Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Chițac, despre modificarea OUG 103/2017 „Sunt discriminați foștii militari, jandarmi, magistrați, procurori sau lucrători din servicii“. Un fost parlamentar din Constanța este în această situație!

ro

22 Mar, 2018 00:00 4889 Marime text
Vergil Chițac, senator independent de Constanța, și Viorel Salan, de la PSD, sunt foarte aproape de a trece prin camera superioară a Parlamentului abrogarea unui alineat din proiectul de lege al ordonanței de urgență (103/2017) care prevedea că persoanele ce îndeplinesc condițiile pentru obținerea mai multor pensii de serviciu/indemnizație pentru limita de vârstă, reglementate de legi cu caracter special, trebuie să opteze pentru obținerea uneia dintre acestea.
 
„Este adevărat că parlamentarii beneficiază de o indemnizație pentru limita de vârstă, al cărei cuantum depinde de numărul de mandate exercitate. La împlinirea vârstei de pensionare, respectivul fost parlamentar cumulează pensia cu îndemnizația de fost parlamentar. La sfârșitul anului trecut, presa a relatat că guvernul Tudose a emis Ordonanța 103 din 14 decembrie, prin care a interzis posibilitatea acestui cumul, iar prin Ordonanța 107 din 20 decembrie 2017, a revenit la situația inițială, dar numai pentru parlamentarii care au pensii acordate din sistemul public de pensii. Cum foștii militari au pensie de serviciu care nu este inclusă în sistemul public de pensii, ei, în continuare, nu pot cumula pensia cu îndemnizația.
 
Sesizat fiind de cetățeni care sunt în această situație, am discutat la Parlament și la Guvern și, de comun acord, am stabilit că cea mai simplă modalitate de a corecta această anomalie este ca atunci când cele două ordonanțe ajung în Parlament să facem corecția necesară. Ceea ce am și făcut. Nu putem avea două categorii de parlamentari, unii care să poată cumula pensia cu îndemnizația și alții nu. Este anticonstituțional. Orice reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau la CEDO le va da câștig de cauză“, a precizat senatorul Vergil Chițac, chestionat pe acest subiect.
 
Senatorul spune însă că ar fi de acord să se elimine posibilitatea de cumulare a pensiei de serviciu cu indemnizația de parlamentar, dacă acest lucru s-ar întâmpla și pentru cei care încasează sau vor încasa pensii civile. „Din păcate, în acest moment, discriminarea nu îi afectează decât pe foștii militari, jandarmi, magistrați, procurori sau lucrători din servicii“, a precizat Chițac.
 
Câteva zeci de foști parlamentari sunt în această situație, iar unul dintre cei care se consideră discriminați este chiar fostul parlamentar liberal Mircea Iustian, fost medic militar, care a avut două mandate de parlamentar. Iustian a fost și subprefect al județului Constanța.
 
Senatorul Chițac a mai spus că modificarea legislativă nu îl vizează deoarece: „Eu nu beneficiez de acest cumul, iar până în decembrie 2020 se pot întâmpla multe în plan personal sau se pot schimba legile“.
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii