Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:19 02 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Banias, Mironescu şi Bogatu, printre cei vizaţi - 18 inculpaţi din dosarul „Portul”, puşi de Curtea Supremă sub control judiciar

ro

05 Feb, 2014 00:00 6001 Marime text
Un nou termen al dosarului cunoscut generic „Portul”, cauză în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată 39 de inculpaţi. După cum arătam şi în ediţiile trecute, cele 39 de persoane sunt acuzate că fac parte dintr-un „grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit”. 

La termenul trecut, magistraţii Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie a României au admis în parte cererea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Pe cale de consecinţă, judecătorii au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţii Dragoş Iulian Tudoran, Claudiu Constantin Olteanu, Adrian Milea, Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, Rouchdi Mohamad, Lucian Păun, Valentin Ţiripan, Sorin Budăi, Liviu Adrian Durbac, Mihai Ciobanu, Aurelian Cătălin Pilcă, Laurenţiu Mironescu, Mircea Marius Banias, Eugen Bogatu, Marin Dodu, Marian Ionuţ Iordănescu, Amer Ali şi Adrian Sorin Pătraşcu, începând cu data de 3 februarie până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpaţii trebuie să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuiesc, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau de câte ori sunt chemaţi şi să nu părăsească ţara decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată. Mai mult decât atât, cei mai sus precizaţi nu au voie să comunice în mod direct sau indirect, pe orice cale, cu ceilalţi inculpaţi cercetaţi în cauză sau cu persoanele care au calitatea de martori în dosar - pentru inculpatul Dragoş Iulian Tudoran - cu excepţia fratelui său, Horia Dan Tudoran, care are calitatea de inculpat în cauză, iar pentru inculpatul Mircea Marius Banias - cu excepţia fratelui său Emil Sorin Banias, care are calitatea de martor în cauză. Înalta Curte le mai interzice inculpaţilor să deţină, să folosească şi să poarte vreo categorie de arme. Magistraţii le-au atras atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

Măsura preventivă, încetată de drept

„Constată încetată de drept măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara luată faţă de inculpaţii Tudoran Dragoş Iulian, Olteanu Claudiu Constantin, Milea Adrian, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, Mohamad Rouchdi, Culea Mihai, Păun Lucian, Scrioşteanu Ionuţ-Marius, Ţiripan Valentin, Budăi Sorin, Durbac Liviu Adrian, Ciobanu Mihai, Pilcă Aurelian Cătălin, Mironescu Laurenţiu, Banias Mircea Marius, Bogatu Eugen, Dodu Marin, Iordănescu Marian Ionuţ, Didilescu Ioan-Dan, Ali Amer, Păun Corneliu şi Pătraşcu Adrian Sorin prin încheierea de şedinţă din data de 6 aprilie 2012”, conform minutei judecătoreşti. Curtea Supremă a admis cererea de încuviinţare a părăsirii temporare a teritoriului ţării formulată de Mircea Marius Banias, în perioada 19.03.2014 - 23.03.2014, pentru a se deplasa în Belgia în vederea participării la Forumul Crans Montana, desfăşurat în perioada 19 - 22 martie, în calitate de senator al României, preşedinte al Comisiei de Privatizare din Senatul României. „Atrage atenţia inculpatului că, în cazul încălcării obligaţiei de a reveni pe teritoriul României până la data de 23.03.2014, precum şi a celorlalte obligaţii stabilite de instanţa de judecată prin încheierea din 3.02.2014, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive”, conform judecătorilor din Bucureşti. Decizia nu este definitivă. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 17 februarie.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 

Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Ti-a placut articolul?

Comentarii