Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:00 30 11 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Unde-i lege nu-i tocmeală! Sau depinde de om?!

ro

08 Aug, 2020 00:00 2803 Marime text
 

Unde-i lege nu-i tocmeală - este o zicală care ni se repetă de când suntem mici şi pe tot parcursul vieţii de adult. Copilul român creşte cu impresia că legea-i lege pentru toţi şi că nimeni nu este deasupra ei, că doar aşa scrie şi în Constituţie.
Ok, ţinem minte această idee, acest adevăr absolut statuat de Constituţie - că nimeni nu este mai presus de lege - şi analizăm o situaţie care, după cum vom vedea, nu are nicio legătură cu cea expusă anterior.
Priveghiul unui cunoscut individ în lumea underground din țară, organizat în urmă cu doar câteva zile, în plină epidemie de coronavirus. Zeci de oameni fără măști, înghesuiți unii în alții, transpirați, plângând și trăgându-și nasul lângă sicriul decedatului, pe acordurile melodiilor unor cunoscuți cântăreți de muzică de petrecere.
Toate acestea, toți oamenii plângând unii în alții și împărtășindu-și lacrimile și durerea se întâmplă în mijlocul epidemiei de Coronavirus, când tuturor li se pune în vedere să respecte măsurile de preveniție a răspândirii infecției. Distanțarea socială, purtarea măștilor de protecție și tot restul par, privind imaginile de la priveghiul cu pricina, niște chestiuni desprinse mai degrabă din filmele despre conspirații.
Oficial, autoritățile au împărțit amenzi de 14.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid în vigoare. 14.000 de lei înseamnă 28 de persoane amendate cu 500 de lei.
Iar aceasta, în condițiile în care zeci, poate chiar sute de oameni erau înghesuiți într-un spațiu de câțiva metri pătrați, în plină epidemie.
Pe de altă parte, în mod normal, cetățenii „obișnuiți“, turiștii veniți la mare sau la munte, oamenii ieșiți la plimbare în spații publice sunt drastic sancționați dacă nu respectă măsurile de distanțare socială în vigoare. Terasele s-au închis de la ora 23.00, pe fondul nerespectării distanțării sociale.
Așa cum am precizat mai sus, teoretic, „unde-i lege nu-i tocmeală“. Tot teoretic, „nimeni nu este mai presus de lege“. Practic, însă, putem avea certitudinea că situații identice sunt judecate cu aceeași măsură și sancționate în mod identic? Întreb pentru un prieten.

Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii