Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:56 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Află despre cine e vorba Curtea Supremă de Justiţie a emis mandat de arestare preventivă pentru un inculpat din dosarul „Portul”

ro

25 Apr, 2013 00:00 2818 Marime text
 În şedinţa din data de 26 noiembrie 2012, Înalta Curte a încuviinţat inculpatului Zhang să părăsească teritoriul României, în perioada 6 decembrie 2012 - 20 decembrie 2012, pentru a se deplasa în China

Unul dintre cei 39 de inculpaţi judecaţi de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României în dosarul „Portul” a primit mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Potrivit unor surse, inculpatul ar fi încălcat, cu rea credinţă, măsurile impuse de către judecători. În aceeaşi cauză, Curtea Supremă a respins, ca neîntemeiată, cererea formulata de Sorin Budai, comisionar vamal, de încetare a obligaţiei de a nu lua legătura cu Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, măsură instituită prin încheierea din 6 aprilie 2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală. Amintim că, la data de 2 aprilie 2012, Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat „trimiterea în judecată a unui număr de 39 de inculpaţi, membri ai unui grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit”.

Conform datelor oficiale, în şedinţa din urmă cu două zile, judecătorii din capitală au admis cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, dispunând înlocuirea măsurii obligării de nu părăsi ţara, luată faţă de inculpatul Qing Zhang prin încheierea din 6 aprilie 2012, cu măsura arestării preventive a acestuia, pe o durata de 30 de zile de la data încarcerării. Pe cale de consecinţă, magistraţii Curţii Supreme au dispus emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele lui Zhang. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 24 de ore de la comunicare.
De menţionat că Înalta Curte a respins ca neîntemeiată cererea formulată de inculpatul Sorin Budai de încetare obligaţiei de a nu lua legătura cu inculpatul Eugen Bogatu, instituită prin încheierea din 6 aprilie 2012. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Qing Zhang, cetăţean chinez, cu reşedinţa în România, intermediar vamal, este acuzat de „iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi dare de mită”. Conform anchetatorilor, „în perioada 2010 - 2011, inculpatul Zhang Quing, intermediar vamal, a promis, a oferit sau, după caz, a dat diverse sume de bani comisionarului vamal Iordănescu Marian-Ionuţ pentru ca acesta să remită respectivele sume lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud - Agigea, precum şi conducerii grupului infracţional constituit în cauză”. De asemenea, „în perioada 2010 - 2011, comisionarii vamali Pilcă Aurelian Cătălin, Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin (personal sau împreună cu Ciobanu Mihai, intermediar vamal), Budai Sorin, Iordănescu Marian-Ionuţ şi Păun Corneliu au avut rolul de a intermedia activitatea de dare şi luare de mită între funcţionarii publici cu atribuţii de control din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea şi beneficiarii importurilor ilegale (Catargiu Laurenţiu, Dodu Marin, Ali Amer, Zhang Quing, Mohamad Rouchdi)”. De menţionat că, în şedinţa din data de 26 noiembrie 2012, Înalta Curte a încuviinţat inculpatului Zhang să părăsească teritoriul României, în perioada 6 decembrie 2012 - 20 decembrie 2012, pentru a se deplasa în China. Pe data de 8 februarie a acestui an, judecătorii din Bucureşti i-au permis, din nou, lui Qing Zhang să părăsească teritoriul României, de această dată în perioada 11 februarie - 25 februarie, pentru a se deplasa în China. La data de 25 februarie, Curtea Supremă a respins cererea de prelungire a perioadei de ridicare a interdicţiei temporare de a nu părăsi ţară, până la data de 3 martie inclusiv, formulată Qing Zhang.

Ti-a placut articolul?

Comentarii