Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:59 25 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial (Ne)Pregătiți de valul patru?!

ro

02 Aug, 2021 00:00 2444 Marime text

 

 
  • Incidența pe municipiu care, până mai acum câteva zile, era într-o scădere continuă până la a prezenta un singur confirmat în ultimele 14 zile în Constanța, crește acum constant.
 

Ultima lună de vară a început recent și, o dată cu aceasta, și numărătoarea inversă până la încheierea sezonului estival – încheiere care, se tem oamenii, ar putea aduce cu sine noi restricții cauzate de epidemia de Coronavirus, așteptată să intre în etapa celui de-al patrulea val de îmbolnăviri.
 
După săptămâni întregi de ezitări, în care multora nu le venea să creadă că au voie să respire iar, fără mască, în spațiile publice deschise, că au voie să se plimbe pe faleza din Constanța, de exemplu, chiar și după ora 22.00 (23.00), mulți se tem deja de izbucnirea unui nou val în evoluția epidemiei Covid-19.
 
Prin mijloacele de transport în comun, veștile circulă alarmant, cu puterea zvonisticii, dar și a întruchipării cu lejeritate a celor mai negre temeri, că „prin țară“ localurile au început deja să se închidă mai devreme, s-au reintrodus măștile în spațiile publice deschise, iar anumite baruri sau terase nu mai pot fi frecventate deloc, tot din cauza epidemiei.
 
Parcă pentru a alimenta temerile tuturor, autoritățile locale au anunțat zilele trecute că mult-temuta tulpină Delta a coronavirusului a făcut deja victime printre constănțeni.
 
Incidența pe municipiu care, până mai acum câteva zile, era într-o scădere continuă până la a prezenta un singur confirmat în ultimele 14 zile în Constanța, crește acum constant, ajungând la valori ce însumează 28 de cazuri (31 iulie 2021) confirmate în același interval.
 
Sigur, sezonul turistic este în plină desfășurare, oamenii se plimbă de colo-colo, merg la plajă, în cluburi, la terase – fără mască, așa încât o creștere a incidenței era inevitabilă.

 
Și totuși, în condițiile în care, în urmă cu o lună, tot în plin sezon estival, cu același context al turiștilor și al restricțiilor ridicate, incidența scădea (0,03 – cu 9 cazuri confirmate în ultimele 14 zile pe municipiu la data de 30 iunie 2021, față de 0,03 – cu 10 cazuri confirmate la data de 29 iunie 2021), parcă era greu să nu devii optimist și încrezător.
 
Iată-ne însă acum, la începutul lunii august 2021, privind atenți ultimele zile de vară care, în opinia multora, echivalează cu ultimele zile fără restricții, urmând ca, din septembrie, să fie reintroduse cele mai multe dintre acestea (o dată sezonul estival încheiat cu bine).
 
În acest context, nu pot să nu mă întreb dacă la momentul de față suntem sau nu pregătiți pentru valul al patrulea al epidemiei de coronavirus.


Citește și:
 
RO Vaccinare. Câte persoane au fost imunizate în ultimele 24 ore

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii