Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanțul primei de luni de la operaționalizare a punctelor temporare de lucru pe litoral 20 de persoane salvate de la înec și 9 persoane decedate (FOTO+VIDEO)

ro

01 Aug, 2023 13:35 1036 Marime text
Marţi, 01.08.2023, are loc o declarația de presă ce va avea loc la punctul de prim ajutor din spatele hotelului Ovidiu, stațiunea Mamaia.

Tema evenimentului este prezentarea bilanţului primei de luni de la operaționalizarea punctelor temporare de lucru pe litoral. Declarația de presă este susținută de lt. Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța.

20 persoane au fost salvate de la înec și 9 persoane au decedat. 

De pe 30 iunie au fost operaționalizate 22 puncte temporare pe litoral., a transmis lt. Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța.


Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc și optimizarea acțiunilor de răspuns, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc, în concordanță cu prevederile concepției de acțiune aprobată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existente la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.

Astfel, pe linia prevenirii situațiilor de urgență, în prima lună de la operaționalizarea punctelor temporare de lucru pe litoral, personalul Inspecției de Prevenire a executat 224 controale din domeniul de activitate - turism, comert și altele, în urma cărora au fost constatate 1.169 deficiențe și au fost aplicate 973 avertismente și 190 de amenzi în cuantum de 1.783.000 lei.

În perioada menționată anterior, pompierii militari au executat 1.128 misiuni, din care 898 pentru acordarea ptimului ajutor și a asistenței medicale de urgență, 120 pentru localizarea și lichidarea incendiilor, 18 pentru salvarea unor persoane de la înec și alte 85 fiind diverse situații de urgență.

În perioada 30 iunie-30 iulie, echipajele corturilor de prim ajutor și ambulanțelor SMURD B2 ce le deservesc au asistat medical 876 persoane, 439 dintre acestea fiind transportate la spital.

 De asemenea, de la începutul sezonului estival până în prezent, 20 persoane au fost salvate de la înec, în timp ce 9 persoane au decedat din cauza accidentelor prin submersie.

 

În prima lună de la operaționalizarea puntelor temporare de lucru, cele mai multe intervenții au avut loc în stațiunea Eforie Nord – 242, urmată de Costinești – 219 și Mamaia – 167 intervenții.

Vă reamintim că, pentru creșterea gradului de siguranță a turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele cu afluență mare de persoane din  județul Constanța, începând cu data de 30 iunie au fost operaționalizate 22 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

-9 puncte de stingere a incendiilor, în localitățile Urluia/Adamclisi, Crucea, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Vama Veche; acestea sunt încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă;

-7 puncte de prim ajutor, în localitățile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche; acestea sunt dotate cu containere, ambulanțe și șenilate;

-6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu și Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol și Portul turistic Mangalia; acestea sunt încadrate fiecare cu o ambarcațiune.

O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații de urgență ce pot apărea pe autostrada A2. Astfel, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din cadrul ISU Călărași, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov.

Pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient, mașinile pompierilor au fost amplasate la km 19, km 35 (punct de lucru permanent), Secția Lehliu Gară, km 105 (punct de lucru permanent) și km 142 (Stația de pompieri Fetești, lângă autostrada A2). În aceste locații se regăsesc echipaje de stingere cu modul de descarcerare și ambulanțe SMURD. , a mai punctat sursa citată.           

Pentru a evita evenimentele nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă tuturor cetățenilor, care aleg să iși petreacă timpul liber pe litoral, să respecte câteva reguli simple:  

-  frecventați doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
- respectați întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement, mai ales semnificația steagurilor arborate la foișoarele salvamarilor;
- nu vă scăldați în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
- nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
- nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
- nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici;
- nu lăsaţi copiii să se joace în locuri unde există posibilitatea de a cădea în apă;
- urmăriţi continuu comportamentul copiilor în apă: nu citiţi, nu vă jucaţi pe telefon în timp ce copiii sunt în apă şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia.  Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
- echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac/vestă de salvare, aripioare gonflabile etc.) vor fi utilizate de copii sub atenta supraveghere a unui adult.

În cazul în care semnalați persoane care au nevoie de ajutor ori situații în care viața este pusă în pericol, sunați imediat la numărul unic de urgență 112!


Citește și:

 ISU DobrogeaPeste 300 de misiuni executate de pompierii militari constănțeni în weekend

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii