Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial! Debutul noului an școlar în plin șantier în unele unități de învățământ

ro

29 Aug, 2022 00:00 1452 Marime text
  • Cu o săptămână înainte de debutul anului școlar sunt părinți care nu știu unde vor învăța micuții.
  • Vestea venită cu doar câteva zile înainte de începutul anului școlar nu a fost pe placul părinților

Peste fix o săptămână va suna din nou clopoțelul, iar elevii și preșcolarii vor începe anul școlar 2022-2023. În mare parte unitățile de învățământ sunt pregătite să își primească din nou elevii, dar, din păcate, sunt și unități care întâmpină probleme la început de an școlar.

Potrivit ISJ Constanța, la nivelul județului Constanța, sunt 510 unități de învățământ care își vor aștepta elevii, la 5 septembrie.

„În 504 școli și licee sunt respectate normele igienico-sanitare, iar în 6 nu sunt respectate. În ceea ce privește securitatea la incendiu, din cele 733 de clădiri în care se vor desfășura cursuri, 64 sunt autorizate, 116 nu sunt autorizate, iar restul nu fac obiectul autorizării“ – au precizat reprezentanții ISJ Constanța.

În ceea ce privește paza, 52 dintre unități își asigură serviciul în regie proprie, 112 cu ajutorul firmelor specializate, 206 de unități de învățământ urmează un model mixt (regie proprie + firmă specializată), iar 140 de școli și licee nu dispun, în acest moment, de servicii de pază. Cu toate acestea, Jandarmeria, Poliția Națională și Poliția Locală din fiecare U.A.T. vor asigura ordinea publică și în proximitatea unităților de învățământ. În medie, vor fi  zilnic 336 de jandarmi, polițiști și agenți de poliție locală care au atribuții în acest sens.

Referitor la transportul elevilor, la nivelul județului sunt 137 de mijloace de transport funcționale, toate microbuze.

Pe lângă aceste situații comunicate oficial de ISJ Constanța mai există și problema unităților de învățământ în care au fost demarate lucrări de reabilitare și, cu toate că în unele cazuri termenul dat inițial pentru finalizare a fost depășit, lucrările sunt încă în plină desfășurare.

Grav este că, deși mai este doar o săptămână până la debutul anului școlar sunt părinți care nu știu unde vor învăța micuții. Este și cazul unei grădinițe din Constanța unde se lucrează din primăvara anului 2021 iar până în prezent nu s-au finalizat lucrările. De la demararea lucrărilor unele grupe au fost relocate în altă unitate de învățământ, dar acum, fiind vorba despre un adevărat șantier în unitatea de învățământ, nu s-a găsit încă o soluție.

„La această dată, în prag de debut al noului an școlar, finalizarea proiectului și reluarea cursurilor în locația Grădiniței, tot nu va fi posibilă... Din discuțiile purtate cu reprezentantul firmei constructoare a reieșit faptul că, în conformitate cu contractele încheiate cu Primăria Municipiului Constanța, termenele de execuție a lucrărilor au fost prelungite până la sfârșitul lunii octombrie 2022“ – au transmis reprezentanții grădiniței pe pagina de facebook.

Vestea venită cu doar câteva zile înainte de debutul anului școlar nu a fost pe placul părinților, nemulțumiți că încă nu se știe unde vor începe micuții anul școlar. Trist este că sunt afectați și copii de grupa mică care și așa aveau probleme cu acomodarea la colectivitate.

„Cam târziu informarea asta! Ca părinți, consider că trebuia să fim anunțați în timp util, nu cu o săptămână înainte de începerea anului școlar“ – a transmis un părinte la postarea unității de învățământ.

Cu siguranță acest caz nu este singular, având în vedere că mai multe unități de învățământ sunt în curs de reabilitare. Ciudat este că nu s-a decis până acum ceva în aceste cazuri și părinții să nu aștepte începutul anului școlar pentru a ști încotro să se îndrepte cu micuții în prima zi de școală. Nu mai vorbim despre părinții cu mai mulți copii care încă nu știe ce traseu vor avea în noul an școlar pentru a-și duce micuții la grădiniță, respectiv școală.

Nu mai rămâne decât să așteptăm și să sperăm că decizia luată pentru perioada rămasă până la finalizarea lucrărilor să fie una care să fie pe placul tuturor.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii