Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Explozia din Crevedia, în atenția specialiștilor de la INSEMEX Petroșani! Ce tragedii au investigat la Constanța

ro

28 Aug, 2023 17:00 1457 Marime text
INSEMEX Petroșani - cercetare la fața locului la Restaurantul Beirut Constanța. Sursa foto - ZIUA de Constanța
  • Incendiul care a devastat Secția ATI-Covid a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, focul care a lăsat zeci de familii pe străzi, în plină iarnă, de la „blocul Grindeanu“, flăcările care au curmat viețile a trei tinere dansatoare, la Restaurantul Beirut, dar și cele două explozii, din 2021 și 2023, de la Petromidia – acestea sunt doar câteva dintre cazurile pe care INSEMEX le-a investigat în orașul de la malul mării.
 
Exploziile de la Crevedia, soldate cu doi morți și zeci de răniți, au ajuns în atenția specialiștior de la INSEMEX Petroșani - Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă.
 
Aceștia au investigat unele dintre cele mai grave evenimente din țară, Constanța nelipsind, din păcate.
 
Incendiul care a devastat Secția ATI-Covid a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, focul care a lăsat zeci de familii pe străzi, în plină iarnă, de la „blocul Grindeanu“, flăcările care au curmat viețile a trei tinere dansatoare, la Restaurantul Beirut, dar și cele două incendii, din 2021 și 2023, de la Petromidia – acestea sunt doar câteva dintre cazurile pe care INSEMEX le-a investigat în orașul de la malul mării.
 
În plus, printre cazurile pe care experții INSEMEX le-au avut de analizat la Constanța se numără și tragedia apreciată drept unul dintre cele mai grave accidente de muncă de la malul mării, fiind vorba despre explozia de la bordul petrolierului Anopolis.
 
Poate cel mai complicat caz legat de un accident de muncă înregistrat la malul mării, tragedia „Anopolis“ s-a produs pe 5 iunie 2001, când zece persoane au murit asfixiate după ce la bordul petrolierului cu acest nume, care se afla în Şantierul Naval Constanţa, a avut loc o explozie.
 
La aproape 13 ani de la tragedia din Șantierul Naval Constanța, soldată cu dosar penal, în aprilie 2014, specialiștii de la INSEMEX Petroșani au fost chemați iar la Constanța, de data aceasta în legătură cu moartea în flăcări a trei tinere dansatoare, la Restaurantul Beirut.
 
Și cazul Beirut a însemnat dosar penal trimis în instanță.
 
În decembrie 2021, expertiza INSEMEX Petroșani a fost din nou necesară în orașul de la malul mării.
 
Un întreg bloc de locuințe a fost cuprins de flăcări într-o noapte de decembrie, zeci de oameni au fost evacuați și lăsați pe drumuri chiar în apropierea sărbătorilor de iarnă. O minune a făcut să nu moară nimeni.
 
Cazul „blocul Grindeanu“ s-a finalizat, de asemenea, cu dosar penal.
 
Înainte însă cu doar două luni de incendiul de la „blocul Grindeanu“, pe 1 octombrie 2021, flăcările au cuprins Secția de Terapie Intensivă Covid-19 a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, unde se aflau internați mai mulți pacienți. Șapte femei internate pe secție au murit în aceeași zi, iar numărul persoanelor decedate dintre pacienții spitalului a crescut în zilele următoare.
 
Experții INSEMEX Petroșani au avut de făcut o expertiză complexă în acest caz, fiind necesar să răspundă la întrebări care au determinat ulterior cursul anchetei penale.
 
În cazul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, procurorii nu au finalizat încă ancehta penală.
 
La Petromidia, experții INSEMEX au avut de făcut nu mai puțin de două vizite, uan în urma exploziei din 2021, iar cea de-a doua anul acesta, în luna iunie.
 
În ambele cazuri, a fost nevoie de expertiza specialiștilor INSEMEX pentru a se stabili împrejurările în care au izbucnit incendiile.
 
În toate cazurile analizate la Constanța, aportul experților INSEMEX Petroșani a fost crucial pentru derularea anchetelor penale.
 
În prezent, experții au fost solicitați în legătură cu cele două explozii produse la Crevedia, în urma cărora și-au pierdut viața două persoane, iar alte zeci de persoane, printre care și pompieri, au fost rănite.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Au cercetat şi moartea a zece persoane în Port
Tragedia de la restaurantul Beirut din Constanţa, anchetată de specialiştii INSEMEX Petroşani (galerie foto)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii