Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O trecere în revistă asupra viziunilor privind dezvoltarea municipiului Candidaţii la Primăria Constanţa şi roadele imaginaţiei lor

ro

29 May, 2012 00:00 3602 Marime text
programecandidati-sediuPrimariaConstanta02.jpgCandidaţii la Primăria municipiului Constanţa promit că vor fi aproape de cetăţeni, că vor transforma oraşul într-unul mai bun, că „republica în miniatură" va rămâne doar o tristă amintire. Aspiranţii la mandatul de edil-şef al Constanţei propun, fiecare, câte un proiect menit (sau nu) să dea un nou chip oraşului port, proiect în care cultura, infrastructura şi preţul gigacaloriei revin lait motive. Mai mult sau mai puţin realiste, proiectele pentru Constanţa ale candidaţilor la alegerile din 10 iunie reprezintă cartea lor de vizită. Va fi interesant de urmărit, în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, în ce măsură proiectele lor care vizează dezvoltarea Constanţei vor prinde contur.

„Constanţa - capitală culturală europeană"

 

DESCHIDEREProgramcandidati-GigiChiru.jpgChristian Gigi Chiru, candidatul APC la Primăria Constanţa, bate monedă pe proiectul numit „Constanţa - capitală culturală europeană". Prin intermediul acestui proiect, Chiru îşi propune ca municipiul Constanţa să-i calce pe urme Sibiului, care, în 2007, a fost, alături de Luxemburg, capitală culturală europeană. Dacă acest proiect va deveni realitate, susţine Chiru, Constanţa va beneficia de investiţii de sute de milioane de euro de la Uniunea Europeană, vor fi create noi locuri de muncă, zona peninsulară va fi reabilitată, la fel şi monumentele istorice şi muzeele. „Reabilitarea parcurilor din oraş, modernizarea Portului Turistic, modernizarea infrastructurii oraşului, actori şi vedete străine în oraş, un milion de turişti străini pe an, zeci de spectacole pe agenda culturală, revigorarea culturii locale pe toate planurile, un stadion modern, un oraş mai curat şi mai sigur, un bazin de înot acoperit, Constanţa fără câini comunitari, Constanţa fără cerşetori" sunt, de asemenea, puncte ce figurează în programul lui Chiru, aspirantul Alianţei pentru Constanţa la şefia administraţiei publice locale.

Chiru are şi un imn de campanie, lansat la finalul săptămânii trecute şi intitulat „Constanţa merită mai mult".

„Deschide Constanţa!"

Claudiu - Iorga Palaz, fost prefect al judeţului Constanţa, actual candidat UNPR la Primăria municipiului Constanţa, mizează pe programul numit „Deschide Constanţa!" Claudiu Palaz consideră că, „în ultimii 12 ani, Constanţa a devenit un sector închis, o republică în miniatură", un oraş care „riscă să devină un obiect al turismului sexual". Palaz este de părere că aceste aspecte pot fi schimbate doar la scrutinul din 10 iunie, atunci când, „după 12 ani, constănţenii au cu cine vota".

Proiectul lui Claudiu Palaz include zece capitole mari şi anume: Infrastructură - „Un oraş de top", Social - „Demnitate pentru toţi", Mediu - „O viaţă curată şi sănătoasă", Administraţie - „Transparenţă şi fermitate", Educaţie - „Pentru un viitor sigur", Sport - „Cel mai bun ambasador", Cultură - Culte - „Cultură pentru toţi, culte susţinute", Turism - „De la două luni, la 12 luni pe an", Sănătate - „Prevenţie şi îngrijire de calitate", Mediul de afaceri - „Un oraş deschis".

Printre cele mai importante puncte din proiectul candidatului UNPR la Primăria Constanţa se regăsesc „reabilitarea şi administrarea simbolurilor oraşului nostru: Cazinoul, faleza, monumentele istorice, siturile arheologice, centrul pietonal Ştefan cel Mare", „construirea de parcări subterane, printr-un proiect urbanistic unitar şi eliminarea «caracatiţelor»", „rezolvarea problemei câinilor vagabonzi prin sterilizare", „impunerea transparenţei în cheltuirea banilor publici prin organizarea de licitaţii publice în prezenţa mass-mediei", „reînfiiţarea Filarmonicii «Marea Neagră» şi relansarea publicaţiei culturale «Tomis», dar şi „eliminarea taxelor speciale".

„Am grijă de tine"

Actualul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, nu a prezentat, până la acest moment, niciun program, niciun proiect (ca document scris) pentru Constanţa. Probabil că nonconformistul edil-şef consideră că nici nu are nevoie de un proiect pentru oraşul pe care-l „păstoreşte", de vreme ce şi pe panouri el a „poposit" la ceva timp după debutul campaniei electorale.

Cu toate acestea, Mazăre ne priveşte de pe panourile pe care stă scris „Alături de cei cu probleme", „Respect şi ajutor pentru părinţi şi bunici", „Un nou C.E.T. O gigacalorie mai ieftină". De asemenea, Mazăre are şi sloganul „Am grijă de tine". Primarul candidat la un nou mandat la conducerea administraţiei publice locale constănţene face deci apel la electoratul său tradiţional: bătrânii, pensionarii Constanţei, şi, de câţiva ani, tinerii. Pe Mazăre nu-l auzi vorbind, cel puţin de când a început campania pentru scrutinul din 10 iunie, despre cultură, despre muzee, despre „defuncta" revistă „Tomis".

„Constanţa, un oraş cu taxe mici şi fără impozite"

 

DESCHIDEREProgramcandidati-GheorgheDontu.jpgCandidatul PER la Primăria Constanţa, Gheorghe Donţu, gândeşte, potrivit propriilor declaraţii, ecologic. Donţu propune demararea unei campanii de colectare selectivă a deşeurilor la nivelul fiecărei gospodării, „sub directa coordonare a autorităţilor locale", mare parte din suma necesară achitării taxelor şi impozitelor locale putând fi obţinută, susţine Donţu, din valorificarea acestor deşeuri. „Mai exact, Primăria Constanţa va înfiinţa în fiecare cartier centre de colectare a deşeurilor unde fiecare cantitate predată din fiecare categorie de deşeuri va fi înregistrată într-o bază de date la nivelul Municipiului Constanţa, care va cuprinde CNP-ul (persoane fizice) sau CUI-ul (persoane juridice) şi cantitatea depusă. Primăria va valorifica deşeurile colectate la societăţi de profil, iar banii încasaţi vor fi repartizaţi fiecărei persoane, în funcţie de cantitatea de deşeuri predată. La finele anului, fiecare participant în această campanie va avea în contul Primăriei o sumă de bani cu care poate achita taxe şi impozite locale", se menţionează în programul candidatului PER.

„Ecologia politică", „ştiinţa" promovată de Donţu, urmăreşte pentru Constanţa implementarea a „trei piloni fundamentali pentru bunăstarea cetăţenilor": „economia vieţii cotidiene, mediul şi cetăţenii şi administraţia publică locală".

Departamentul pentru Fonduri Europene

 

DESCHIDEREProgramcandidati-DinuGheorghe.jpgGheorghe Dinu, candidatul PP-DD la mandatul de primar al Constanţei, susţine că „dezvoltarea Constanţei înseamnă un buget local bogat, din care putem construi tot ceea ce avem nevoie, fără să aşteptăm bani de la Guvern sau de la alţii". În proiectul lui Dinu pentru Constanţa figurează nouă puncte principale: „reducerea preţului la întreţinere şi utilităţi, educaţia performantă prin grija sporită faţă de elev încă de la clasele primare, tinerii - un obiectiv strategic, pentru că fără tinerii performanţi şi serioşi prezentul şi viitorul Constanţei şi al constănţenilor este în derivă, asigurarea unor condiţii de trai civilizate pentru persoanele cu nevoi speciale, prin înfiinţarea unor centre sociale specifice fiecărei categorii în parte, fluidizarea şi deblocarea traficului prin circulaţia pe străzi cu un singur sens şi construirea de parcări automatizate multietajate, atragerea de fonduri europene prin înfiinţarea, în cadrul Primăriei Constanţa, a Departamentului pentru Fonduri Europene, atragerea investitorilor străini şi români prin crearea unui mediu de afaceri atractiv şi prin facilităţi fiscale, atragerea de venituri suplimentare la bugetul local prin preluarea treptată a Portului de către administraţia Primăriei Constanţa, prin cumpărarea de acţiuni la bursă şi sănătatea infantilă şi a tuturor constănţenilor".

„Constanţa, oraşul familiei tale"

DESCHIDEREProgramcandidati-CristinaRalucaDincu.jpgCristina Dincu, aspirant la mandatul de edil-şef al Constanţei din partea PRM, nu a prezentat, nici ea, un proiect pentru urbea pe care vrea să o conducă. E drept însă că Dincu a vorbit în contextul unei conferinţe de presă şi al unei confruntări cu ceilalţi candidaţi la Primăria Constanţa despre „Constanţa, oraşul familiei tale".

Sublimi, dar lipsesc cu desăvârşire

DESCHIDEREProgramcandidati-MarcelBouros.jpgCeilalţi patru candidaţi la Primăria municipiului Constanţa sunt, să spunem, mult mai discreţi. Singurul vizibil, prin afişajul electoral în oraş, este Marcel Bouroş, candidat independent pentru fotoliul de edil-şef. Bouşor are sloganul „Votăm cinstea! Dăm o şansă copiilor noştri", dar nu a prezentat până la acest moment un proiect pentru Constanţa.

Cât despre Dumitru Gavari (PNG-CD), Ion Stoica (ACDR) şi Sorin Horaţiu Belu (PV), aceştia lipsesc cu desăvârşire din peisajul electoral.

Un independent pentru Consiliul Local Constanţa

 

În afara celor zece candidaţi pentru mandatul de primar există şi un candidat independent pentru Consiliul Local Municipal Constanţa. Silviu Ioan Wagner, fostul director general al OIL Terminal, a inclus în proiectul său pentru Constanţa „protecţia socială a categoriilor defavorizate, proiecte energetice, proiecte rutiere, sistematizare urbană, oraşul verde, turism, proiecte culturale, creşterea siguranţei cetăţenilor, proiecte economice".

În ceea ce priveşte proiectele energetice, Wagner militează pentru „reducerea substanţială a facturii de energie termică şi trecerea la sistemul centralelor termice de bloc sau mini-cartier".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii