Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:45 18 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie importantă pentru toţi poliţiştii. S-a publicat în Monitorul Oficial!

ro

12 Sep, 2019 00:00 1204 Marime text

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 738/10IX.2019, a fost publicat Ordinul privind stabilirea procedurii de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2021.  
 
Potrivit datelor oficiale, prezentul ordin stabileşte procedura de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021.
 
Articolul 2: (1) Plata sumelor datorate în temeiul titlurilor devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021 având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială personalului Ministerului Afacerilor Interne se realizează eşalonat în cinci tranşe, potrivit prevederilor art. 39 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Termenul privind eşalonarea anuală la plată prevăzută la alin. (1) se calculează de la data la care hotărârea judecătorească prevăzută la art. 39 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, cu modificările şi completările ulterioare, devine executorie, iar plata fiecărei tranşe din valoarea titlului executoriu se realizează în câte un an calendaristic. (3) Sumele datorate în temeiul titlului executoriu cuprind atât sumele reprezentând drepturile de natură salarială actualizate cu indicele preţurilor de consum stabilit de Institutul Naţional de Statistică, cât şi sumele datorate pentru plata de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale.
 
(4) Actualizarea cu indicele preţurilor de consum stabilit de Institutul Naţional de Statistică a sumelor reprezentând drepturile de natură salarială datorate în temeiul titlului executoriu se determină după următoarea formulă de calcul:
A = (suma de actualizat x IPC)/100, unde: A - suma totală necesar a fi achitată, ca urmare a actualizării; suma de actualizat - suma corespunzătoare unei tranşe, prin aplicarea procentului corespunzător anului în care se va efectua plata la valoarea titlului executoriu; IPC - indicele preţurilor de consum, astfel cum a fost stabilit de Institutul Naţional de Statistică, valabil la data la care se efectuează plata sumei, comparativ cu luna în care această sumă trebuia plătită.
(5) La sumele actualizate în condiţiile alin. (4) se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie.
 
Articolul 3
 
(1) Cheltuielile bugetare determinate de plata sumelor prevăzute la art. 2 alin. (3) se suportă din bugetele ordonatorilor de credite care asigurau plata soldelor/salariilor personalului beneficiar în perioada de referinţă pentru care sunt solicitate în instanţă sumele reprezentând drepturi de natură salarială, în limita fondurilor bugetare alocate cu această destinaţie, potrivit legii. (2) În situaţia desfiinţării ordonatorilor de credite prevăzuţi la alin. (1), plata sumelor prevăzute la art. 2 alin. (3) se asigură din bugetul propriu al ordonatorului de credite care preia în finanţare activitatea unităţilor respective.
 
Articolul 4
 
Ordonatorii de credite care asigură plata sumelor datorate comunică beneficiarilor eşalonarea la plată a valorii titlului executoriu, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, cu modificările şi completările ulterioare, şi procedurii stabilite prin prezentul ordin.
 
Articolul 5
 
Contribuţiile sociale obligatorii şi impozitul aferent plăţii sumelor datorate se stabilesc în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Articolul 6
 
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Semnează viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministrul Afacerilor interne, interimar, Mihai-Viorel Fifor.
 
Sursa text: legislatie.just.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii