Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrea preşedinte la PDL municipiu? Titi Chirilă şi oamenii din preajma lui Mazăre (document)

ro

03 Nov, 2011 01:00 4562 Marime text
cap_1.jpgVrea să candideze la şefia organizaţiei municipale a PDL, însă are, în apropiere, legături strânse cu PSD-ul. Constantin (Titi) Chirilă pare unul dintre cei mai portocalii democrat-liberali. Însă cumetria cu Bogdan Florin Teodorescu îl apropie, periculos de mult, de social-democraţi. Motto-ul de pe site-ul www.titichirila.ro este „Votul este mai puternic decât glonţul" (Abraham Lincoln). Dar banii cum or fi?!

Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a mai informat, Teodorescu a fost administrator al SC Construcţii Nuclearo-Electrice SA, firmă desprinsă în 2007 din societatea cu acelaşi nume. A fost membru al Partidului Democrat, din care a fost exclus în 2008 după o aprigă dispută cu Ion Popescu. La începutul anilor 2000, a vrut să ajungă preşedintele organizaţiei judeţene de tineret, însă nu a avut şanse în faţa lui Doru Calapod. Pentru a nu ieşi din decor, a fost preluat în echipa organizaţiei municipale de tineret a PD, ca vicepreşedinte, de către şeful de atunci al formaţiunii, Alexandru Marin. Acesta este nimeni altul decât partenerul de afaceri de acum al lui Ionuţ Barbu, prietenul lui Radu Mazăre. Aşadar, Teodorescu, prins în iţele încâlcite ale politicii, dat afară din partid, dar cu un naş bazat (Titi Chirilă), şi-a croit un drum în hăţişul business-urilor. Mai nou, Bogdan Florin Teodorescu este implicat în SC Ecoprefconstruct SRL, societatea care „amestecă" interese de business, dar şi apropieri politice. Asociat persoană juridică al finului lui Chirilă este societatea Argos SA, a familiei Lazia. Aproape de sfârşitul verii, Argos a luat anumite decizii legate de Ecoprefconstruct.

Terenuri, terenuri, terenuri...

Consiliul de Administraţie al societăţii, format din Lucian Lazia, Emil Postole şi Gheorghe Nicolau, a decis pe 24 august a.c. contractarea de către SC Argos SA, împreună cu CDS Project SRL, în calitate de coîmprumutaţi, a unei facilităţi de credit în valoare de 450.000 de euro de la Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala România, ce va fi utilizată pentru scăderea expunerii SC Ecoprefconstruct SRL la Cyprus Leasing România. Creditul a fost garantat cu ipoteca de rang I asupra imobilelor constând în teren intravilan în suprafaţă de 23.572,92 mp, situat în Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, având număr cadastral 2476/2/2/2 şi înscris în Cartea Funciară a municipiului Constanţa nr. 46290, şi teren intravilan în suprafaţă de 22.500 mp, localizat în Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, având număr cadastral 2476/2/1 şi înscris în Cartea Funciară a municipiului Constanţa nr. 105282 (provenită din conversia pe hârtie a CF nr. 33900), proprietatea SC CDS Project SRL. Pe 29 septembrie a.c., acelaşi Consiliu de Administraţie al societăţii a decis contractarea de către SC Argos SA, împreună cu CDS Project SRL, SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA şi SC Mamaia Luxury Construction SRL în calitate de coîmprumutaţi, a unei facilităţi de credit pe termen scurt în valoare de 715.000 de euro, pe o perioadă de maxim 2 luni, de la Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala România. Banii vor fi utilizaţi pentru scăderea expunerii SC Ecoprefconstruct SRL la Cyprus Leasing România IFN SA. Creditul va fi garantat cu mai multe garanţii. Printre acestea se află ipoteca imobiliară de rang subsecvent asupra celor două terenuri de pe bulevardul Aurel Vlaicu proprietate a SC CDS Project SRL. De asemenea, s-a luat în calcul ipoteca imobiliară de rang subsecvent (garanţie încrucişată cu facilitatea de leasing acordată SC Ecoprefconstruct SRL) asupra imobilelor constând în teren în suprafaţă de 2.000 mp, localizat în Ovidiu, parcela A161/3, lot 1, sola 29, având număr cadastral 12698 şi înscris în Cartea Funciară a localităţii Ovidiu nr. 15101 şi teren în suprafaţă de 11.504 mp tot în Ovidiu, parcela A164/2, număr cadastral 11110 (anterior 1833), înscris în Cartea Funciară a oraşului Ovidiu nr. 1658, proprietatea SC Mamaia Luxury Construction SRL. S-a mai pus ipotecă mobiliară asupra drepturilor de creanţă decurgând din contractele BPC/7/0332 din 1 august 2010 şi BPC/7/0421 din 25 septembrie 2010 încheiate de SC Mamaia Luxury Construction cu asocierea FCC Construcction SA/Astaldi S.p.A Joint venture: un bilet la ordin în alb emis de SC Luxury Construction SRL şi avalizat de către asociaţi (SC Sisteme Internaţionale de Afaceri, SC Argos SA, Serghie Cristian Ion) şi de către Lazia Dorin Mihai.

Lazia, Iordache, Serghie, Ionescu, Teodorescu (Chirilă)

Ecoprefconstruct îi are ca asociaţi pe Lucian Lazia, Carmen Celestina Iordache (soţia defunctului Petrică Iordache), Bogdan Florin Teodorescu, Compania de Servicii şi Consultanţă SA, Argos SA şi Mamaia Luxury Construction. Administratori sunt Dorin-Mihai Lazia, Mihaela Elvira Gherasim şi Bogdan Florin Teodorescu. Să nu uităm: cel din urmă este finul deputatului PDL Constantin Chirilă, iar restul sunt văzuţi ca fiind oamenii unor apropiaţi ai primarului Radu Mazăre, deci ai PSD. Doar că, din câte se pare, în politică, afacerile scuză mijloacele. Restul societăţilor implicate în împrumut, în afară de Argus, stau sub „influenţa" lui Valentin Gheorghe Ionescu, fost coleg de Institut de Marină al primarului Radu Mazăre şi inculpat, alături de acesta, în dosarul retrocedărilor. SC CSD Project SRL are sediul pe bulevardul Mamaia nr. 296 (vezi TV Neptun) şi are ca asociaţi persoanele juridice Sisteme Internaţionale de Afaceri şi Templum Plus, două firme controlate de Ionescu. Administrator este Mihaela Elvira Gherasim, ce apare în mai multe afaceri care poartă amprenta lui Sorin Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al primarului şi al preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Sisteme Internaţionale de Afaceri SA este împărţită de Valentin Gheorghe Ionescu şi de societatea cipriotă Master Job Limited. În Mamaia Luxury Construction îi regăsim pe „italianul" Cristian Ion Serghie, Sisteme Internaţionale de Afaceri şi Argos SA. Business-ul este administrat de Elvira Mihaela Gherasim şi de Dorin Mihai Lazia. „Nu cunosc nimic despre situaţia asta", a declarat, neştiutor, deputatul Constantin Chirilă. Nu ştie nici despre afacerile finului, nici despre legăturile sale cu Lazia sau cu Valentin Gheorghe Ionescu.

Asociat cu inculpatul Georgică Giurgiucanu

Pedelistul nu se teme că business-urile finului cu apropiaţii PSD îi vor afecta cariera politică, mai ales că intenţionează să candideze pentru şefia organizaţiei municipale a PDL: „În afară de vina mea că i-am botezat copilul, nu am nicio vină". Pe de altă parte, Dorin Mihai Lazia povesteşte cum a ajuns Teodorescu în Ecoprefconstruct. „Este colaborator şi partener de-al meu, i-am propus intrarea în această societate, eu neavând mult timp să mă ocup de ea", spune Lazia jr. Legăturile lui Valentin Gheorghe Ionescu cu Mazăre sau faptul că partenerul său este inculpat în dosarul retrocedărilor nu par să-l intereseze pe directorul Argos: „Noi suntem firmă de construcţii. Nu ne interesează amănuntele de acest gen şi nu le cunosc. Fac asocieri în vederea unor afaceri, iar relaţia cu domnul Ionescu este strict legată de Ecoprefconstruct şi de Mamaia Luxury Constructions. Apartenenţele politice nu contează. Nu mă uit de unde e, ce apartenenţă are sau finul cui e...". Bogdan Florin Teodorescu figurează, potrivit Registrului Comerţului, în societăţile Vermont Royal, Ecoprefconstruct, Nautica Club şi ABN Construcţii Industriale. Valentin Gheorghe Ionescu nu este singurul inculpat din dosarul retrocedărilor cu care finul PDL-istului Titi Chirilă a avut de-a face. Bogdan Florin Teodorescu era implicat, în 2001, în SC Maxfactor Industry, cu obiect de activitate prelucrarea brută a lemnului, şi era asociat cu Sorin George Niţă. În acelaşi an, apărea în SC Ager Cargo Company SRL ca partener al lui Georgică Giurgiucanu, inculpat în dosarul retrocedărilor. De-a lungul vremii, Teodorescu a deţinut părţi sociale în SC Euro Indecom (cu Marian Moroianu), Euro Timber, Mergean Ghiul (cu soţia, Adela Elena), TGT Construcţii şi Cereal Group (cu Adela Elena, dar şi-a cesionat părţile sociale către Ion Jipa). Ba chiar, afaceristul a avut şi plajă, pe firma Euro Indcom, pentru care a deschis în 2005 un punct de lucru în Mamaia, plajă în suprafaţă de 278 mp, zona Hotel Palm Beach.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii