Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tranzactii dubioase la Neptun-Olimp

ro

09 Jul, 2008 00:00 1677 Marime text
1215546398.jpg

Reprezentantii firmei SC Alpia Konstruct SA Brasov le imputǎ presedintelui SIF Transilvania Brasov, Mihai Fercala, si fostului director general al SC Neptun-Olimp SA, Ioan Negrea, incheierea unei tranzactii ilegale

In replica, Negrea sustine ca nu a facut decat sa apere interesele societatii, iar Mircea Diaconu, actualul director general al SC Neptun-Olimp, afirma ca tranzactia nu va fi anulata de instanta. Totul a pornit la sfarsitul anului 2002, mai precis pe 21.12.2002, cand a avut loc adunarea generala a actionarilor SC Neptun-Olimp SA. In urma acestei adunari, s-a adoptat o hotarare cu privire la viitorul patrimoniului societatii. In acest sens, pe 14.01.2003, intre SC Neptun-Olimp SA si Alpia Konstruct SA s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare de actiuni nr. 104. Pe de alta parte, vadit nemultumita de hotararile adoptate la AGA din 21.12.2002, SIF Transilvania Brasov, actionar minoritar al Neptun- Olimp, a dat in judecata societatea si a cerut anularea respectivelor decizii. Prin sentinta civila nr. 7106/07.10.2003, Tribunalul Constanta a respins actiunea intentata de SIF Transilvania, iar Curtea de Apel Constanta a confirmat sentinta tribunalului, pe 25.03.2004. Cu alte cuvinte, doua instante au decis ca SIF Transilvania nu are dreptate. In ciuda acestui fapt, procesul a fost dus mai departe de SIF, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din moment ce pierduse deja la doua instante, sansele erau mai degraba infime sa castige la o a treia. Stupoare, insa: pe 1.11.2005, data la care procesul trebuia sa se judece la ICCJ, magistratii Inaltei Curti nu au putut face altceva decat sa ia act de tranzactia incheiata intre timp intre Mihai Fercala, din partea SIF Transilvania, si SC Neptun- Olimp, aceasta din urma fiind reprezentata de directorul general Ioan Negrea. Intelegerea a fost incheiata pe 17.08.2005 si pare mai degraba una impotriva firii, din moment ce, prin ea, s-a consfintit in fapt impunerea vointei actionarului minoritar, SIF Transilvania, asupra celei a actionarilor majoritari, desi SIF pierduse in doua instante procesul cu acest obiect. In prezent, reprezentantii Alpia Konstruct au solicitat in instanta constatarea nulitatii absolute a tranzactiei incheiate intre cele doua parti, anularea hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.

Negrea se vede salvatorul SC Neptun-Olimp

Chestionat in legatura cu tranzactia suspecta, fostul director general al Neptun-Olimp, Ioan Negrea, artizanul intelegerii contestate, afirmǎ cǎ a avut mandat pentru a perfecta acordul din 17.08.2005 si ca a actionat strict in interesele societatii, anuland astfel procesul de destramare a patrimoniului Neptun-Olimp. "Sigur ca am avut mandat pentru a incheia respectiva tranzactie, am avut de la Consiliul de Administratie, dar si de la adunarea generala a actionarilor. L-am semnat aproximativ cu o luna inainte, trebuie sa existe in arhivele societatii". Este demn de mentionat, insa, faptul ca, daca Negrea ar fi avut mandat pentru tranzactie, atunci, SIF Transilvania nu ar mai fi pierdut procesul cu Neptun-Olimp, la Tribunal si la Curtea de Apel. Ioan Negrea a mai spus ca, dupa incheierea contractelor cu firmele private in urma hotararilor AGA din 21.12.2002, Ministerul Transporturilor a inceput inventarierea patrimoniului, s-a verificat fiecare contract in parte si s-au constatat o serie de nereguli. "SIF avea 46%, avea tot dreptul sa-si verifice patrimoniul si sa conteste hotararile AGA din 2002, cu atat mai mult cu cat a fost vorba despre o furaciune pe fata", a afirmat fostul director general. Intrebat din ce motive Tribunalul si Curtea de Apel Constanta nu i-au dat dreptate SIF in instanta, Ioan Negrea a adaugat, printre altele, ca a fost "un blat total". Acesta a mai afirmat ca directorii generali ai SC Neptun-Olimp, care l-au precedat si care au reprezentat in instanta societatea in litigiile cu SIF Transilvania, nici macar nu s-au prezentat la procese. "Bineinteles ca societatile contesta tranzactia cu SIF Transilvania, pentru ca este foarte profitabil sa obtii contracte in conditii mai mult decat avantajoase si apoi sa nu vrei sa le dai inapoi", a apreciat fostul director general. "Daca mi s-a dat un ordin, l-am executat, putea sa fie oricine altcineva in locul meu, insa a fost ghinionul meu sa fiu director general atunci", a incheiat Ioan Negrea.

Diaconu arunca praf in ochi

Pe de alta parte, la randul sau, contactat telefonic, Mircea Diaconu, actualul director al SC Neptun-Olimp SA, a precizat ca nu doreste sa discute nici tranzactia in sine si nici hotararile AGA din 2002, care, de altfel, tin de trecut si reprezinta un drum inchis. Diaconu a precizat ca tranzactia nu va fi anulata, desi este contestata in instanta. Cu toate acestea, declaratia poate fi considerata nimic mai mult decat praf in ochi, din moment ce judecatorii sunt cei care au ultimul cuvant. Totodata, este demn de mentionat faptul ca reprezentantul Alpia Konstruct studiaza posibilitatea de a-l actiona si pe Diaconu in instanta, pentru complicitate. Nu in ultimul rand, reprezentantul Alpia Konstruct a afirmat ca "studiaza, cu avocatii, oportunitatea unor plangeri penale impotriva lui Fercala si a lui Negrea, dar si impotriva altor persoane care actioneaza fraudulos impotriva intereselor noastre legitime".

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii