Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calea urmată de directorul Callatis Therm SA pentru ieşirea din arest

ro

22 Feb, 2012 02:53 2266 Marime text
caldura_Adrian_Nikitas_Simion_001.jpgApărătorul lui Simion a menţionat instanţei de judecată că şeful Callatis Therm nu avea cum să ia credite de la bancă

Adrian Nikitas Simion, directorul general al Callatis Therm SA, acuzat de şantaj şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele infracţiuni în forma calificată a prevederilor Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, nu este un capitalist veros care calcă în picioare o comunitate întreagă în scopul obţinerii unor profituri colosale. Declaraţia a fost făcută la Judecătoria Mangalia şi a fost consemnată în cadrul hotărârii prin care s-a dispus iniţial arestarea preventivă a şefului de la Callatis Therm SA.

Potrivit aceluiaşi document, Adrian Nikitas Simion nu a făcut niciun profit de când este acţionar majoritar al unităţii Callatis Therm SA, în cadrul căreia se regăseşte şi Consiliul Local Mangalia, care şi-ar „sabota în mod clar propriile interese". „Inculpatul, în modul corect, a specificat că interesul unei societăţi comerciale într-o societate democratică bazată pe legile companiei de piaţă urmăresc a face profit. Profitul este strict reglementat prin lege, nu poate să fie mai mult de 5 %, iar profitul SC Callatis Therm SA, pe actele contabiliceşti, este stabilit la acest moment în jur de 1,68% profit, care nu a fost realizat în nicio formă, societatea fiind în pierdere", se mai arată în hotărârea prin care s-a dispus iniţial arestarea preventivă a lui Adrian Nikitas Simion. Mai mult decât atât, actul în cauză arată că solicitările de bani de la Consiliul Local Mangalia au fost făcute numai în bază legală, numai în virtutea datoriile pe care CLM le-ar avea către SC Callatis Therm SA, din care inclusiv consiliul face parte. De asemenea, nu este de trecut cu vederea faptul că apărătorul lui Simion a menţionat instanţei de judecată că şeful de la Callatis nu avea cum să ia credite de la bancă în măsura în care situaţia financiară nu este clară, în condiţiile în care Consiliul Local nu stabileşte prin lege preţul gigacaloriei, deoarece în momentul acordării unui credit se iau în vedere mai mulţi parametri. La rândul său, Adrian Nikitas Simion a spus în faţa judecătorilor că locuitorii municipiului Mangalia ar fi putut avea căldură încă din acel moment, însă Primăria Mangalia ţine blocaţi banii veniţi de la guvern pentru ajutoarele de căldură.

Ce spun anchetatorii

„Raportat la aspectul că datoriile Primăriei sunt incerte, directorul general al Callatis Therm SA a menţionat că Primăria a semnat un protocol cu firma de mai sus, pe baza acelor datorii, de aici rezultând situaţia actuală", potrivit documentului mai sus citat. Adrian Nikitas Simion consideră că nu a săvârşit nicio faptă penală şi a făcut tot ce a putut pentru ca firma să funcţioneze. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa spun că Simion şi-ar fi desfăşurat atribuţiile de serviciu în mod defectuos. Anchetatorii spun că individul nu ar fi realizat corespunzător aprovizionarea cu combustibilul necesar şi pe cale de consecinţă nu a putut asigura furnizarea căldurii şi apei calde, cu afectarea a peste 7.500 de consumatori casnici. „În derularea contractului, pentru a determina autorităţile publice locale să plătească anumite sume de bani, apreciate ca penalităţi (şi pentru care există litigii pe rolul instanţei de judecată, nefinalizate), deşi debitul principal fusese achitat, inculpatul a dispus sistarea furnizării energiei termice, pentru ca în această manieră injustă să determine o reacţie publică de presiune psihologică şi de violenţă stradală asupra reprezentanţilor autorităţii publice administrative, iar astfel să obţină plata pretinselor penalităţi", au mai menţionat procurorii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii