Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărturie din mijlocul infernului - „Ţipam toate «ajutor, că murim!». Nu ne-a răspuns nimeni.“

ro

25 Jan, 2016 00:00 3908 Marime text


 În timpul urmăririi penale, unul dintre martori a fost testat cu detectorul de minciuni, deoarece ar fi fost acuzat că ar fi pus la dispoziţia unui presupus incendiator o substanţă inflamabilă. Martorul nu a fost pus sub acuzare, deoarece a trecut testul pentru detectarea comportamentului simulat. 

Dosarul fostului restaurant Beirut din Constanţa, unde au murit trei tinere, a primit cel de-al cincilea termen de judecată, cauza fiind amânată pentru jumătatea lunii viitoare. Judecata este condusă de Ştefania Pîrlogea, din Judecătoria Constanţa, care a decis ca George Karam, patronul fostului restaurant Beirut, şi Pavel Constantin, patronul firmei care a amenajat restaurantul, să rămână sub control judiciar.
 
În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă fragmente din declaraţia Nicoletei Buirencu, tânăra care a supravieţuit incendiului, declaraţie dată în timpul urmăririi penale. Potrivit actului de sesizare a instanţei de judecată, Nicoleta Buirencu susţine că, în seara incendiului, 5 aprilie 2014, se afla în mansardă alături de Nicoleta Vasiliţeanu şi Mihaela Tucă, stând la aceeaşi masă. Ulterior, în vestiar a venit şi Nicoleta Cengher. Mai departe, Nicoleta Buirencu arată că ea stătea pe scaunul situat cel mai aproape de uşă şi că s-a ridicat în picioare în momentul în care s-a oprit furnizarea energiei electrice.
 
„Ne-am întrebat de ce s-a stins lumina. Apoi am simţit fum. Fetele spuneau: «Băi, murim aici!». Fumul nu a venit treptat, ci brusc. Nu vedeam flăcări ori foc. Ne-am speriat şi am început să strigăm că murim“, se mai arată în rechizitoriul dosarului, aflat pe rolul Judecătoriei Constanţa.


 
Mai departe, Nicoleta Buirencu susţine că a început să înainteze în direcţia în care bănuia că e uşa. Şi asta deşi nu vedea nimic, după cum chiar ea a afirmat. „(…) Inhalând fumul, simţeam că ameţesc, mergeam pe lângă perete şi la un moment dat am căzut. În timp ce eu mergeam pe lângă perete, ţipam toate: «Ajutor, că murim!». Nu ne-a răspuns nimeni. Noi, fetele, nu mai discutam între noi, ci strigam după ajutor. Când am căzut, încă eram conştientă, dar nu aveam putere să mă mişc; de jos am ţipat: «Mor aici!». Fetele încă ţipau şi ele, apoi nu mai ştiu nimic. (…) În restaurant se lăsase linişte şi ne auzeam doar noi, fetele“, potrivit actului de sesizare a instanţei.
 
Fata şi-a mai amintit că a pus mâna pe mânerul uşii, care ar fi fost întredeschisă, şi că la scurt timp s-a prăbuşit pe podea.
 
Reamintim că Nicoleta Buirencu a fost scoasă din restaurant de un pompier al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“. Mai mult decât atât, tânăra a fost pusă în braţele lui George Karam, patronul restaurantului Beirut, care a scos-o din local.
 
Restaurantul Beirut din Constanţa a fost distrus într-un incendiu, în data de 5 aprilie 2014. Atunci şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu.
 
Reamintim că dosarul restaurantului Beirut a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică, care instrumentează și dosarul Colectiv.
 

Citeşte şi 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SARKANY MARIANA 15 Apr, 2016 16:52 Din pacate a-ti tipat degeaba Pentru colegi si pompieri nu a contat o clipa implorari-le pe care unii oameni le-au strigat ..mai sunt fete sus ....Dumnezeu a avut grija ca macar una dintr fete sa fie salvata ! Si ma intreb si ne intrebam in fiecare zi ,de ce nu au facut acelasi lucru si celelalte fete ....mister