Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Hai să mai scoatem nasul din telefon şi să vedem ce este în jurul nostru!

ro

11 Jul, 2019 00:00 1853 Marime text
Căştile în urechi, privirea în telefon. Cam aşa putem descrie succint generaţiile care au crescut odată cu tehnologia. Poate sună macabru şi a film regizat de Quentin Tarantino, dar tehnologia ne transformă pe toţi în nişte roboţei setaţi să se trezească, să meargă la muncă, să mănânce la ore fixe, să vină acasă şi să doarmă. Totul se reia, în acelaşi mod, a doua zi.
 
Nu mai privim oamenii în ochi, ci preferăm să le dăm un mesaj. Nu mai povestim experienţe la concerte, ci punem „Story” pe Instagram. Nu mai încercăm să le explicăm apropiaţilor ce se poate întâmpla dacă suntem înţepaţi de o albină, ci le trimitem un link.
 
Pe lângă asta, evităm să fim atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru, pentru că ne simţim mult mai în siguranţă în momentul în care ne băgăm căştile în urechi şi ne desprindem de realitate, canalizându-ne atenţia către muzică.
 
Problema nu este că nu suntem atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru, ci constă în faptul că riscăm să ne punem viaţa în pericol. Cele mai multe accidente de maşină se petrec din pricina neatenţiei unei părţi. Fie că este şoferul care este mult prea prins să răspundă la un comentariu pe Facebook, fie pietonul care dă skip la muzică pe trecerea de pietoni. De asemenea, dependenţa de dispozitive poate duce la izolare socială. Lipa de prieteni în mediul „offline” se sfârşeşte prin singurătate.
 
Aşa că ar fi mai bine să ne ridicăm privirile din telefon, să ne scoatem căştile din urechi şi să privim şi să ascultăm în jurul nostru. Nu ştim ce poate să ne iasă în cale!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii