Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:29 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din noiembrie, un nou regim juridic al contravenţiilor în România Cum se va face muncă în contul amenzilor de circulaţie

ro

21 Jun, 2013 00:00 2649 Marime text
Atenţie, şoferi! Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat, spre dezbatere, proiectul de lege privind „unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră”. Prin intermediul proiectului mai sus precizat, autorităţile centrale doresc modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001. Concret, printre posibilele viitoare prevederi ale legii se numără prescrierea executării sancţiunilor contravenţionale, modalitatea comunicării procesului-verbal şi a înştiinţării de plată, precum şi pedeapsa prevăzută contravenientului care nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii. Dispoziţiile prezentei legi, conform proiectului de lege, se vor aplică de la data de 7 noiembrie.

Potrivit proiectului de lege privind „unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră”, publicat pe site-ului Ministerului Afacerilor Interne, executarea sancţiunilor contravenţionale se va prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la data aplicării sancţiunii.
De asemenea, potrivit sursei mai sus citate, comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se va face prin furnizorul de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale, cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, în plic închis sau prin intermediul instituţiei sau autorităţii din care face parte agentul constatator sau persoana competentă să aplice sancţiunea ori al celei similare de la domiciliul, reşedinţa ori sediul contravenientului.

„În cazul în care contravenientul refuză să semneze confirmarea de primire sau nu se prezintă la furnizorul de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale în vederea ridicării corespondenţei la data indicată, copia procesului-verbal se afişează în plic închis la domiciliul, reşedinţa sau sediul contravenientului de către personalul furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale.
(...) Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate la unităţile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achită la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale sau unităţilor Trezoreriei statului, indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României. O copie de pe chitanţă se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poştă organului din care acesta face parte”, după cum se arată şi în proiectul de lege.

De asemenea, „în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii, în termen de un an de la data la care se constată imposibilitatea executării silite, autoritatea administraţiei publice locale sau organele de specialitate ale unităţilor subordonate Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vor sesiza instanţa în circumscripţia căreia contravenientul îşi are domiciliul sau a fost săvârşită fapta în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama şi de partea din amendă care a fost achitată”, conform MAI. Nu este de trecut cu vederea faptul că, potrivit proiectului de lege mai sus precizat, „în cazul contravenienţilor cu domiciliul/reşedinţa în alt stat, sesizarea instanţei se face după scurgerea unui termen de doi ani, dacă nu a fost cerut transferul executării sancţiunilor în alt stat, în condiţiile legii sau
tratatelor la care România sau Guvernul României este parte”. După cum arătam şi la început, dispoziţiile prezentei legi se aplică de la data de 7 noiembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii