Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:07 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbarea la față a Constanței, amânată sine die!

ro

30 Jul, 2023 18:00 2055 Marime text

  • Luni, în ședința de Consiliu Local Municipal consilierii sunt chemați să rectifice din nou bugetul pe anul în curs
  • Pe scurt „se caută” 100 de milioane de lei, bani care vor ajunge sub forma unui împrumut temporar din bugetul local al municipiului Constanţa către societatea Termocentrale Constanţa SRL, care va prelua activele funcţionale de la Electrocentrale Constanța SA pentru producerea de energie termică necesară SACET
  • Societatea ca va gestiona noul CET, căci despre el este vorba
  • O investiție de aproape 743 de milioane de lei, bani care vin din PNRR iar alte 230 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile pe care le va suporta nu se știe cum, bugetul municipiului, adică noi toți, în beneficiul celor puțini, care vor mai fi în următorii ani, abonații Termoficare Constanța SRL

Mediatizate cu surle și trâmbițe, multe dintre proiectele demarate de administrația Chițac își așteaptă, încă, startul.

Luni, în ședința de Consiliu Local Municipal consilierii sunt chemați să rectifice din nou bugetul pe anul în curs. Proiectul îl atașez doar pentru cine este interesat sau pentru cei care au dificultăți în a jongla cu modificările de pe site-ul municipalității.

Pe scurt „se caută” 100 de milioane de lei, bani care vor ajunge sub forma unui împrumut temporar din bugetul local al municipiului Constanţa către societatea Termocentrale Constanţa SRL, care va prelua activele funcţionale de la Electrocentrale Constanța SA pentru producerea de energie termică necesară SACET al municipiului Constanţa şi a celor 45 de centrale termice de bloc şi 3 centrale termice de cvartal pe gaze naturale aparţinând municipiului Constanţa, după ce Guvernul României a aprobat recent trecerea bunurilor mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Energiei în domeniul public al municipiului Constanţa.

Și banii au fost găsiți că doar este vorba despre societatea care va gestiona noul CET, căci despre ea este vorba!
 
CET-ul, o investiție de aproape 743 de milioane de lei, bani o parte din bani vin din PNRR, alte 230 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile pe care le va suporta nu se știe cum, bugetul municipiului, adică noi toți, în beneficiul celor puțini, care vor mai fi în următorii ani, abonații Termoficare Constanța SRL.
 
Pentru că nu e un secret, chiar dacă primarului nu-i place să audă asta, că o dată cu problemele falimentarei RADET, constănțenii au tot migrat spre centralele de apartament sau spre alte surse de încălzire.
 
Nici măcar strategia de subvenționare a gigacaloriei care ne costă în fiecare an, zeci de milioane de lei nu i-a determinat pe constănțeni să renunțe la debranșări.
 
 Și dacă începutul anilor 90, sistemul centralizat avea 105.000 de consumatori, în momentul de față sunt sub de 40.000 cu tot cu agenți economici Încă câteva mii și sistemul nu va mai avea gradul minim de umplere și de încărcare.
 
Iar șansele unui astfel de deznodământ sunt mari, până când noua sursă va fi funcțională! 

În atare situație, înainte de ridice mâna încă o dată, au luat în discuție, domnii consilierii locali, dacă strategia propusă de primar privind termoficarea în Constanța, este cea mai bună variantă?

Adică, o sursă modernă, magistrale și puncte termice modernizate, distribuție schimbată dar fără clienți?!

Pentru a putea să acorde însă acest împrumut din bugetul local, primarul Vergil Chițac propune la rectificarea bugetară renunțarea la alte proiecte, pe care constănțenii din cartierele municipiului le tot așteaptă de aproape 3 ani.

Foarte grav, primarul a trecut pe linie moartă în primul rând sistemul de monitorizare video, un proiect pe care îl plimbă pe lista obiectivelor asumate încă din primul an de mandat, apoi se renunță la reabilitarea malurilor Lacului Tăbăcărie, la Promenada Mării Negre (n.r. probabil aici nu a avut nicio strângere de inimă, fiind un proiect inițiat de consilierii USR).

Se renunță la noile locuri de joacă noi, la reabilitarea pieței Griviței, la proiectele de îmbunătățire a mediului urban din cartierele municipiului Constanța, la modernizarea puținelor parcari sau la implementarea în acest an a proiectelor de eficiență enegetică a blocurilor, pentru care s-au atribuit contracte în urma unor licitații. Se iau bani până și de la bietul gard de la Cimitirul Central, prăbușit în 2011și soldat cu un decesul unei persoane. Probabil până la un nou incident de acest gen, reabilitatea va fi reportată încă niște ani.

Alte proiecte care vizează tăieri de fonduri sunt reamenajarea spațiul public din zona Gării, expertiza tehnică pentru taluzul de pe strada Traian, reabilitarea pasarelei din Mamaia, zona hotel Victoria, reabilitare și consolidare taluz plaja Modern -Biserica Greacă, valorificare urbanistică a zonei centrale a municipiului harta Mozaic – turnul Măcelarilor, reabilitare fântâni arteziene sau modernizare transport public prin construire/modificare/reabilitare stații la capete de linii (n.r. pentru aceste proiecte au fost atribuite contracte pentru studii de fezabilitate și proiectare).
 
Faptul că aceste proiecte bugetate, probabil își vor găsi răspuns la anul sau vor trebui să aștepte legislatura următoare, ar trebui să pună serios pe gânduri consilierii locali. Dar nu prea cred că se va întâmpla asta!

În aceste condiții, nouă, cetățeni de rând nu ne mai rămâne decât să apăsăm hotărât pedala de accelerație anul viitor, oricum am rămas singuri să facem Opoziție.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Când prezumția de nevinovăție se metamorfozează în vanitate!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii