Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:49 05 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Năvodari. Ce a păţit un proprietar care a încercat să îşi recupereze banii de la un fost chiriaş. Cine a căzut de fazan

ro

14 May, 2019 00:00 2818 Marime text
Situaţie delicată pentru un proprietar de imobil care a dorit să i se facă dreptate în instanţă. Acesta a închiriat unei alte persoane un imobil situat în oraşul Năvodari, judeţul Constanţa, însă, având probleme financiare, chiriaşul a anunţat că pleacă, pentru că nu îşi mai permite chiria. Totuşi, au mai existat nişte diferenţe de plată, pe care chiriaşul nu le-a achitat. Astfel, s-a ajuns în instanţă, magistraţii stabilind că proprietarul nu a înregistrat contractul la niciun organ fiscal, respingând astfel cererea proprietarului păgubit.
 
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul instanţei, reclamantul A. A. a solicitat obligarea pârâtului A. F. la plata sumei de 2.472 €, reprezentând contravaloare chirie restantă, garanţie şi utilităţi, la care se adaugă cheltuielile de judecată ocazionate de prezentul litigiu.
 
În motivarea cererii, reclamantul a arătat că, la data de 5.12.2017, a încheiat cu pârâtul un contract de închiriere, pentru o durată de 3 ani, a unui imobil aflat în proprietatea lui A.A., situat în oraşul Năvodari, în schimbul chiriei lunare de 850 €, iar o altă sumă de 850 € a fost prevăzută cu titlu de garanţie pentru plata utilităţilor, din care pârâtul a achitat numai jumătate la încheierea contractului. De asemenea, reclamantul a menţionat că pârâtul a locuit acolo în perioada decembrie 2017 - aprilie 2018, când a invocat probleme financiare şi a părăsit locuinţa, fără a-şi achita toate datoriile rezultate din contractul părţilor, respectiv cele menţionate în petitul cererii introductive.
 
Neînregistrarea contractului de închiriere la organul fiscal a fost recunoscută şi de reprezentantul ales al reclamantului, la termenul de judecată din data de 25.01.2019, astfel cum s-a consemnat în încheierea de şedinţă de la acel termen. Plata impozitului pe venit în temeiul contractului de închiriere nr. 27/05.12.2017 şi al legislaţiei fiscale priveşte un interes general, entitatea statală funcţionând în baza impozitelor şi a altor forme de contribuţii la bugetul general consolidat.
 
Aplicând regula specifică nulităţii actului juridic civil exprimată prin adagiul latin quod nullum est, nullum producit effectum, Judecătoria conchide că reclamantul nu este îndreptăţit a primi vreo sumă de la pârât, în temeiul contractului exhibat, astfel că cererea de chemare în judecată va fi respinsă, ca neîntemeiată.
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii