Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:44 27 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Incendiu la ATI Covid Constanța. Suntem datori să nu uităm. Dar, vai, tocmai am făcut-o!

ro

13 Oct, 2021 00:00 2680 Marime textÎn ziua de 1 octombrie 2021, aproape de orele 10 dimineața, un incendiu devastator a izbucnit în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, unitate medicală declarată spital suport covid încă de la începutul pandemiei.
 
Șapte oameni și-au pierdut viața în mod direct, spun legiștii, în urma incendiului, iar alte decese ale pacienților internați la ATI și transportați apoi la alte spitale au fost înregistrate ulterior.
 
Autoritățile cutremurate de așa o tragedie au transmis prin intermediul mass-media condoleanțe familiilor îndoliate.
 
Societatea civilă s-a arătat indignată, reacțiile au explodat în spațiul virtual... și cam atât!
 
Au trecut nici zece zile de la acest incendiu și tragedia pe care am jurat să nu o uităm „zace“ nebăgată în seamă într-un cotlon al minții.
 
Opinia publică, revoltată de producerea celei de-a treia tragedii din ultimele luni de acest gen, și-a strigat disperarea pe platformele de socializare virtuală, în ziua incendiului.
 
De atunci, opinia publică a tăcut. Și tace în continuare!

 
Incendiul de la maternitatea Giulești din august 2010, în care au murit cinci bebeluși.
 
Cel de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, din noiembrie 2020, în care au murit zece oameni din cauza flăcărilor ce au cuprins (tot) secția de Terapie Intensivă.
 
Cel de la Institutul Matei Balș, din București, din ianuarie 2021, în care au murit patru pacienți.
 
Cel de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, de acum câteva zile, în care au murit șapte femei, mame, surori, mătuși, iubite și așteptate acasă.
 
Și tragediile continuă: Colectiv – se apropie comemorarea a șase ani, restaurantul Beirut din Constanța – trei fete au murit în aprilie 2014.
 
De fiecare dată, opinia publică, actorii spațiului public (virtual ori real) au fost indignați în primele momente. Iar apoi s-a instalat, dulce și tăcută, uitarea. Nu, nu acea uitare de care familiile celor implicați în aceste tragedii au nevoie, nu, nu uitarea de care au nevoie supraviețuitorii unor astfel de orori. Simpla uitare și apatie ce par să fi învăluit în ultimii 30 de ani spațiul public românesc!
 
Și, sincer, așa mi-e ciudă pe uitarea, apatia și nepăsarea acestea, așa mi-e ciudă că suntem indiferenți și indolenți și nu ne implicăm pentru ce nu ne afectează!
 
Citește și:
UPDATE. LIVE
Incendiu la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Planul Roșu, activat. Șapte morți (galerie foto și video)

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii