Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:06 24 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

625.000.000 de euro, într-un depozit din Eforie Sud Cea mai mare captură de cocaină din România. Cum au acţionat procurorii

ro

02 Jul, 2016 00:00 10612 Marime text
Captură-record de droguri în judeţul Constanţa! Aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină, provenită din Columbia, în valoare de 625.000.000 de euro, au fost descoperite într-un depozit aflat pe raza localităţii Eforie Sud. Drogurile se aflau în România, în tranzit, iar întreaga cantitate urma să fie direcţionată către Europa de Vest. În urma unor percheziţii, Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Aurius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas au fost încătuşaţi.
 
Dosarul este instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, care au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Narvaez Ramon Diego, cetăţean columbian, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Aurius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, cetăţeni lituanieni, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc şi complicitate la tentativă de trafic internaţional de droguri de mare risc.
 
„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie - iunie 2016, inculpatul Mimoun Kaabouni împreună cu inculpaţii Narvaez Ramon Diego, cetăţean columbian, şi cu Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, cetăţenii lituanieni, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, pe care, ulterior, l-au şi sprijinit prin acţiuni distincte, în scopul săvârşirii de infracţiuni de trafic internaţional de droguri de mare risc (efectuarea de transporturi de mari cantităţi de cocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriului României) şi trafic intern de droguri de mare risc (extragerea, deţinerea şi manevrarea drogurilor respective, pe teritoriul României, în vederea transportării ulterioare a acestora în ţări din Europa de Vest).
 
Astfel, în perioada aprilie - iunie a anului 2016, împreună cu inculpaţii anterior menţionaţi, au introdus în România, prin Portul Constanţa, fără drept, cantitatea de aproximativ 2.500 de kilograme cocaină, prin disimularea acestor droguri în spaţii special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operaţiuni de import-export de aproximativ 320 de tone de banane din Columbia în România)“, potrivit DIICOT.
 
„Tot astfel“, continuă procurorii, „în perioada 21.06.2016 - 29.06.2016, activitatea infracţională a inculpatului Mimoun Kaabouni a continuat, în sensul că, împreună cu inculpaţii Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, a încercat să scoată din România, fără drept, cantitatea totală de aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcţionate către Europa de Vest“.
 
Pentru extragerea drogurilor, inculpaţii au închiriat un depozit pe raza localităţii Eforie Sud, desfăşurând aceste activităţi la data de 27.06.2016 şi la data de 29.06.2016, ora 20.00, moment în care procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri din cadrul DCCO au descins la acest imobil, procedându-se astfel la constatarea în flagrant a infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic intern de droguri de mare risc.
 
În paralel, în data de 29 iunie, inculpatul Mimoun Kaabouni, zis „Rocky”, a fost reţinut de către autorităţile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga, în vederea soluţionării propunerii de arestare preventivă formulate de către procurorii DIICOT.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Direcţia Generală a Vămilor, Poliţia de Frontieră Română, DGIA şi MAE. În plan internaţional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al SUA - DEA şi Spania - Guardia Civil.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Robert 05 Jul, 2016 07:58 Mai lipsea Pablo escobar 😂👏