Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Client” al DNA Constanţa, influent în justiţia nemţeană Anticorupţia acuză - bancheri şi afacerişti, în hora creditelor false (documente)

ro

25 Jun, 2014 00:00 3050 Marime text
Aurel Lazăr găsise reţeta succesului! Potrivit celor de la Anticorupţie, bărbatul ar fi avut intrări atât la preşedintele unei judecătorii, cât şi la directorul unei unităţi bancare 

Curtea de Apel Bacău începe judecata în dosarul în care Iulia Paisa, preşedinte al Judecătoriei Piatra Neamţ, a fost deferită justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, pentru săvârşirea a 87 de infracţiuni. Alături de Paisa, în faţa magistraţilor a fost trimisă Mirela Rengheş, grefier la Judecătoria Piatra Neamţ, şi Aurel Lazăr, administrator la o societate comercială. Foarte interesant, după dosarul instrumentat de procurorii Anticorupţie din Constanţa, cei ai Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, într-o altă cauză, a lui Lazăr, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată. În acest dosar a fost deferită justiţiei şi Carmen Claudia Vlăsceanu, director în cadrul unei unităţi bancare - Sucursala Piatra Neamţ. În această cauză, spun organele de anchetă, Aurel Lazăr a fost garant ipotecar pentru zece credite, toate fiind acordate cu încălcarea regulamentelor interne ale băncii.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa susţin că judecătoarea Paisa, în perioada 5 iunie 2006 - 3 iunie 2009, fiind sprijinită de Aurel Lazăr şi de Mirela Rengheș, şi-ar fi exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de judecător în cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ, la judecarea a 41 de cauze civile. „Astfel, la soluţionarea acestor cauze, inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafaţă însumând 242.890 mp) care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel. În acest sens, inculpata a urmărit pronunţarea sau a pronunţat în mod abuziv hotărâri netemeinice şi nelegale, menite să ţină loc de acte autentice de vânzare-cumpărare între pârâţi şi reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparţinând pârâţilor”, se mai arată în informarea procurorilor Anticorupţie.

„Împrejurări neadevărate în cuprinsul mai multor sentinţe”

Conform sursei mai sus citate, în perioada 5 iunie 2006 - 13 decembrie 2006, Paisa, „cu intenție, a stabilit, într-un număr de 40 de cauze civile din cele 41 la care s-a făcut referire anterior, valori diminuate ale taxelor judiciare de timbru care ar fi trebuit achitate de inculpatul Lazăr Aurel, în calitate de reclamant”. În acest fel a fost provocat un prejudiciu de 12.627,04 lei bugetului local al municipiului Piatra Neamţ. Organele de anchetă mai susţin că, la data de 13 decembrie 2006, Iulia Paisa, cu sprijinul Mirelei Renghea, a atestat împrejurări neadevărate în cuprinsul mai multor sentinţe pronunţate în dosarele care îl aveau ca reclamant pe Lazăr Aurel, respectiv că procedurile de citare cu pârâţii fuseseră îndeplinite. Zilele trecute, Curtea de Apel Bacău a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul DNA Constanţa privindu-i pe Iulia Paisa, Aurel Lazăr şi Mirela Rengheş, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Pe cale de consecinţă, magistraţii au dispus începerea judecăţii cauzei.

„Credite bancare, pe baza unor adeverinţe false de venit”

După cum arătam şi mai sus, Aurel Lazăr a fost deferit justiţiei tot de procurorii DNA, într-o altă cauză, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată. În această cauză a fost deferită justiţiei şi Carmen Claudia Vlăsceanu, director în cadrul unei unităţi bancare - Sucursala Piatra Neamţ. Procurorii spun că, în perioada 21.07.2006 - 17.10.2008, Vlăsceanu, în baza înţelegerii prealabile cu Lazăr, a propus şi a aprobat un număr de zece credite bancare, pe baza unor adeverinţe de venit întocmite în fals. „În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu (de a conduce activitatea sucursalei conform regulilor stabilite împreună cu conducerea băncii, ţinându-se cont de legislaţia în vigoare şi de normele, politicile şi procedurile interne; de a utiliza corect şi în condiţii de siguranţă patrimoniul sucursalei), inculpata Vlăsceanu Carmen Claudia a primit cu titlu de foloase necuvenite suma de 127.425 de lei, sumă din care şi-a însuşit 18.000 de lei. Conform procurorilor Anticorupţie, Aurel Lazăr a fost garant ipotecar pentru toate creditele bancare luate de ceilalţi inculpaţi, toate cele zece credite fiind acordate cu încălcarea regulamentelor interne ale băncii şi pe perioade foarte mari de timp (300 de luni).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii