Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Parnica - O poveste de viaţă fascinantă! În tinereţe raşcheta vapoare, la 25 de ani îi cânta lui Nixon (Galerie foto + Video + Audio)

ro

04 Jan, 2012 00:00 14971 Marime text

parnica1.jpgMaestrul Gheorghe Parnica şi-a început activitatea în lumea muzicală ca instrumentist în ansamblul „Brâuleţul" şi mai târziu a devenit concert maestru şi dirijor profesionist.

Are 81 de ani de viaţă şi 66 de ani de carieră în activitatea artistică. Anul acesta a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, însă la scurt timp a fost uitat de cei care i l-au decernat. Astfel, promisiunea unui spectacol omagial pentru venerabilul rapsod s-a risipit la fel ca şi cea legată de acordarea unui sprijin financiar pentru lansarea dublului album aniversar. Cum reprezentanţii Consiliului Judeţean şi-au uitat promisiunea, maestrul are speranţa ca măcar anul viitor oamenii generoşi ai judeţului să-i fie alături şi să-l ajute să aducă în casele celor care-l iubesc melodiile pe care le-a cântat de-o viaţă.

A cântat la „Calul Bălan" pentru şefi de state din întreaga lume

Pe parcursul carierei sale, Gheorghe Parnica a acompaniat pe scenele lumii, în calitate de concert maestru şi dirijor, mari interpreţi de muzică populară şi şi-a câştigat preţuirea şi respectul publicului internaţional pentru dăruirea sa. A primit numeroase distincţii şi premii, printre care: „Discul de Aur" - înaintat de Academia Charles le Croix în 1980, în Franţa, Marele premiu „Talerul de Aur" - Austria, 1972 şi Marele premiu „Bolovanul de aur" - Finlanda, 1968.

A cântat 24 de ani la „Calul Bălan", prestigiosul han unde erau distraţi toţi oficialii străini aflaţi în vizită în România comunistă şi nu numai. A colaborat cu mari nume ale muzicii populare româneşti de la Maria Lătăreţu la Ion Luican, Dan Moisescu, Angela Moldovan, dar şi cu cântăreţii din noua generaţie.

Deşi a avut numeroase ocazii, nu a vrut să părăsească România, a cărei hartă a purtat-o tot timpul la piept. Şi-a cheltuit banii câştigaţi pentru a se perfecţiona. Cea mai scumpă vioară achiziţionată a costat 16.000 de lei. Se întâmpla în anul 1965 şi este vorba despre o vioară „Amati". Deţine în colecţia personală şi copii de bună calitate ale viorilor Guarneri şi Stradivarius. A cules folclor din toată zona Dobrogei, dar cântă cu aceeaşi plăcere şi muzică clasică sau cafe-concert. Regretă profund că tânăra generaţie a ajuns să cânte folclor în blugi şi crede cu tărie că portul popular este de nepreţuit.

La 81 de ani este prezent pe scenă

Ajuns la o vârstă venerabilă, maestrul Parnica este extrem de prezent în viaţa artistică, chiar dacă anul viitor va împlini 82 de ani. Întorcându-se în timp, maestrul ne-a fredonat şi prima piesă pe care a învăţat s-o cânte la vioară (n.r. Şchioapa), instrumentul care, după cum spune, „i-a dat totul în viaţă".

A urmat Academia de Muzică „Lira" de la Brăila şi mai târziu Conservatorul de Muzică de la Câmpina, iar primele note le-a învăţat de la profesori ambulanţi.

În calitate de concert-maestru, îşi aminteşte că a inaugurat Sala Sporturilor din Constanţa în prezenţa lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar despre Nicolae Ceauşescu spune că era „o enciclopedie de texte folclorice". Avea liberă trecere în faţa familiei Ceauşescu, iar oaspeţii străini nu-i rezistau atunci când le cânta Balada lui Ciprian Porumbescu.

La Constanţa a ajuns datorită mamei vitrege, care era constănţeancă. Până să se apuce în mod profesionist de muzică, maestrul Parnica a fost nevoit să lucreze în Şantierul Naval, unde, alături de alţi tineri, raşcheta vapoare.

Gheorghe Parnica - O poveste de viaţă fascinantă, pe care ve-o oferim în dar dumneavoastră, cititorilor! 

Gheorghe Parnica - Ochesica dobrogeanca mea
Această înregistrare a fost posibilă şi cu sprijinul Mariei Paladi de la restaurantul „O seară la Constanţa" şi a realizatorului Ionuţ Dulgheriu de la postul de Radio „Doina", care ne-au sprijinit în alegerea ilustraţiei muzicale. Imaginea: Vasile-Gheorghiţă Strâmboaia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Stànciulescu (fostàTutuianu) Georgeta (poet dobrogean) 17 Oct, 2013 09:40 O plàcere deosebità sà và regàsesc si pe aceastà cale, maestre!Cunosc dorinta dvs de a edita cartea despre care vorbiti, si poate cà và mai amintiti,mereu và spuneam sà và gràbiti cu editarea, dar imi spuneati cà nu aveti de gand sà muriti. Và cunosc de la Casa Armatei, dvs fiind pe atunci dirijorul Formatiei, "Tinerete Fàrà Bàtranete".Frecventam pe atunci, intre anii 1988-2003, cenaclul "Sadoveanu", avand ocazia sà prezint cateva spectacole.Mi-am dorit incà de pe atunci sà am in biblioteca mea cartea dvs.Parcà as fi stiut eu cà va trebui mult sà aveti sustinerea necesarà editàrii. Pàcat! Mare pàcat, cà incà và zbateti de unul singur. Veti ràmane un mare rapsod popular de talie nationalà, si in inima mea de constànteancà un om de omenie, modest, asa cum v-am cunoscut. Ne-ati fermecat adeseori cu vioara si interpretarea de exceptie in Sala Micà a cercului Militar, uitand complet de tot. Atunci am simtit cantand si fremàtand un suflet de artist adevàrat. Am fàcut schimb intre noi: eu v-am oferit cartea mea, "Suflet de Vanzare", si dvs Cd-ul cu nestemate.Và urez zile senine,linistite, si sà và indepliniti marea dorintà.
  • voicila daniela 17 Jul, 2012 03:07 va multumesc maestre pentru ca datorita dvs am invatat muzica.felicitari!!!
  • Claudiu Samuel Petrovici 29 Dec, 2011 19:16 La multi ani si multa sanatate maestre. Felicitari Ziua de Constanta!
  • Daniel Doru Parnica Cojoc 28 Dec, 2011 23:41 Ii urez maestrului Parnica multa sanantate si multi ani in continuare.Vreau sa-i multumesc lui si mamei mele Viorica Parnica(sora maestrului)pentru tot ce miau dat.Muzica si viata. Mie dor de tine nea Gicule....
  • Didi Odagiu 26 Dec, 2011 09:44 Felicitari ziarului si autorului acestui articol-document, Maestrul este istorie vie a Dobrogei, este o adevarata enciclopedie a folclorului autentic romanesc, fiecare sunet al viorii pe care o manuieste cu atata har, fiecare vers pe care-l rosteste face ca si cea mai insensibila inima sa tresara,este un balsam pentru sufletele celor ce-l asculta.Fiecare dintre noi toti cei ce am avut onoarea sa lucram alaturi de dumnealui, am invatat sa respectam si sa ducem mai departe autenticul si valoarea inestimabila a zestrei neamului romanesc.Sa ne traiesti Maestre,si cu siguranta, noi toti, cei ce il iubim pe Maestrul Parnica vom face tot ce va fi necesar sa fie organizat spectacolul omagial, Dumnezeu sa ne ajute! Craciun Fericit! Maestre, La Multi Ani!
  • Mioara Vonica 25 Dec, 2011 11:57 sanatate multa domnului Parnica! In urma cu 30 de ani mi-a fost alaturi in cel mai important moment al vietii mele, casatoria. ma bucur sa-l revad dupa atata timp si sa aflu ca este in plina activitate chiar daca anii au nins pentru dansul! La multi ani! Craciun fericit tuturor!
  • Cornel 23 Dec, 2011 17:33 Va multumesc stimata redactie pentru acest cadou superb de Sfantul Craciun. Ce bucurie mai mare decat sa putem asculta muzica unui astist adevarat! Felicitari doamnei Lavinia si intregii echipe si Sarbatori Luminate va ureaza Cornel Banu.
  • Stefan 23 Dec, 2011 16:23 Un om superb, un profesionist desavirsit in prezenta caruia te simti excelent ! La multi ani Maestre si multa, multa sanatate !
  • John 23 Dec, 2011 14:28 Felicitari pentru acest interviu
  • samy 23 Dec, 2011 10:00 Felicitari pentru articol.bine ca exista ziua de constanta,care sa mai scrie si articole despre muzicanti valorosi.