Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:39 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape incredibil Mama Larei Şaban, judecată în capitală pentru răpire internaţională de copii

ro

30 Jul, 2012 02:00 2400 Marime text

cap_2.jpgDosarul morţii Larei Şaban, de 27 de ani, din Constanţa, a luat o turnură neaşteptată.

În timp ce fiul ei, Ghiunal Gilberto Şaban, este cercetat în stare de arest pentru uciderea propriei surori, Elvie Ghibăldan, mama Larei, va fi judecată de judecătorii din capitală într-un dosar care are ca obiect „răpire internaţională de copii". Cu puţin timp înainte de a o lua din Constanţa pe fiica Larei, Eray Ekrem Arda, presupusul tată al copilei de trei ani, ar fi formulat o plângere împotriva bunicii fetei, pentru sechestrare. Procesul din Bucureşti este programat să înceapă în septembrie. Atât Elvie Ghibăldan, cât şi Eray Ekrem Arda apar şi într-un dosar aflat la Judecătoria Constanţa. Cauza are ca obiect „exercitarea autorităţii părinteşti înapoiere minor".

Pe data de 18 iulie, pe rolul Tribunalului Bucureşti a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 27981/3/2012 şi cu obiect „răpire internaţională de copii declinare". Portalul instanţelor de judecată arată că Eray Ekrem Arda, nepotul lui Huseyin Sipahi, presupusul concubin al Larei Şaban, şi tatăl fetei de trei ani, are calitatea de reclamant. Asta în timp ce Elvie Ghibăldan are calitatea procesuală de pârât. Primul termen de judecată al dosarului a fost stabilit pentru data de 10 septembrie.

Ce spune legea

Codul penal reglementează infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea unui minor şi arată că „reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă". „Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare, de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate", conform e-juridic.manager.ro. După cum arătam şi mai sus, atât Elvie Ghibăldan, cât şi Eray Ekrem Arda apar şi într-un dosar aflat la Judecătoria Constanţa. Cauza a fost înregistrată pe data de 1 iunie, cu numărul unic 13997/212/2012, cu obiect „exercitarea autorităţii părinteşti înapoiere minor". Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 6 septembrie.

Cerere anulată şi necompetenţă materială

Elvie_-_inmormantare_Lara_Saban.jpg

Într-un alt dosar aflat la Judecătoria Constanţa, cu numărul unic 13996/212/2012, înregistrat pe data de 1 iunie, cu obiect „ordonanţă preşedinţială", Elvie Ghibăldan a avut calitatea de reclamant. Pe data de 15 iunie, magistraţii au anulat cererea, admiţând excepţia lipsei calităţii de reprezentant. Concret, instanţa a anulat cererea ca fiind formulată de o persoană fără calitate de reprezentant. Împotriva deciziei s-a putut face recurs în termen de cinci zile de la pronunţare. Tot pe data de 1 iulie, la Judecătoria Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 13993/212/2012 cu obiect „ordonanţă preşedinţială înapoiere minor". Portalul instanţelor de judecată arată că Eray Ekrem Arda a avut calitatea de reclamant în timp ce Elvie Ghibăldan a fost pârât. Pe data de 14 iunie, Judecătoria Constanţa a admis excepţia necompetenţei materiale a judecătoriei, invocată din oficiu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii