Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Înclinaţia spre… sportivi

ro

07 Oct, 2016 00:00 1808 Marime text
Românii au spus-o răspicat: „Vrem schimbarea clasei politice!“ Ce au înţeles partidele politice din asta?... Să atragă oameni cu notorietate, care şi-au câştigat prin propria muncă un loc de cinste în domeniile în care activează. Însă, din păcate, „ademenirea“ lor nu are ca obiectiv profesionalizarea Parlamentului României, ci obţinerea unei atractivităţi electorale cât mai mari, astfel încât să-şi asigure preluarea guvernării în condiţii cât mai confortabile cu putinţă...
 
Fiecare partid vrea să ajungă la Palatul Victoria „ajutat“ de cât mai puţini aliaţi de conjunctură. Şi asta pentru că, în politică, unde-s doi puterea creşte, dar aduce pagube în „vitrina cu trofee“ a partidului. Neavând un scor electoral confortabil, nu poţi guverna singur, iar identificarea aliaţilor de conjunctură presupune să împartă mandatele de miniştri, posturile de secretari de stat, funcţiile de directori prin instituţiile deconcentrate din judeţele ţării etc…
 
Uite-aşa, de nevoie, partidele politice au început racolarea… Se pare că PSD Constanţa s-a reprofilat pe sportivi. La alegerile locale l-a inclus în lista pentru Consiliul Local Municipal pe Răzvan Florea, primul înotător român care a câştigat o medalie olimpică pentru România la masculin, căruia i-au încredinţat un mandat de consilier municipal. Pentru scrutinul parlamentar din 11 decembrie, PSD Constanţa s-a orientat spre gimnasta Cătălina Ponor, al cărei palmares cuprinde zece medalii de aur la jocuri olimpice şi campionate europene, şase medalii de argint la olimpiade, campionate mondiale sau europene şi tot atâtea medalii, dar de bronz, la competiţii de aceeaşi anvergură, medalii obţinute la individual sau cu echipa. Ea urma să figureze pe lista PSD Constanţa pentru Camera Deputaţilor şi să se ocupe de sport „nu ca politician“.
 
Constănţeancă, notorietate asigurată, îndrăgită şi apreciată de mulţi concetăţeni, Ponor ar fi putut reprezenta cheia succesului pentru PSD Constanţa. Dar n-a fost să fie. „Nu voi face politică, nu e pentru mine. Se spune că e o meserie murdară şi nu vreau să-mi arunc numele în asa ceva, după ani de muncă în gimnastică pe propriile eforturi şi sacrificii. Dacă eram într-o ţară civilizată, cu politică normală, probabil merita să o fac. (…) În gimnastică este un program, probabil la PSD se dorea alt program şi ajungeam să nu mai fac bine nimic“, a fost răspunsul dat de gimnastă, prin intermediul news.ro, social-democraţilor constănţeni.
 
Înclinaţia partidelor politice spre sportivi sau oameni implicaţi în sport nu este o noutate. În Parlamentul României, UNPR îl are pe tenismenul Ilie Năstase, PRM l-a avut pe fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, PDL a încercat să-l aducă pe fostul arbitru Ion Crăciunescu, iar acum, la conducerea tinerilor, PNL îl are ca prim-vicepreşedinte pe luptătorul K1 Cătălin Moroşanu. 
 
Și lista ar putea continua, însă asta nu reface imaginea terfelită în timp a partidelor politice şi nici nu răspunde cererii imperative a românilor de schimbare a clasei politice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii