei“, se mai arată în minută.
 
În ceea ce o priveşte pe Mihaela Dumitraş, magistraţii au contopit pedepsele aplicate, de 3 ani şi 4 luni de închisoare, 3 ani şi 4 luni de închisoare, 2 ani de închisoare, 2 ani de închisoare şi 3 ani de închisoare, şi, potrivit minutei, „în final inculpata Dumitraş Mihaela execută pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 4 luni de închisoare“.
 
Decizia magistraţilor nu este definitivă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada iunie 2009 - iunie 2010, inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina şi Dumitraș Mihaela, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, nu au evidențiat în totalitate, în actele contabile ori în alte documente legale, operațiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate“.
 
„De asemenea, în aceeași perioadă și în aceeași calitate, cele două inculpate au înregistrat în contabilitatea și în evidenţa fiscală a firmei pe care o administrau cheltuieli nereale și operațiuni fictive prin majorarea artificială a achizițiilor și a deducerii fără drept a taxei pe valoarea adăugată aferentă, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor încasate prin diminuarea bazei impozabile la calculul impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată pentru veniturile încasate.
 
Mai mult, inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina şi Dumitraș Mihaela s-au sustras de la efectuarea verificărilor fiscale, prin declararea fictivă a sediului social, cu ocazia depunerii cererii de înmatriculare a firmei la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, în condițiile în care societatea respectivă a derulat operațiuni comerciale cu cereale, însă nu a funcționat la sediul declarat, nu a condus evidențele fiscale și contabile conform legii, nu a depus declarații fiscale, deconturi de TVA și situațiile financiare anuale și raportările contabile obligatorii la termenele prevăzute de lege pentru întreaga perioadă în care a desfășurat tranzacții economice cu acele produse“, potrivit DNA.
 
Prejudiciul total produs bugetului consolidat al statului de către firma respectivă, prin acțiunile sau inacțiunile expuse anterior, este în sumă totală de 5.587.040,00 de lei, echivalent a 1.314.079 de euro, constituit din următoarele surse: TVA de plată - 3.032.965 de lei (echivalent a 713.357 de euro) şi impozit pe profit - 2.554.075 de lei (echivalent a 600.722 de euro).
 
Procurorii mai spun că, „în perioada iunie 2009 - iunie 2010, cele două inculpate au retras în mai multe rânduri din contul firmei pe care o administrau suma totală de 18.901.942,93 de lei, justificând retragerile în baza unor borderouri de achiziții fictive, cunoscând că această sumă reprezintă o parte din produsul infracțiunilor de evaziune fiscală descrise anterior, evaluat la suma de 5.587.040,00 de lei“.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii