Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:49 31 03 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Zece ani de Academia Hagi şi FC Viitorul. O poveste frumoasă, care a redat speranţa

ro

23 Nov, 2019 00:00 2480 Marime text
Ce repede au trecut anii! Parcă mai ieri se puneau bazele Academiei Hagi şi ale FC Viitorul, care, încet-încet, au crescut şi au atins cel mai înalt nivel în România. În zece ani, împliniţi în 2019 şi sărbătoriţi acum două zile, cele două structuri fotbalistice, creaţii după ideile şi conceptul tactic ale lui Gică Hagi, dar şi după banii săi, au crescut ca Făt-frumos din poveste, cât alţii în cincizeci. 
 
În cei zece ani de activitate, Academia Hagi şi FC Viitorul au cunoscut un succes deosebit. Echipele de copii şi juniori au devenit campioane naţionale la toate categoriile de vârstă, cucerind 24 de trofee (record naţional, cel puţin în ultimii 30 de ani). În acelaşi timp, Viitorul este singurul club din ţară care a câştigat, în acelaşi an, toate titlurile naţionale la juniori (în sezoanele 2012/2013 şi 2018/2019).
În ciuda unei medii de vârstă reduse, formaţia de seniori a obţinut trei trofee interne, campionatul (în 2017), Cupa şi Supercupa (în 2019), toate în premieră pentru Constanţa! Pe un câmp din apropierea oraşului Ovidiu a răsărit o bază sportivă cochetă, ridicată de la zero, care a găzduit nu numai meciurile FC Viitorul din Liga 1, ci şi din cele din cupele europene, dar şi partide ale echipei naţionale de tineret.
 
Din Academia Hagi au fost scoşi numeroşi fotbalişti de valoare, care au alimentat loturile naţionale ale României. Medie anuală e de 41 de jucători la loturile naţionale, de la Under-15 la seniori! Începând cu 2012, FC Viitorul a debutat pe prima scenă fotbalistică a ţării, Liga 1, numai puţin de 39 de jucători crescuţi şi formaţi la Academia Hagi. Ultimul debutat a fost atacantul Louis Munteanu, la 17 ani, care, apoi, la al doilea meci susţinut în Liga 1, a şi înscris primul său gol!
 
FC Viitorul a jucat şi în cupele europene, în preliminariile Ligii Campionilor şi ale Europa League, având patru calificări consecutive în aceste întreceri (2016 - 2019), după cum juniorii mari, campioni naţionali, au evoluat în Youth League (Liga Campionilor pentru tineret). De la FC Viitorul au fost transferaţi mulţi jucători, atât în ţară, cât şi în străinătate, Răzvan Marin fiind în prezent la Ajax Amsterdam, iar Ianis Hagi la Genk.
 
Iată, în numai câteva cuvinte, cei zece ani de FC Viitorul şi Academia Hagi. Într-un fotbal românesc secătuit de valori, deşertic, a răsărit, la Constanţa, o oază de speranţă. Speranţa că România poate reprezenta din nou un nume în lume. Speranţa că se pot naşte iar fotbalişti mari, crescuţi într-un mediu sănătos, profesionist. Speranţa că putem admira iar un Hagi pe gazon. Drumul e lung, dar semifinala de Campionat European de tineret din acest an (cu zece actuali sau foşti jucători de la FC Viitorul în lotul României) stă mărturie că din urmă vine ceva.      
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii