Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se lupta partidele pentru voturi

ro

03 Jun, 2009 22:26 1325 Marime text

voturi_partid.jpgCu doar două zile înainte de sfârşitul campaniei pentru europarlamentare, principalele partide din peisajul politic constănţean fac tot ce le stă în putinţă pentru a-i scoate la vot pe cetăţeni # Toţi, cu excepţia PSD-iştilor

Unii îşi lansează oficial candidaţii veniţi de la centru - cum este cazul PRM-ului, cu Vadim Tudor şi George Becali -, liberalii au oaspeţi de seamă, pe Ludovic Orban, iar democrat-liberalii intensifică marşurile de informare a cetăţenilor în judeţ şi municipiu. 

Experienţa ultimelor alegeri, locale şi parlamentare, i-a învăţat pe oamenii politici - în ideea că ar mai fi avut ceva de însuşit - că vorba potrivit căreia „îngraşi porcu' în ajun" este mai mult decât adevărată.

Cu speranţa că măcar pe ultima sută de metri cetăţenii se vor lăsa convinşi că votul lor este foarte important, organizaţiile de pe eşichierul politic constănţean caută să desfăşoare cât mai multe acţiuni specifice în zilele premergătoare alegerilor.

Liderul judeţean al PD-L, Mircea Banias, susţine că, în ultimele zile de campanie, lucrurile se desfăşoară mult mai intens decât în celelalte perioade ale campaniei, însă acţiuni tradiţionale. „Umblăm pe străzi, împărţim materiale cetăţenilor şi le explicăm de ce este important să iasă la vot. Joi şi vineri organizăm marşuri în oraş şi judeţ". Cât despre prezenţa la vot de duminică, Banias susţine că „îşi exprimă mai degrabă speranţa decât convingerea că cetăţenii îşi vor exercita dreptul constituţional". Asta în condiţiile în care prima şi a doua zi de Rusalii sunt zile libere, începând de anul trecut.

Cupşa: „Lumea e sătulă"

Liberalii finalizează campania cu vizita de astăzi a prim-vicepreşedintelui Ludovic Orban, acţiune însoţită de evenimentele derulate până în prezent. Pentru a le oferi cetăţenilor cât mai multe informaţii referitoare la scrutinul de duminică, liberalii vor împărţi modelele buletinelor de vot astfel încât cetăţenii să fie familiarizaţi cu ceea ce au de făcut. „Extrem de important este că, fiind circumscripţie naţională, cetăţenii pot vota oriunde, la orice secţie de votare, indiferent dacă sunt plecaţi din localitate", a susţinut Ovidiu Cupşa. Cât despre prezenţa la vot, coordonatorul la nivel local al campaniei este de părere că mai mult de 30% dintre cetăţeni nu vor ieşi la vot: „Cetăţenii au văzut că, în această campanie, clasa politică nu a fost interesată de aceste alegeri, transmiţând astfel dezinteres şi în rândul populaţiei. Cât despre scrutine... lumea este sătulă".

Peremiştii se laudă cu Vadim şi Becali

Peremiştii sunt însă încrezători în şansele lor la aceste alegeri, influenţaţi fiind şi de rezultatele sondajelor din ultima vreme, care îi situează mult mai bine decât cele două scrutine din 2008. Un eveniment important, ca de sfârşit de campanie, a fost vizita de ieri a liderilor celor două formaţiuni „prietene" în aceste alegeri, PRM şi PNG - Vadim Tudor şi George Becali. Preşedintele PRM, dar şi liderul judeţean, Niculae Gheorghe, se pare că au trecut peste problemele de comunicare pe care le au de ceva vreme, doar - doar vor ajunge la performanţa alegerilor din 2000. „Noi avem toată încrederea că vom obţine trei mandate în PE. Mai mult de 25 - 30% dintre cetăţeni nu vor ieşi la urne", a evidenţiat Gheorghe.

Liderul judeţean al PNŢCD, Tudorel Chesoi, este încrezător precum colegii săi, lideri ai unor formaţiuni mai mici, că au şanse mari în acest scrutin. De aceea s-au pregătit intens pentru duminica alegerilor. „Pregătim numărarea voturilor în paralel. Peste 20 de persoane se vor afla la secţiile de votare, în mijlocul acţiunii. Ne temem că ne vor fura voturile, cum au făcut şi la alegerile precedente. Suntem convinşi că vom face o figură bună". În opinia liderului ţărănist, la acest scrutin, aproximativ 30% dintre cetăţeni îşi vor exprima votul.

Linişte la PSD 

În ceea ce priveşte activitatea social-democraţilor, linişte. Chiar dacă, potrivit unor surse social-democrate, activitatea în judeţ este una intensă, în municipiu, cu excepţia afişelor electorale, PSD-iştii nu au organizat nimic ieşit din comun, astfel încât să atragă voturile cetăţenilor. Contactat telefonic, secretarul general al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, nu a fost de găsit pentru a ne da detalii în legătură cu acţiunile sau lipsa lor, în ultimele două zile de campanie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii