Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Constanței a scăpat de un proces intentat de un dezvoltator imobiliar din oraș. Se cerea autorizație de construire pe un teren din Mamaia

ro

24 Oct, 2020 00:00 3528 Marime text
  • Dezvoltatorul imobiliar s-a răzgândit și a renunțat la cererea de chemare în judecată când procesul a ajuns la Curtea de Apel.
  • Este vorba despre dosarul cu numărul 2789/118/2019, în care firma House 3000 Real Investment a dat în judecat Municipiul Constanța prin Primar și pe Primarul Municipiului Constanța.
  • Avocații municipalității au argumentat că autorizația nu poate fi emisă, întrucât terenul respectiv este vizat de Hotărârea nr. 32/07.02.2019 a Curții Supreme, pronunțată în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.

Primarul Municipiului Constanța a scăpat de unul dintre procesele deschise de un dezvoltator imobiliar din oraș, litigiul fiind pentru emiterea unie autorizații de construire pentru un teren din Mamaia, zona Cazino.

Dezvoltatorul imobiliar s-a răzgândit și a renunțat la cererea de chemare în judecată când procesul a ajuns la Curtea de Apel.

Este vorba despre dosarul cu numărul 2789/118/2019, în care firma House 3000 Real Investment a dat în judecat Municipiul Constanța prin Primar și pe Primarul Municipiului Constanța.

Dezvoltatorul imobiliar le solicitase judecătorilor să oblige municipalitatea să îi emită autorizație de construcție pentru terenul din Mamaia, zona Cazino parcare.


Dispoziția de retrocedare a terenului, anulată de Curtea Supremă

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cererea de chemare în judecată, citată în hotărârea Tribunalului, dezvoltatorul imobiliar arăta că deține o cotă indiviză de ½ din terenul unde dorea să construiască și că, împreună cu SC Habitat și Ambient SA și familia Giurgiucanu, este titulara autorizației de construire nr. 1365/15.09.2011.

Autorizația privește edificarea unui ansamblu turistic format din trei corpuri de clădire de câte 8 etaje, al nouălea etaj fiind parțial.
 
Totuși, în același proces, avocații municipalității au argumentat prin întâmpinarea depusă la dosar faptul că actul solicitat nu poate fi emis, întrucât terenul pe care se dorește continuarea construcției este vizat de Hotărârea nr. 32/07.02.2019 a Curții Supreme, pronunțată în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.

Concret, au spus avocații, terenul a fost retrocedat în baza Dispoziției nr. 1344/31.05.2004, emisă de fostul primar Radu Mazăre, condamnat în Dosarul Retrocedărilor. Prin hotărârea din Dosarul Retrocedărilor, această dispoziție de primar a fost anulată.
 

Terenurile vor reveni în proprietatea statului sau a municipalității

Mai exact, prin Dispoziția nr. 1344/31.05.2004, a fost soluționat dosarul privind retrocedarea a 98,66 de hectare situate în cartierul Anadalchioi ce aparținuse lui Jules Movilă. Prin Dispoziția nr. 1344/2004, s-au stabilit bunuri în compensare ca urmare a faptului că terenul solicitat nu putea fi restituit în natură. Beneficiarii terenurilor primite în compensare erau „persoanele îndreptățite Giurgiucanu Georgică (...), Măriuța Maria (...), Borcea Cristian (...), SC Habitat și Ambient SA (...) și Camboianu Mihai (...)“.

Terenul pe care House 3000 Real Investment încearcă să construiască ansamblul turistic este situat la poziția nr. 27 din Dispoziția respectivă, fiind vorba despre teren liber zona Cazino parcare, în suprafață de 3.696,00 mp, din stațiunea Mamaia.

În acest context, avocații municipalității au arătat în fața judecătorilor constănțeni că Dispoziția nr. 1344/31.05.2004 a fost anulată de Hotărârea nr. 32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.

În aceste condiții, terenurile vizate de acest act urmează să revină în domeniul public al statului ori, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța.

„În condițiile în care municipiul Constanța urmează să întreprindă toate demersurile necesare pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Deciziei nr. 32 pronunțată de ÎCCJ, pârâtul se află în imposibilitatea de a mai emite autorizații de construire pentru acest teren, care urmează a fi readus în patrimoniul unității administrativ teritoriale“, se arată în întâmpinarea depusă la dosar și citată pe Jurindex.


Stare de incertitudine cu privire la situația juridică a terenului

În continuare, se mai argumentează că „față de împrejurarea că Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus prin Hotărârea nr. 32/2019 anularea Dispoziției Primarului Municipiului Constanța nr. 1134/2004, care constituie titlul în baza căruia reclamanta a dobândit, la rândul său, dreptul de proprietate asupra terenului în cauză, asupra dreptului de proprietate al reclamantei asupra terenului în cauză și cu privire la situația juridică a acestuia planează o stare de incertitudine determinată chiar de Hotărârea nr. 32/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție“.

În aceste condiții, spre finele anului 2019, magistrații Tribunalului Constanța au respins cererea SC House 3000 Real Investment de a obliga municipalitatea să emită autorizația de construire solicitată.

Reprezentanții House 3000 Real Investment au atacat această hotărâre a Tribunalului în apel, astfel că procesul a ajuns în atenția Curții de Apel.

La Curtea de Apel, însă, avocații House 3000 Real Investment au depus cerere de renunțare la judecată.

Ca urmare a acestei cereri, la data de 21 octombrie 2020, Curtea de Apel Constanța a pronunțat următoarea soluție: „Ia act de renunţarea reclamantei la judecata acţiunii. Dispune anularea în tot a sentinţei civile nr.1376/CA/09.10.2019, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr.2789/118/2019“.

Totodată, firma a fost obligată să achite cheltuielile de judecată ale municipalității, în sumă de 193,11 lei, reprezentând onorariul avocatului.

Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.


Citește și:

Cartier în Faleză Nord:
Municipiul Constanța, obligat să plătească dezvoltatorului imobiliar House 3000 Real Investment o avere. Sumele din dosar sunt enorme. Sentința, atacată

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii